Ochrana knihovních fondů Odbor ochrany knihovních fondů (OOKF) v Národní knihovně České republiky v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Advertisements

HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Technická dokumentace
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Analýza a popis pracovního místa
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Ing. Petra Vávrová PhD. Tereza Kašťáková Ing. Magda Součková
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Složky krajiny a životní prostředí
Problematika a sanace dřevěných konstrukcí Tematický workshop:
Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2010, Praha,
Sterilizace Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Inženýring část 2 Likvidace azbestové zátěže
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Archivnictví a spisová služba
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Aplikační potenciál keratinových vedlejších produktů masného průmyslu
Úvod Rozpouštědla Lepidla Sklo, smalt Keramika Kámen Kosti, kůže Textil Měď a její slitiny Cín a olovo Stříbro, zlato Železo, ocel, litina Sylabus předmětu.
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Základní pojmy organické chemie
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
1.4 Odbor ochrany knihovních fondů (OOKF) Oddělení vývoje a výzkumných laboratoříOddělení vývoje a výzkumných laboratoří Ing. Petra Vávrová, Ph.D.Ing.
© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … 1 4. Kanalizační sítě v Evropě - výstupy projektu SMP 1.SMP.
Registr odkyselování - odkyselených knih v České republice Petra Vávrová, Tomáš Foltýn Národní knihovna České republi ky.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
 PODPROGRAM Č. 7 Národní program digitalizace dokument ů ohro ž ených degradací kyselého papíru KRAMERIUS.
Projekt “VDK – Virtuální depozitní knihovna” Jiří Polišenský.
„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
Registr odkyselování - odkyselených knih v České republice Petra Vávrová, Tomáš Foltýn Národní knihovna České republiky.
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Registr odkyselování - odkyselených knih v České republice Petra Vávrová, Odbor ochrany knihovních fondů Národní knihovna.
Výroba ochranných obalů/krabic v roce 2017 Petra Vávrová, Dana Hřebecká Odbor ochrany knihovních fondů Národní knihovna České republiky.
Pracovní prostředí, pracovní místo
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Tradiční metodiky vývoje softwaru
1. Historické a kulturní památky, muzejní exponáty, jejich stárnutí a restaurování Památky historické nebo kulturní povahy (dále jen sbírkové předměty)
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
Registr odkyselování - odkyselených knih v České republice Petra Vávrová, Tomáš Foltýn Národní knihovna České republiky.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
1. Historické a kulturní památky, muzejní exponáty, jejich stárnutí a restaurování Památky historické nebo kulturní povahy (dále jen sbírkové předměty)
PRŮZKUM FYZICKÉHO STAVU NOVODOBÝCH KNIHOVNÍCH FONDŮ - 8 LET PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ - VÝVOJ APLIKACE A JEJÍ VYUŽITÍ ODBOR OCHRANY KNIHOVNÍCH FONDŮ.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

Ochrana knihovních fondů Odbor ochrany knihovních fondů (OOKF) v Národní knihovně České republiky v Praze

1.4 Odbor ochrany knihovních fondů (OOKF) 1.4.1 Oddělení vývoje a výzkumných laboratoří Ing. Petra Vávrová, Ph.D. (l. 55226) Zástupce: Ing. Magda Součková 1.4.2 Oddělení restaurování BcA. Jana Dřevíkovská (l. 55232/55331) Zástupce: Mgr. Jan Novotný 1.4.3 Oddělení preventivní konzervace Dana Hřebecká (l. 55101) Zástupce: Jana Viceníková Najdete nás: CD Hostivař, pracoviště Google v Klementinum

Statut a cíl NK ČR a dalších knihoven – zachovat knihovní fondy v dobrém fyzickém stavu

Ochrana fondů = OOKF – činnosti a profese komplexní ochrana a péče o fyzický stav a zachování knihovních fondů, monitorování klimatických parametrů a čistotu depozitářů pro ukládání knihovních fondů, individuální a hromadná konzervaci individuální restaurování knihovních fondů, knižní vazba, výroba ochranných obalů, očista fondů, plánování a realizaci preventivních opatření proti haváriím a živelním pohromám a na zvládání jejich následků, spolupráce s knihovnami, institucemi a odbornými pracovišti v rámci ČR a v zahraničí a projekty v oblasti ochrany knihovních fondů, koordinační, metodická, poradenská a konzultační činnost, výzkumná a vývojová činnost, ... → klimatolog, mikrobiolog → konzervátor, restaurátor s různou specializací → knihař, technik, pracovník očisty → klimatolog, chemický technolog (conservation scientist), mikrobiolog → klimatolog, chemický technolog, konzervátor, restaurátor, knihař → klimatolog, chem. technolog, konzervátor, restaurátor, knihař

