Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_542 Spotřeba potravin a výroba mouky 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4 Datum tvorby: 01.09.2012 Datum a místo ověření: 11.09.2012 Druh učebního mater.: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, mletí zrna, třídění, hlavní a vedlejší produkty Klíčová slova: zrno, šrotování, třídění, mouka Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
Technologie výroby 1) příprava zrna k mletí čištění a třídění aspirační skříně – odstranění jemného prachu síta – odstranění větších nebo menších příměsí triéry(koukolníky) – odstranění plevelů semena koukolu - jedovaté!!!! magnetické odlučovače – odstranění kovových částí odkameňovače - kamínky
aspirační skříně – odstranění jemného prachu Obr. 1
síta – odstranění větších nebo menších příměsí Obr. 2
triéry (koukolníky) – odstranění plevelů - semen koukolu Obr. 3
Technologie výroby 1) příprava zrna k mletí míchání zrna - udržení stejné kvality kartáčování - brusné válce oddělí nečistoty a klíčky (mlýnské ořechy vit E) vlhčení = kondicionování pomocí nakrápěcího šneku na požadovanou vlhkost - zvýšení o 2 % odležení 6 – 8 h loupání – obaly (otruby) od endospermu
míchání zrna - udržení stejné kvality Obr. 4
kartáčování - brusné válce oddělí nečistoty a klíčky (mlýnské ořechy vit E) Obr. 5
klíčky - mlýnské ořechy Obr. 6
vlhčení = kondicionování Obr. 7
2) vlastní mletí - Vymílací klíč šrotování - provádí se opakovaně pšenice 6-7 x žito 1-2 x třídění na sítech - oddělení krupice od šrotu - ten se vrací na šrotování luštění - mletí krupice na mouku polohrubou a hladkou vymílání - závěrečné mletí dle klíče na hladkou mouku
šrotování - provádí se opakovaně Obr.8
třídění na sítech Obr. 9
síta Obr. 10
2) vlastní mletí - způsoby Drcení obilí pomocí - roztírání - tlaku - střihu - úderu Typy strojů - talířové - roztíráním - válcové - tlakem a střihem - kladívkové - úderové Typy podle produktu - šrotovníky - mlýny (krupice, krupičky, mouky)
3) výtěžnost mouky krupice T350 3 % hrubá T450 20 % T 550 6 % polohrubá T650 37% hladká T1050 12% Celková výtěžnost 78 % Nejlepší mouka je po 3 – 6 týdnech od výroby do jednoho roku.
4) balení a expedice Obr. 11
Obr. 12
Obr. 13
Vedlejší výrobky při výrobě mouky: otruby – při loupání a kartáčování pšenice a žita krmná mouka – kousky zrn, které ani po 4. šrotování, nepropadly sítem (vláknina a tuky) klíčky – při loupání a kartáčování „mlýnské ořechy“ vit. B + E ostatní – prach, kamínky, hlína, plevel
foto obr. 1 – 13 autor