Zachraňme zdravotní sestru!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Způsobilost k výkonu povolání
Vzdělávání pro reformu
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Odbor vzdělávání a vědy 10. 4
Terénní sociální práce
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Česká asociace adiktologů
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
ošetřovatelství a porodní asistence
Zdravotnická sekce v rámci Asociace vyšších odborných škol ________________________________________ Valná hromada AVOŠ 20. dubna 2010 _______________________________________.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Příprava na výkon povolání
Legislativa.
Fakulta zdravotnických studií
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Novinky ve specializačním vzdělávání
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ PROFESE V ČESKÉ REPUBLICE
Nelékařské zdravotnické profese v ČR. Nelékařské profese MŮJ PROFIL zahájeno studium na SZŠ, 1. vstup do nemocnice maturita, nástup na resuscitační.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
JAK DÁL V PŘÍPRAVĚ ZÁKONA PRO NELÉKAŘSKÁ ZDRAVOTNICKÁ POVOLÁNÍ PRAXE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Praha Netolická Zuzana.
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Odborná způsobilost pečující osoby v dětské skupině
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Porodní praxe u nás a v zahraničí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Praha Ivana Königsmarková, prezidentka UNIPA.
Mezinárodní den sester květen 2009
Fakulta zdravotnických studií
Porodní asistentka regulované povolání
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Fakulta zdravotnických studií
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Institut zdravotnických studií Ústav ošetřovatelství
Ústav zdravotnických věd
Představení senátorů Akademického senátu FZS
Studijní program Ošetřovatelství
Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních od
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
KKOV M/01 Maturitní obor 4-letý – denní forma
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 4: Relevance
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Dagmar Žitníková Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Fakulta zdravotnických studií
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Zachraňme zdravotní sestru! Krajská nemocnice t. Bati, a.s. Neurochirurgické oddělení Kamila Slabáková Ivana Jankůjová Renata Kratinová

Historie vzdělávání zdravotních sester 1860 Florance Nightingal založila první ošetřovatelskou školu v Londýně, 1874 vznik prvních ošetřovatelských škol v Čechách, 1916 další otevřené ošetřovatelské školy, 1945 pokračovalo vzdělávání sester přerušené válkou, Od 1945 do 1989 vzniklo 40 civilních a církevních škol, 60.léta – prodloužení studia na čtyřleté, 1960 – vznik Institutu pro další vzdělávání zdravotnických pracovníků, 2001 – zahájena registrace nelékařských pracovníků.

Vzdělávání sester - dualita nebo dvoukolejnost Zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání………….. Vzdělávání sester - dualita nebo dvoukolejnost Všeobecná sestra Terciální vzdělávání Bakalářský studijní program - 3 roky. Studijní program diplomovaná všeobecná sestra na vyšší zdravotnické škole – 3 roky. Pro studijní obor všeobecná sestra je závazný Metodický pokyn – všeobecná sestra, vydaný k vyhlášce č.39/2005 Sb., který vychází z direktiv Evropské strategie SZO pro vzdělávání tzv. regulovaných nelékařských profesí (všeobecných sester a porodních asistentek),  z direktiv Evropské komise pro všeobecné sestry a z doporučení Evropské komise pro všeobecné sestry.      

Budeme mít novou kamarádku praktickou sestru Novelizace zákona č.96/2004 Sb. – v současné době zákon prochází druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Za výkon povolání praktické sestry (PS) se považuje poskytování oš. péče. Dále se PS ve spolupráci s lékařem podílí na preventivní, léčebné, rehabilitační, paliativní, neodkladné, diagnostické a dispenzární péči. Odborná způsobilost k výkonu povolání PS se získává absolvováním SZŠ v oboru zdr. asistent. Zjednodušeně dochází k přejmenování zdravotnického asistenta na praktickou sestru.

Všeobecná zdravotní sestra – 0d roku 2017 – trojkolejnost vzdělávání Vysokoškolačka (titul Bc.) Absolventka Vyšší odborné školy zdravotnické. Absolventka? Střední zdravotnické školy obor praktická sestra+ 1 rok ? Všeobecná sestra - 3 možnosti vzdělávání… Budou se rozlišovat kompetence? A jak rozeznáme tyto sestry v praxi? Jaký bude mít sestra plat? VŠ 4+3 VOŠ 4+3 SZŠ 4+1

Co přinese novela zákona č.96/2004 Sb. Hlavním cílem novely je zkrátit přípravu všeobecných sester, dostat do zdravotnictví více kvalifikovaných sester a snížit počty sester, které odcházejí do zahraničí nebo úplně mimo zdravotnictví. Jak toho chce MZČR dosáhnout: Návrat k středoškolskému studiu na středních zdravotnických školách, absolventka by nově měla titul praktická sestra. A pokud si čtyřleté studium doplní jedním rokem pomaturitního studia na Vyšší zdravotnické škole, získá plnou kvalifikaci k výkonu povolání a titul všeobecná sestra.

Rizika novely zákona Jednoznačně ještě více znepřehlední systém vzdělávání všeobecných sester v ČR – tzv. trojkolejnost vzdělávání sester. Návrat k rozhodování o povolání v 15 letech. Neřeší další chybějící profese…Proč jen všeobecná sestra, chybí i zdr.+ rtg laboranti, porodní asistentky atd. – tyto profese nadále studují na VŠ. Nejasnost o osnovách jednoletého pomaturitního studia všeobecné sestry. Různé osnovy X různá délka studia X různé ukončení studia: ale pořád všeobecná sestra

Rizika novely zákona Pokud bude preferována jednoduchá cesta, tzv. 4+1, plyne z toho ohrožení vědního oboru ošetřovatelství a výzkumu. Co bude dělat praktická sestra? Práci zdravotnického asistenta? V některých nemocnicích dochází běžně k porušování legislativy, asistent dělá práci sestry, bude to tak dál? Bude zájem o jednoleté pomaturitní studium? Jak se bude v praxi rozlišovat praktická sestra od všeobecné? A co na to absolventky VOŠ a VŠ? Plat x mzda – 3 různé formy vzdělání pro obor - všeobecná sestra.

