Jiří Kostkan Garant pro výživu skotu Vliv výživy na masnou užitkovost skotu Jiří Kostkan Garant pro výživu skotu
Kolik krmení zvířata skutečně přijmou Kolik krmení zvířata skutečně přijmou? Kondiční stav naskladňovaných zvířat? Krmení zvířat s vysokým nebo nízkým genetickým potencionálem? Jaká je kvalita vody? Jsou dávky nastaveny na potřebu zvířat? Je separace na krmném žlabu? Mohu využít aditiva?
Kolik krmení zvířata skutečně přijmou? Veškeré faktory které zvyšují ztráty krmiv. (je pravidlem že ztráty lze vždy snížit o 2 – 5%) Rozhlédněte se : Krmiště, podavače krmiva, přípravny krmiva atd. Selhání skladování (škůdci).
Kondiční stav naskladňovaných zvířat. Tele tvoří velkou část nákladu. Zdravotní a tělesný stav zvířat určuje přírůstek. Telatům na výkrm je věnována menší pozornost než na mléčnou produkci. Dostatek kvalitního mleziva do 2 hodin po otelení rozhoduje o zdravotním stavu a schopnosti produkce
Genetický potencionál. Koncentrace živin může být i velice vysoká, jsou možné cereální diety. Pak je nutno respektovat, že ve vyšších váhách, například u Holštýna nad 500 kg prudce klesá efektivnost tohoto stylu výkrmu. H.D. Ritchie Univerzita Michigan Holštýn potřebuje o 10% více živin než masná plemena
Jaká je kvalita vody? Hlavním faktorem kvality vody pro skot je celkový obsah rozpuštěných pevných látek a její vliv na slanost, které výrazně snižují příjem vody (sušiny). Dusičnany mají synergický účinek (obsah ve vodě X obsah v krmení) Existuje jen velmi málo údajů týkajících úrovně kvality vody a vlivu na efektivnost výkrmu. Kanadská studie ukázala, že upravená voda zvýšila růst zvířat oproti zvířatům napájených s neupravenou vodou (nádrže, rybníky)
Jsou KD nastaveny na potřebu zvířat? Sušina siláží a senáží změna z 27 % na 22% snižuje přírůstek o 0,2 kg a více. Telata rostou nejefektivněji, roční býci už potřebují o 10-20% vyšší dávku živin na dosažení stejného přírůstku. Dostatek proteinu – zkrmování močoviny.
Jsou KD nastaveny na potřebu zvířat? Močovina – levný zdroj bílkovin Ekvivalent 281 % hrubého proteinu UFP potencionál fermentace močoviny – pokud je podíl lehce dostupné energie v krmivu, které mohou převést amoniak na bílkoviny pak je UFP pozitivní. Kukuřice má pozitivní UFP Seno, sojová moučka negativní UFP. Lépe kombinovat více zdrojů energie. Doplněk : 72% mletá kukuřice, 12,3 % močovina, síran draselný, fosforečnan vápenatý, chlorid draselný, sůl
Je separace na krmném žlabu? Dobře promíchaná TMR zabraňuje separaci. Separace jádra může vyvolat acidózy a snížení příjmu sušiny. Do 2 hodin po nakrmení by měla být zvířata zalehnutá a žvýkat – prostor u žlabu, nemožnost separace, chutnost krmné dávky, klid ve stáji… Kontrola přes síta před nakrmením po nakrmení, kontrola živinová rozbor TMR před a po.
Mohu využít aditiva? Energie Dusíkaté látky - proteiny Vláknina Minerální prvky a vitamíny Aditiva
Konjugovaná kyselina linolenová (CLA) Směs polohových a geometrických izomerů kyseliny linolové s konjugovanou dvojnou vazbou umístěné v polohách 7,9-, 8,10-, 9,11, 10,12- nebo 11,13- na uhlíkovém řetězci s řadoubiologické účinky U monogastrů zlepšuje efektivitu krmení a snižuje ukládání tuku U skotu zatím pouze studie využití chráněného CLA na zvýšení jejich obsahu v mase pro lidskou výživu Při pastvě je vyšší zastoupení v mase Komerční využití tzv. funkční potraviny
Hořčík Relaxační účinek na kosterní svalovinu Studie prokázaly že dietetická suplementace zmírňuje účinky stresu a snižuje hladinu kortizolu, noradrenalinu, adrenalinu a koncentraci dopaminu (Kietzmann & Jablonski, 1985; Niemack et al., 1979) Suplementace Mg snižuje ztrátu glykogenu ze svalů (výzkum u merino jehňat před porážkou (Gardner, Jákoba & Pethick, 2001).
SELEN Pozitivní účinky při suplementaci selenu na růst a vývoj kostry u prasat, drůbeže a skotu jsou průkazně prozkoumané (Close, 1998, 1999, Mahan, 1999). Používání anorganického selenu v chovu hospodářských zvířat má za následek obroské zvýšení produktivity používání organického má spousty dalších benefitů
Vitamín E Nejznámější způsob zlepšení kvality masa. Významný antioxidant. Snižuje lipidy a myoglobinové oxidace v čerstvém mase a masných výrobkách Účinky dávky vitaminu E na kvalitu masa byly poprvé zaznamenány pro snížení oxidace lipidů v mase z drůbeže (Bartov, Basker, a Angel,1983; Marusich et al., 1975) a prasat (Buckley a kol.,1989; Tsai, Wellington, a rybník, 1978). Pozitivní vliv krmení vitamin E u skotu na barvu masa a pak na metmyoglobin akumulaci v hovězím mase byly popsány (Faustman, Cassens, Schaefer, Buege, a Scheller, 1989a; Faustman et al., 1989b) a následně. Zlepšení v oblasti retailového skladovatelnosti 1.6-3.8 dnů v - hovězí kýta a 2.5-4.8 dny v hovězí svíčkové (Arnold et al., 1992).
Shrnutí. Příjem sušiny Koncentrace živin Využití vhodných kombinaci krmiv energie vs. NL Přístup k vodě a její kvalita Zdravé tele = rychlý start Využití vhodných aditiv (proti stresových, antioxidantů) Vykrmovat zvířata s vhodným genetickým potencionálem
Děkuji za pozornost.