Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvar a rozměry Země.
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Planeta Země.
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
Mikuláš Koperník.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Mikuláš Koperník – astronom matematik právník
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Galileo Galilei ( ).
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Země MODRÁ PLANETA.
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Planeta Země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
VesmírVesmír Je nekone č ní sv ě t. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mikoláš Koperník Polský astronom a průkopník moderní heliové koncepce sluneční soustavy.
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.
Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
Země je třetí planeta sluneční soustavy, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
POHYBY ZEMĚ.
NÁZEV PLANETA SE VYJADŘUJE TAKÉ POJMEM
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
PLANETA ZEMĚ Martin Fišera.
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
Proč se střídá den a noc.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
MĚSÍC.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
VESMÍR.
Mikuláš Koperník astronom matematik právník lékař
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Země – modrá planeta.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Prezentace – výklad učiva
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Otáčení Země kolem své osy
SLUNCE.
Fyzika – vesmír.
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
POHYBY ZEMĚ.
Keplerovy zákony.
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)

Díky Mikuláši Koperníkovi se změnil způsob nazírání na světr Díky Mikuláši Koperníkovi se změnil způsob nazírání na světr. Byl syn zámožného kupce a městského radního a stal se významným astronomem, matematikem, právníkem, stratégem a lékařem. V roce 1491 začal Koperník studovat Jagellonskou univerzitu v Krakově. K tradici školy patřila výborná úroveň ve výuce matematiky a astronomie. A zde se s ní také Koperník seznámil. Přednášena byla ale podle geocentrických představ. Koperník se rozhodl pokračovat ve studiích v Itálii, proto odjel do Boloně, kde studoval církevní právo, ale hlavně astronomii a matematiku pod vedením slavného boloňského astronoma Maria de Novary. Roku 1497 pozorovali zákryt jasné hvězdy Aldebaran Měsícem a toto pozorování bylo dalším krokem ke hledání jiného modelu sluneční soustavy. Poměrně úspěšně stanovili přesně dobu trvání tropického roku, ale Koperník si nebyl jistý, zda je to správná hodnota, a proto se později také neúčastnil reformy kalendáře. Zároveň začal studovat i medicínu, které se pak dlouhá léta věnoval, ale měl i dostatek času na svá astronomická pozorování.

Kdo to byl? Účastnil se bojů proti křižákům na straně Polska. Stal se knězem. Je autor heliocentrické soustavy. Středem vesmíru je podle něj slunce, kolem jehož se pohybují planety. Předpokládal také otáčení Země kolem své osy.

Obrázek vesmíru do té doby

Heliocentrická soustava Koperník psal své objevy jen pro učence. Jeho názory narážely na odpor církve. Sféře stálic přisuzoval klid, Zemi denní rotaci kolem osy. I on byl mínění, že za sférou není zhola nic. Ve svém zdůvodňování heliocentrické soustavy Koperník tvrdil, že je jednodušší vysvětlovat občasný zpětný pohyb planet na nebeské klenbě vlastním pohybem Země, tedy pohybem jednoho tělesa kolem Slunce, než pohyby všech planet. Koperník v knize o soustavě uvádí: Žádný nebeský kruh neboli sféra nemá jediný střed. Střed Země není středem světa, nýbrž toliko středem tíže a dráhy Měsíce. Všechny dráhy obklopují Slunce, jako by stálo v jejich středu, a proto střed světa leží poblíž Slunce. Poměr vzdálenosti Země-Slunce k výšce nebe stálic je mnohem menší než poměr zemského poloměru ke vzdálenosti Slunce, takže tato vzdálenost je proti výšce nebe stálic nepatrná. Všechen pohyb viditelný na nebi stálic není reálný, tak jak jej vidíme ze Země. Země se tedy otáčí s přidruženými elementy při denním pohybu jednou kolem svých pólů. Přitom zůstává nebe stálic nepohnuté jakožto nejzazší nebe. Všechen pozorovaný pohyb Slunce nepřísluší jemu samému, nýbrž je důsledkem rotace Země a jejího pohybu po kruhové dráze kolem Slunce, který je vlastní všem planetám. A tak se Země pohybuje několikerým způsobem. Co se u planet jeví jako pohyb zpětný a pohyb vpřed, není takové samo sebou, nýbrž se tak jeví ze Země. Její pohyb sám o sobě tedy stačí k vysvětlení četných rozmanitých jevů na nebi. Dospěl k závěru, že Země není nehybným středem světa, ale že se točí a obíhá kolen Slunce spolu s ostatními planetami. Jediným souputníkem je Měsíc.

Mikuláš Koperník VYPRACOVAL Lukáš Slezáček 9. A 12.5.2016 ZŠ 711 Bučovice