Jiří Kostkan Garant pro výživu skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Průmyslová hnojiva Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
 Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb  Mgr. Dana Frimlová  Název projektu: Zlepšení podmínek výuky  Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Doplňkové minerální krmivo pro Telata a mladý skot RESPIBOL Bolus 10 g. Balení: Plastová krabička s 15 nebo 30 bolusy. Presentace Návod na použití Doba.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Svalstvo člověka – teorie Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Autor: Ing. Alice Horáčková
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Diferencované stravování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Marketing VY_32_INOVACE_41_822
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Využití chráněných aminokyselin ve výživě dojnic
Jak číst nápisy na potravinách
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Změny skupenství Tání a tuhnutí
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Příprava objemných krmiv pro BPS
VY_32_INOVACE_139_Chov_skotu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Jiří Kostkan Garant pro výživu skotu Vliv výživy na masnou užitkovost skotu Jiří Kostkan Garant pro výživu skotu

Kolik krmení zvířata skutečně přijmou Kolik krmení zvířata skutečně přijmou? Kondiční stav naskladňovaných zvířat? Krmení zvířat s vysokým nebo nízkým genetickým potencionálem? Jaká je kvalita vody? Jsou dávky nastaveny na potřebu zvířat? Je separace na krmném žlabu? Mohu využít aditiva?

Kolik krmení zvířata skutečně přijmou? Veškeré faktory které zvyšují ztráty krmiv. (je pravidlem že ztráty lze vždy snížit o 2 – 5%) Rozhlédněte se : Krmiště, podavače krmiva, přípravny krmiva atd. Selhání skladování (škůdci).

Kondiční stav naskladňovaných zvířat. Tele tvoří velkou část nákladu. Zdravotní a tělesný stav zvířat určuje přírůstek. Telatům na výkrm je věnována menší pozornost než na mléčnou produkci. Dostatek kvalitního mleziva do 2 hodin po otelení rozhoduje o zdravotním stavu a schopnosti produkce

Genetický potencionál. Koncentrace živin může být i velice vysoká, jsou možné cereální diety. Pak je nutno respektovat, že ve vyšších váhách, například u Holštýna nad 500 kg prudce klesá efektivnost tohoto stylu výkrmu. H.D. Ritchie Univerzita Michigan Holštýn potřebuje o 10% více živin než masná plemena

Jaká je kvalita vody? Hlavním faktorem kvality vody pro skot je celkový obsah rozpuštěných pevných látek a její vliv na slanost, které výrazně snižují příjem vody (sušiny). Dusičnany mají synergický účinek (obsah ve vodě X obsah v krmení) Existuje jen velmi málo údajů týkajících úrovně kvality vody a vlivu na efektivnost výkrmu. Kanadská studie ukázala, že upravená voda zvýšila růst zvířat oproti zvířatům napájených s neupravenou vodou (nádrže, rybníky)

Jsou KD nastaveny na potřebu zvířat? Sušina siláží a senáží změna z 27 % na 22% snižuje přírůstek o 0,2 kg a více. Telata rostou nejefektivněji, roční býci už potřebují o 10-20% vyšší dávku živin na dosažení stejného přírůstku. Dostatek proteinu – zkrmování močoviny.

Jsou KD nastaveny na potřebu zvířat? Močovina – levný zdroj bílkovin Ekvivalent 281 % hrubého proteinu UFP potencionál fermentace močoviny – pokud je podíl lehce dostupné energie v krmivu, které mohou převést amoniak na bílkoviny pak je UFP pozitivní. Kukuřice má pozitivní UFP Seno, sojová moučka negativní UFP. Lépe kombinovat více zdrojů energie. Doplněk : 72% mletá kukuřice, 12,3 % močovina, síran draselný, fosforečnan vápenatý, chlorid draselný, sůl

Je separace na krmném žlabu? Dobře promíchaná TMR zabraňuje separaci. Separace jádra může vyvolat acidózy a snížení příjmu sušiny. Do 2 hodin po nakrmení by měla být zvířata zalehnutá a žvýkat – prostor u žlabu, nemožnost separace, chutnost krmné dávky, klid ve stáji… Kontrola přes síta před nakrmením po nakrmení, kontrola živinová rozbor TMR před a po.

Mohu využít aditiva? Energie Dusíkaté látky - proteiny Vláknina Minerální prvky a vitamíny Aditiva

Konjugovaná kyselina linolenová (CLA) Směs polohových a geometrických izomerů kyseliny linolové s konjugovanou dvojnou vazbou umístěné v polohách 7,9-, 8,10-, 9,11, 10,12- nebo 11,13- na uhlíkovém řetězci s řadoubiologické účinky U monogastrů zlepšuje efektivitu krmení a snižuje ukládání tuku U skotu zatím pouze studie využití chráněného CLA na zvýšení jejich obsahu v mase pro lidskou výživu Při pastvě je vyšší zastoupení v mase Komerční využití tzv. funkční potraviny

Hořčík Relaxační účinek na kosterní svalovinu Studie prokázaly že dietetická suplementace zmírňuje účinky stresu a snižuje hladinu kortizolu, noradrenalinu, adrenalinu a koncentraci dopaminu (Kietzmann & Jablonski, 1985; Niemack et al., 1979) Suplementace Mg snižuje ztrátu glykogenu ze svalů (výzkum u merino jehňat před porážkou (Gardner, Jákoba & Pethick, 2001).

SELEN Pozitivní účinky při suplementaci selenu na růst a vývoj kostry u prasat, drůbeže a skotu jsou průkazně prozkoumané (Close, 1998, 1999, Mahan, 1999). Používání anorganického selenu v chovu hospodářských zvířat má za následek obroské zvýšení produktivity používání organického má spousty dalších benefitů

Vitamín E Nejznámější způsob zlepšení kvality masa. Významný antioxidant. Snižuje lipidy a myoglobinové oxidace v čerstvém mase a masných výrobkách Účinky dávky vitaminu E na kvalitu masa byly poprvé zaznamenány pro snížení oxidace lipidů v mase z drůbeže (Bartov, Basker, a Angel,1983; Marusich et al., 1975) a prasat (Buckley a kol.,1989; Tsai, Wellington, a rybník, 1978). Pozitivní vliv krmení vitamin E u skotu na barvu masa a pak na metmyoglobin akumulaci v hovězím mase byly popsány (Faustman, Cassens, Schaefer, Buege, a Scheller, 1989a; Faustman et al., 1989b) a následně. Zlepšení v oblasti retailového skladovatelnosti 1.6-3.8 dnů v - hovězí kýta a 2.5-4.8 dny v hovězí svíčkové (Arnold et al., 1992).

Shrnutí. Příjem sušiny Koncentrace živin Využití vhodných kombinaci krmiv energie vs. NL Přístup k vodě a její kvalita Zdravé tele = rychlý start Využití vhodných aditiv (proti stresových, antioxidantů) Vykrmovat zvířata s vhodným genetickým potencionálem

Děkuji za pozornost.