1.4.1 Oddělení vývoje a výzkumných laboratoří (OVVL) Chemický technolog restaurování: Ing. Petra Vávrová, Chemik – usně, pergamen: Ing. Magda Součková Mikrobiolog, chemický technolog restaurování – Ing. Lucie Palánková, Klimatolog – Ing. Jan Francl Náplní činnosti: vstupní analýzy stavu poškozených knih jako je např. určování hodnot pH kyselosti papíru, teploty smrštění kolagenových vláken usní a mikroskopická pozorování doplněná o materiálové analýzy, vývoj a ověřování nových konzervátorských a restaurátorských metod a testování různých materiálů pro konzervaci a restaurování v rámci výzkumných projektů a grantových úkolů - objektivní testování konzervátorských a restaurátorských materiálů, nestárnutých i uměle stárnutých, měřením jejich chemických, fyzikálně-mechanických a fyzikálních vlastností, monitoring a vyhodnocování klimatických a světelných parametrů v depozitářích a výstavních prostorech, příp. dalších prostor a navrhuje opatření a úpravy, mikrobiologická laboratoř - provádí mikrobiologické testy a testuje dezinfekční a dezinsekční prostředky pro ošetření knihovních fondů a depozitářů, individuální a hromadnou dekontaminaci mikrobiálně napadených knihovních fondů, …

Vývojové a výzkumné laboratoře (OVVL) přístrojové vybavení Měření teploty smrštění degradovaných usní mikroskopicky Multifunctional digital 3D mikroscope HIROX RH-2000

Vývojové a výzkumné laboratoře (OVVL) přístrojové vybavení Spektrofotometr Minolta – měření barevnosti Micro fading testing system

Průzkum stavu a vlastností materiálů SurveNIR Mikrofadeometr

Vývojové a výzkumné laboratoře (OVVL) přístrojové vybavení Přenosný XRF analyzátor NITON – prvková analýza materiálů

Průzkum stavu a vlastností materiálů SurveNIR

Vývojové a výzkumné laboratoře (OVVL) přístrojové vybavení Univerzální zkušební stroj – měření pevnosti v tahu a tažnosti

Vývojové a výzkumné laboratoře (OVVL) přístrojové vybavení Klimatizační komora s možností nastavení teploty a relativní vlhkosti vzduchu Klimatizační komora s přívodem polutantů

Sušení a odkyselování knih vakuovým balením ve vakuové baličce potravin (dar od Britské rady ČR) certifikovaná metodika – Ing. Neuvirt

Vývojové a výzkumné laboratoře (OVVL) přístrojové vybavení Univerzální vakuová komora se střídavě pracujícími vymrazovacími jednotkami

v interiéru komory lze pro různé účely použít různé vestavby Komora postavena po povodních 2002 k vysušení vzácných knih a dokumentů - prototyp Zdroj financí: Mellonova nadace – projekt Ministerstvo kultury – stavba a provozní náklady sušení Uvedení do provozu: 2005 Funkce – konstrukce umožňuje: Vakuové sušení (tlak > 6 mbar) Vakuové vymrazování – lyofilizace (tlak < 6 mbar) Sušení v řízené atmosféře (teplota 25 – 60°C, r. v. 5 – 60% ) Desinsekci (bezkyslíková atmosféra, teplota 20 – 60°C) Desinfekci (složky esenciálních olejů, butanol apod.) Významní majitelé sušených fondů: Národní knihovna (2005) Městská knihovna Praha (2005 – 2006) Velká lóže (2007) Národní technické muzeum (2007 - 2008) Knihovny, Národní muzeum a firmy (2009 – 2010) Oblastní archiv Liberec a Katastrální úřad Liberec (2010 – 2012) v interiéru komory lze pro různé účely použít různé vestavby

