Alternativní výživové směry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS TEMA: Hospodářství.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Test Čtvrtek, 2.3..
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Diferencované stravování
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Vitamíny rozpustné ve vodě
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Energetická hodnota dětské výživy
Bc. Anna Hana Kučeráková
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozmnožování organismů
Diferencované stravování
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_06
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Alternativní výživové směry VY_32_INOVACE_5_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ALTERNATVINÍ VÝŽIVOVÉ SMĚRY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační číslo: cz.1.07/1.4.00/21.0559 Mgr. Ladislava Hofmanová Alternativní výživové směry

Veganství Veganství Životní styl, spočívající v odmítnutí konzumace živočišných produktů.

Veganství S veganstvím je často spojeno odmítání jakéhokoli využívání zvířat k lidskému užitku. Důvodem je utrpení zvířat spojené s produkcí živočišných potravin v průmyslových velkochovech či při rybolovu.

Veganství Zříkají se konzumace: Odmítají používat výrobky z kůže, vlny a hedvábí nebo kosmetiku testovanou na zvířatech. někdy i medu masa mléčných výrobků vajec

Veganství Nesouhlasí s: Při veganství je třeba dbát na dostatečný příjem vitamínů. myslivostí rybařením cirkusy či zoo

Vegetariánství Vegetariánství Způsob stravování, kdy člověk nejí některé živočišné produkty, hlavně tedy maso.

Vegetariáni tedy nejí nic, kvůli čemu bývá zvíře zabíjeno. Zabíjení Norků Vegetariáni tedy nejí nic, kvůli čemu bývá zvíře zabíjeno. Snaží se žít zdravě i v jiných oblastech, než je stravování, a proto například nekouří, odmítají některé typy oblečení, při jejichž výrobě bylo zvíře zabito (kůži, kožešinu nebo hedvábí).

Vegetariánství Důvody vegetariánství: zdravotní, etické, náboženské, environmentální, ekonomické, psychologické, kulturní nebo sociální. Jedním ze starověkých řeckých vegetariánů byl Pythagoras a jeho následovatelé Pythagorejc.

Ovovegetariánství Ovovegetariánství Ovovegetariánství je typická vegetariánská strava doplněná o zákaz konzumace mléka a mléčných výrobků.

Laktovegetariánství Laktovegetariánství Laktovegetariáni kromě částí těl živočichů a produktů z nich odmítají také vejce.

Makrobiotika Makrobiotika Je životní styl a filozofie úzce spojený s dietním režimem.

Makrobiotický talíř tvoří: Makrobiotici Makrobiotický talíř tvoří: 50% celozrné obiloviny 30% zeleniny 15% luštěniny a mořské řasy Doplňkově lze zařadit ryby, ovoce mírného pásma, semena, ořechy, oleje apod.

Složení stravy Makrobiotici Stravování makrobiontů 73% sacharidů 12% bílkovin 15% tuků 0% rafinovaného cukru 24% sacharidů 12% bílkovin 42% tuků 24% rafinovaného cukru Stravování makrobiontů Průměrné stravování populace

Frutariánství Frutariánství Strava zahrnuje pouze ovoce, ořechy, semena, a jiné plody. Při sběru plodů navíc nesmí být zraněna rostlina, a proto jedí někteří frutariáni jen plody, které spadly na zem.

Frutariánství Frutariáni běžně jedí fazole, rajčata, okurky, dýně, ale vyhýbají se bramborům nebo špenátu. Základní myšlenkou frutariánství je uznání rostlin jako plnohodnotných živých organismů.

Vitariáni Vitariánství Směr založený na přijímání jen tepelně neupravených potravin. Nejčastěji zeleniny, ovoce, ořechů, semen a naklíčeného obilí. Někteří pijí mléko, pokud možno nepasterizované. Vitariánská rajčatová omáčka s těstovinami, ořechy a zeleninou.

Vegetariánství Mezinárodní den vegetariánství 1. října, který v ČR pořádá Česká vegetariánská společnost.

Vegetariáni Vegetariáni Orlando Bloom TomCruise

Vegani Vegani Natalie Portman Paul McCartney

Doplň tabulku Opakování Maso Vejce Mléčné výrobky Zelenina Frutariáni Ne Ano, plody Vitariáni Ano Ano, málo Vegani Makrobionti Ano, mléko Laktovegetariáni Ovovegetariáni Maso Vejce Mléčné výrobky Zelenina Frutariáni Vitariáni Vegani Makrobionti Laktovegetariáni Ovovegetariáni

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dairy_Belle_3_products.jpg Dostupné pod licencí: Creative Commons http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Freerange_eggs.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soy-whey-protein-diet.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fruit_Stall_in_Barcelona_Market.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Foods.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kapitolinischer_Pythagoras_adjusted.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rawtomatopasta1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Orlando_Bloom_2005.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Natalie_Portman_2010.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:TomCruiseDec08MTV_cropped.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/Paul_McCartney http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Berounsky_Petr_Vejce_01_1996.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hov%C4%9Bz%C3%AD_maso.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dv%C4%9B_ovce.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prase_v_pra%C5%BEsk%C3%A9_ZOO.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vep%C5%99ov%C3%A9_a_kan%C4%8D%C3%AD_maso.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Three_cups_of_yoghurt.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tusah.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cirkus_Alex.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ryba%C5%99en%C3%AD_na_Lipn%C4%9B.jpg http://www.lesycr.cz/cs/odborna-verejnost/myslivost.ep/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zabita-norka.jpg http://veggie-parade.cz/news.htm http://commons.wikimedia.org/wiki/File:O%C5%99echy_%282%29.jpg