SZŠ už není to co bývala Obrovský propad prestiže SZŠ (degradace povolání z důvodu společenského nedocenění) např. Zlín (rok 1991 – 600 přihlášených, 120 přijatých,…..rok 2014 – zdr.asistent 83 přihlášených, 60 přijatých) Snížení zájmu o studium SZŠ (o 8% za poslední 4 roky). Neustálé změny ve vzdělávání podporují pokles zájmu o studium. Nejistá budoucnost, nejisté platové podmínky, nejisté pracovní zařazení, nejisté kompetence. Nejednotnost školního vzdělávacího programu, SZŠ se liší v osnovách. Státní maturity – SZŠ musí studentky připravit k maturitám, není dostatečný prostor pro odborné předměty a praxi.

Splní reforma očekávání navrhovatele zákona? Neexistuje žádný statistický výstup o tom, kolik absolventek VŠ, VOŠ a SZŠ míří do zdravotnické praxe. Tvrzení, že absolventky VŠ a VOŠ nechtějí do praxe, není ničím potvrzeno. Jak mohou předpokládat navrhovatelé zákona zájem o pomaturitní jednoleté studium? Co nastane, jestliže nebude zájem o toto studium? Navrhnou nějaké další kompenzační studium, kvalifikační kurz? Nabízí se další legislativní úprava?

A další zdravotnické profese? V nemocnicích chybí personál i v řadách zdravotnických laborantů, radiodiagnostických laborantů a techniků, porodních asistentek, fyzioterapeutů, nutričních terapeutů..atd. – tyto profese se vzdělávají ve vysokoškolském bakalářském programu. Čeká nás další reforma vzdělávání i v těchto oborech? Chybí i další pracovníci ve zdravotnictví jako jsou sanitářky, uklízečky, pomocné kuchařky..(tady asi nebude problém ve vzdělávání, ale opět ve finančním ohodnocení)

Jakou péči očekává pacient dnešní doby? Kvalitní a bezpečnou péči. Odborné vzdělání personálu. Empatii (pozor tato vlastnost se v tomto povolání snoubí s odborným vzděláním) Edukace pacienta, příbuzných. Pozor: praxe v nemocnicích!!! Mentorování studentek v oboru všeobecná sestra: dochází ke kolizím na pracovištích, kde pracují pouze zdravotničtí asistenti. Nemá kdo školit studentky.

Nesouhlas s novelizací zákona č. 96/2004 Sb., Odmítavý postoj k předkládanému návrhu zákona: Asociace vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských zdravotnických profesí v České republice (AVVNZP) Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Česká asociace sester Asociace vyšších odborných škol Iniciativa sester Varianta vzdělávání sester 4+1 nesplňuje směrnici Evropské unie pro uznávání kvalifikací.

Máme tady problém, pánové…. Obor všeobecná sestra je tzv. regulovanou profesí spolu s všeobecným lékařstvím, zubním lékařstvím, farmacií a porodní asistencí… Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/55/EU – v této směrnici se mimo jiné stanovuje, že do odborné přípravy všeobecných sester lze přijímat pouze uchazečky, které mají ukončené všeobecné školní vzdělání v trvání aspoň 10 let. (Naše základní škola je devítiletá, a tak naši poslanci navrhují započíst poslední rok mateřské školy…) V této směrnici je uveden požadavek na odbornou přípravu sester: „ nejméně 4600 hodin teoretického a klinického výcviku, přičemž délka teoretického výcviku představuje alespoň jednu třetinu a délka klinického výcviku alespoň jednu polovinu minimální délky odborné přípravy“ (strana L354/151).

Skutečné příčiny nedostatku zdravotních sester Finanční nedocenění náročného povolání. Obrovský pokles prestiže povolání. Nejasná koncepce vzdělávání zdravotních sester. Psychická a fyzická náročnost povolání. Špatné pracovní podmínky – málo personálu, přesčasová práce za chybějící personál, velká administrativní zátěž. Změna myšlení mladé generace. Zajímavé pracovní nabídky v EU.

Pozitivní tečka na závěr Obecně lze předpokládat, že velká část lidí v populaci hodnotí práci s nemocnými morálně hodně na výši. Návrat k všeobecné prestiži jednoznačně pomůže navýšení platu, s tím souvisí možnost výběru studentů, zaměstnanců, atd. Práce zdravotní sestry má budoucnost, i přes všechna úskalí je to povolání, které má vysoký morální kredit. Se zdravotní sestrou, jako s profesí, se potkává každý člověk. Zdravotní sestra člověka „doprovází“ celý život, a je jenom na nás kam tato profese bude směřovat.

Použitá literatura: Zákon č.96/2004 Sb. Návrh zákona ze dne…, o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání (t.č. prochází druhým čtením v Poslanecké sněmovně) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/55/EU Prohlášení AVVNZP ze dne 23.3.2016 Prof. PhDr. Jiří Mareš, CSc. Dvanáct rizik nového způsobu vzdělávání sester. Medical Tribune 08/2016

Děkuji Vám za pozornost. A přeji sestrám lepší budoucnost.