Mikrobiologická laboratoř průběžné kontroly v depozitářích – stěry příp. spady kontrola knihovních dokumentů při podezření na aktivní růst plísní - stěry dezinfekce kontaminovaných knih testování vhodnosti dezinfekčních přípravků pro knihovní sbírky konzultace

Mikrobiologická laboratoř stěry se přenáší suchým otěrem na sterilní petriho misky s živnou půdu (MA, CZA,…) v termostatu při 23±3 °C cca 7-15 dní (podle typu plísní) vyhodnocení nárůstu na petriho miskách a sepsání protokolu za rok 2012 se provedlo 311 stěrů

Dezinfekce hromadná i individuální páry n-butanolu s 5 % vody (v komoře) 4 % roztok Promexal W 50 speciálním přístrojem 2 % roztok Pregnolit

Rady, konzultace, zásah… Ing. Lucie Palánková: Lucie.Palankova@nkp.cz

Metody čištění - Kapilární čištění, Gellan gum, Perlóza®

Stroj na očistu knih DEPULVERA®, ORACLE

DEPULVERA - stroj na kontinuální povrchovou očistu knih od prachu 5. června 2016 – stroj pořízen do NK ČR z Fondu reprodukce majetku NK ČR stroj na kontinuální očistu knihovních fondů od prachových částic vyšší výkonnost a efektivita při čištění knih (především novodobých) bezpečná práce pro obsluhu – 2 pracovníci prachové částice se nedostávají ze stroje ven, neznečišťují ovzduší v depozitáři, prachové částice jsou shromažďovány ve vysavači s HEPA filtrem a filtrem na velmi jemné částice prachu STROJ NEPOŠKOZUJE KNIHY! – k poškození může dojít vložením nevhodného formátu knihy, velmi rychlým vkládáním knih, nevhodnou manipulací s knihami obsluhy stroje

Obsluha stroje – 2 zaškolení pracovníci

Prach, prachové částice Definice: Prach je obecné jméno pro tuhé částice s průměrem menším než 500 mikrometrů, pevné částice rozptýlené v ovzduší a na povrchu materiálů a v jejich struktuře. Obsah – různé chemické látky z různých zdrojů, degradační produkty, apod. Prach je odpovědný za některé nemoci plic, kdy může způsobovat alergii nebo působit jako spouštěcí mechanismus astmatu.

Mechanické čištění knihy v systému kartáčů

Stroj DEPULVERA® očistí 12-14 knih za minutu – přibližně 10x větší rychlost než je rychlost pracovnic očisty omezení stroje - formát knihy, který je dán rozměry vzdáleností kartáčů a rozměry vstupního a výstupního pásu

Knihovny, které stroj DEPULVERA mají a používají…

Pracovní stanice – průzkum fyzického stavu knihovních fondů

Průběh průzkumu – proškolení pracovníci

Ochranné obaly – plotter Kasemake

Restaurování historických tisků – projekt Google

Metodika restaurování a oprav knih -specifické vysoce odborné zásahy…

Měřící systémy a zařízení na měření a regulaci klimatu v NK ČR – v depozitářích i výstavních prostorech Světelné čidlo Prachoměr Microdust Pro Teplotně vlhkostní čidlo Termohygrometr Commeter S 3120

Registr odkyselování - odkyselených knih v České republice

Kyselý papír – záchrana? novodobé fondy - tvoří produkce papírových dokumentů, které byly vydány v rozmezí druhé poloviny 19. století a sklonku 90. let 20. století – zásadní změna technologie výroby papíru rok 1845-50 odlišný přístup k novodobým fondům oproti historickým fondům  zásahy vedoucí k záchraně dobrého fyzického stavu - hromadné metody!!!

