Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití chráněných aminokyselin ve výživě dojnic

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití chráněných aminokyselin ve výživě dojnic"— Transkript prezentace:

1 Využití chráněných aminokyselin ve výživě dojnic
Jiří Kostkan Garant pro výživu skotu prosince kongresový sál hotelu Skalský dvůr (u Bystřice nad Pernštejnem)

2

3 Přijatý protein (RUP) Mikrobialní protein Endogení protein
AMINOKYSELINY Mléčný protein glukóza Bílkovina těla -růst svaloviny, plodu … energie NH4 močovina

4 Limitující aminokyseliny.

5 Kravské mléko.

6 Model ve výživě. (NRC (2001) Aminokyselinový model)
Požadavky Met a Lys nebyly přímo modelovány kvůli nedostatku relevantních dat Namísto toho byl použit "nepřímý" přístup k odezvě na dávku používaný ve francouzském systému krmení (ale založený na souboru dat používaných k modelování toku EAA) Proto byly odvozeny požadované koncentrace Met a Lys v MP 2,4 a 7,2% (nebo 1,0: 3,0) pro optimální využití MP pro produkci a záchovu. "Praktické" doporučení jsou pro 2,2 a 6,6% (respektive Met a Lys, tj. Poměr 1: 3) Penn State data = Jeho požadavky jsou kolem 2,2-2,4% MP (NRC (2001) Aminokyselinový model)

7

8 Doplnění Lysinu. Schwab, 2002 Mid-South Ruminant Nutr Conf
Milk Protein Content Response, g/100 g Percent Lys in MP (Met > 1.95 % of MP)

9 Doplnění Methioninu.

10 Aminokyseliny. Produkční účinnost je ovlivněna prvními limitující aminokyselinami: Methionin + Lysin Histidin může být limitující u diet s vysokým podílem pícnin (hlavní zdroj CP je mikrobiální protein; Lee et al., 2012)

11

12 Aminokyseliny. chráněné AA májí pozitivní efekt na fyziologické procesy bez ohledu na tvorbu mléčné bílkoviny. Další studie prokázaly, že AA se koncentrují ve vejcovodech a děloze mnohem více než v krvi. AA limitující prod. mléka jako lyzin, metionin a histidin. Jejich koncentrace v roste v těchto tkáních nejvíce během březosti. (10x)

13 Laktace. Využití při snižování NL v krmnné dávce – nízkoproteinové KD.
Koncentrace AK má příznivý vliv na reprodukci. Snížení zátěže NL – zlepšení zdravotního stavu Prokazatelné navýšení mléčného proteinu Zlepšená funkce jater Snížení nákladů na krmení

14 Met meta-analyses – Robinson (2010); 6 exp

15 Suchostojné. Většina studií byla zaměřená na roli methioninu ve vztahu k metyl-dotaci a kapacity exportu tukové tkáně z jater. Největší důležitost mají lyzin a methionin jako esenciální AK u dojnic ve stání na sucho. Interakce mezi dietární balancí AA před a po otelení (Xu et al., 1998) Může být potřeba neesenciálních AA u nízkoenergetických diet a redukované mikrobiální syntézy (Larsen and Kristensen, 2012) Potřeba AA, nebo MP závisí na typu KD (kukuřičná siláž vs. Travní siláž) (Kokkonen, 2014)

16 Aplikace aditiv – USA.

17 Methionin. Met. Před otelením (24 vs. 19 g MP/d)
Redukuje zánět a navyšuje antioxidační kapacitu (Orsorio et al., 2014) Zvyšuje produkci mléka, složek, energetické balance (Orsorio et al., 2013) Navýšení účinnosti metabolických regulátorů tukového metabolismu a imunitní funkce (Orosio et al., 2016) Přidaný hydroxianalog metioninu (+20 g/d) do vyvážené KD Redukuje mobilizace tělního proteinu Vyšší užitkovost a příjem krmiv (Phillips et al., 2003) Masný skot krmený pícninami nízké kvality s doplňkem 5, 10 nebo15 g Met./d Zvýšení rentence N a nárůst proteinu v pozdní březosti + 5g/d (Waterman et al., 2007)

18 Souhrn studií dávky MP v KD před a po otelení u dospělých dojnic.
French, P. PSU Dairy Nutr Conf 2014

19 Souhrn studií dávky MP v KD před a po otelení u dospělých dojnic.
French, P. PSU Dairy Nutr Conf 2014

20 Náš výzkum. Většina výzkumů pouze na H plemeni.
Většina výzkumů odlišné podmínky výživy – např. živočišný protein, jiná skladba KD aj. Většina výzkumů v odlišných klimatických podmínkách.

21 Vliv zkrmování chráněného methioninu v období přípravy na porod na průběh laktace a vliv na výskyt ketóz v období po porodu. Cíle práce: Cílem práce bude sledovat vliv zkrmování chráněného methioninu v období přípravy na porod na průběh laktace a vliv na výskyt ketóz v poporodním období ve vybraném chovu u červenostrakatých dojnic. Hypotézy:  1. Testovaná skupina krav o proti kontrolní skupině po přídavku methioninu bude mít menší výskyt ketóz. 2. Testovaná skupina krav o proti kontrolní skupině po přídavku methioninu bude mít více mléka v laktaci. 

22 Předběžné výsledky. 100 ks dojnic (50 kontrolní skupina 50 pokusná)
Sledované znaky: BCS při zaprahnutí, BCS při nástupu na porodu, BCS 5 den po porodu. Denní nádoj do 120 dne laktace, složky (tuk, bílkovina, močovina), BHB 5 den po porodu (vyhodnocení ketózy), nažranost. U pokusné skupiny prokazatelně o 30 – 40 % nižší hladina BHB. Pokusná skupina vykazuje cca. o 0,5 l vyšší nádoj Vyšší bílkovina v mléce u pokusné skupiny.

23 Další provozní pozorování.
Otestováno na 15 farmách. Při zkrmování v laktaci prokazatelně navýšena mléčná bílkovina. Využití nízkoproteinových diet bez negativního vlivu na reprodukci a produkci. U 50 % farem které zkrmovaly v laktaci - zlepšená reprodukce. U 30 % farem které zkrmovaly v laktaci - zlepšená produkce. Snížený výskyt ketóz téměř u všech chovů, při zkrmování AK v tranzitním období. Zlepšení kvality mleziva.

24 Shrnutí. Chráněné AK májí pozitivní efekt na fyziologické procesy.
Prokazatelně zlepšují reprodukci. Velký význam v tranzitním období. Prokázáno v podmínkách ČR. Velký význam ve výživě skotu – další výzkum. Diety nizkoproteinové – MP se doplňuje AK.

25

26 KRÁSNÉ ČESKÉ TRADIČNÍ VÁNOCE VŠEM.


Stáhnout ppt "Využití chráněných aminokyselin ve výživě dojnic"

Podobné prezentace


Reklamy Google