Status NK ČR a dalších knihoven spravujících povinný výtisk – zachovat knihovní fondy v dobrém fyzickém stavu

Problematika novodobých fondů Množství téměř 7.000.000 svazků v NK ČR, počet stále roste 96 % knihovních fondů NK ČR – 22 pracovníků na záchranu Metodika, jak zmapovat fyzický stav tak obrovského množství knih, co nejrychleji Nestabilní materiály dřevitý kyselý papír polymerní materiály

Metodika „Průzkumu fyzického stavu a poškození novodobých fondů“ Centrální znalostní báze RD Značné poškození způsobené výrobními procesy, surovinami, technologiemi, cíl průzkumu - nezbytnost zásahu hromadného charakteru, případně vývoje rychlých a efektivních postupů Národní knihovna, Moravská zemská knihovna, Vědecká knihovna v Olomouci Popis knihy, fyzický stav, materiálové složení, hodnota pH, hmotnost, … Průzkum plastových a plátěných knižních vazeb – specifikace parametrů Pro instituce, které chtějí odkyselovat, ale nedělají průzkum fyzického stavu – vyplnění jednoduché tabulky v Excelu - informace jako: hodnota pH (nejdůležitější parametr) informace o knize typ vazby či materiál vazby druh zvolené technologie odkyselování …

Formulář průzkumu-sledované parametry materiálové složení knih - druh papíru, … druhy vazeb – kožené, polokožené, poloplátěné, … obaly - vhodné, nevhodné, původní, … míra poškození fyzický stav, hodnota pH, …

Typy poškození biologické - hmyz, hlodavci i větší savci, mikrobiologické – plísně, mechanické poškození, nevhodné opravy, restaurátorské zásahy, …

Druh ochranného obalu původní obaly vyrobené na knihu již při jejím vydání později dodané ochranné obaly z nevhodného materiálu ochranné obaly – vhodné, vyrobené z alkalické lepenky

Pracoviště průzkumu fyzického stavu knih potřeby a pomůcky

Odkyselování papíru - princip proces chemického ošetření papírových materiálů, technické a technologické postupy, zaměřené na odstranění vlastní příčiny vzniku degradace papíru – jeho kyselosti, tj. v papíru přítomných kyselých látek - neutralizace (inaktivace) volných kyselin přítomných v papíru. Neutralizací kyselin dochází ke zrušení jejich katalytického účinku degradace (mechanizmem hydrolýzy v kyselém prostředí) a k zastavení nebo alespoň k výraznému zpomalení degradačního procesu rozpadání papíru. Souběžně je do papíru zaváděna tzv. "alkalická rezerva" ve formě organických sloučenin obsahujících vápník nebo hořčík (uhličitany). Alkalická rezerva vytváří „nárazník“ do budoucnosti - neutralizuje kyseliny vznikající v papíru následkem jeho přirozeného stárnutí nebo absorbované z jeho vnějšího okolí. K neutralizaci kyselin se využívá odkyselovací (neutralizující) činidlo a nosné médium, které odkyselovací činidlo zavádí do papíru  chemická stabilita papíru, zastavení či zpomalení degradace papíru. Omezení – lze odkyselit pouze papíry s dobrými mechanickými vlastnostmi! Stále metodám chybí současné zpevnění papíru!

Požadavky kladené na metody hromadného odkyselování knihovních fondů Neutralizované knihy nesmí být rozvazovány. Proces musí být aplikovatelný na všechny druhy papíru, resp. papíry obsažené v knihovním fondu NK ČR. Proces nesmí negativně ovlivňovat jakýkoliv druh materiálu použitý na knize. Vzhled knihy se nesmí změnit. Veškeré kyseliny musí být kompletně a trvale neutralizovány. Neutralizací musí být vytvořena v papíru alkalická rezerva ekvivalentní 2 % uhličitanu vápenatého – stanovení dle ISO 10716. Při odkyselování by se měl vytvořit v papíru nadbytek uhličitanů vápenatého nebo hořečnatého, které jsou pak schopny absorbovat plynné oxidy síry a dusíku nacházející se v atmosféře (koncentrace např. v Barokním sále proměřujeme). Distribuce pH a alkalické rezervy musí být homogenní v celé knize a v materiálech knih. Stanovení např. Atomovou absorpční spektrometrií EN ISO 7980:2000, dle Papiertechnische Stiftung (PTS) Nr. 30799. Průnik částic uhličitanů vápenatého nebo hořečnatého skrz materiály, resp. jejich vláknitou strukturu a odkyselení ve hmotě, nejen povrchově (bez bílých reziduí na povrchu materiálů). Hodnota pH papíru musí být mezi 7 a 8,5 (tolerance u hodně kyselých materiálů min. 6,5 až po 9,5 u méně kyselých materiálů) – stanovení hodnoty pH studeného vodného výluhu dle normy ČSN ISO 6588. Hodnoty pH vyšší než 9,5 a naměřené na povrchu papíru mohou indikovat poškození pomocí alkalické hydrolýzy. Životnost neutralizovaného papíru (stanoveno testy urychleného stárnutí dle ČSN 50 0375, dnes spíše dle ISO 5630/1 a dále ISO 5630/3) by měla vzrůst ideálně pětinásobně. Mechanické vlastnosti materiálů knih by měly zůstat nezměněny, pokud dojde ke zlepšení, je to žádoucí. Stanovení různých mechanických vlastností referenčních vzorků dle norem, např. ISO 5626. Použité chemikálie nesmí být nebezpečné pro obsluhu, budoucí čtenáře a životní prostředí. Použité chemikálie musí být trvale neškodné pro veškeré součásti knihy.

Registr odkyselení – okolnosti vzniku, základní informace, vývoj vznik na základě požadavků MK a Komise k odkyselování (zástupci MK, NK ČR a MZK) prostor, kde bude v ČR přehled o odkyselovaných knihách – exemplářích – shrnutí na jednom místě, volně přístupné informace aplikace inspirovaná a využívající infrastruktury Registru digitalizace je určena k evidenci údajů o odkyselených exemplářích a použitých technologiích odkyselení http://www.registrdigitalizace.cz/czbrd/

Registr odkyselení – význam systémovost odkyselování v ČR návaznost na systematické průzkumy novodobých fondů (průzkumový formulář nebo tabulka v Excelu) žádosti o finanční prostředky na ochranu fondů – odkyselování sledování fyzického stavu stejných vydání konkrétních titulů napříč institucemi – priorita odkyselit na území ČR nejprve alespoň 1 exemplář (až budou všechny, lze odkyselovat i další exempláře) porovnání vlivu jednotlivých odkyselovacích technologií a jejich efektivnost z dlouhodobého hlediska (především zachování alkalické rezervy a hodnoty pH) na životnost exemplářů

Registr odkyselení - ukázky

Registr odkyselení - ukázky

Plastové vazby a jejich dlouhodobé uchovávání Konzultace: Thea van Oosten, Amsterdam, NL a Anna Lagana, Itálie Specializace na současné umění Studie polymerních materiálů, jejich složení a techniky výroby Typické poškození, možnosti čištění, uchovávání, uložení

Analýzy textilních materiálů Materiálové složení textilních pokryvů Materiál pro restaurování pláten Alkalická lepidla a zátěrové hmoty

Metody čištění - používané Vysavač Muzejní, nebo se štětinovým nástavcem Wallmaster Přírodní latex, citlivý na světlo, ale stálý Dá se prát, ale je cenově špatně dostupný Purus Samovýroba, plastová hmota, cenová dostupnost Měkkost, „mazlavost“ Pozor na plasty, (polystyren (PS), PVC, aj.); věci z PP a PE jsou v kontaktu s purusem stabilní

Čištění nové metody, prostředky Perlóza® Gellan gum Enzymy Kapilární čištění Další běžně používané metody Wallmaster, Purus, wishab, groomstick, gumy, štětce, vysavač... Perloza-perlová celuloza-čistá regenrovaná celulosa, kulovitá a vysoce porézní. Díky tomu přijímá nečistoty. Mohou být s přídavkem detergentu, destilované vody, benátského mýdla a syntaponu. Enzym je jednoduchá či složená bílkovina[P 1] s katalytickou aktivitou. Enzymy určují povahu i rychlost chemických reakcí a řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka. Gellangum

Kapilární čištění, Gellan gum, Perlóza®

Lepící pásky – předchozí zásahy Materiálové složení Průzkum producentů pásek Snímání pásek Vliv na papírovou podložku Pásky určené k restaurátorským účelům Složení zjištujeme ve spolupráci se specializovanou laboratoří. Technikou infračervené spektroskopie. Průzkum u výrobců a jejich technických listů Snímání růlznými metodami: teplo, chemicky (benzín, ethylacetát, aceton, toluen, xylen, etanol, isopropylakohol) Vliv na papír: tmavnutí, křehnutí, pronikání změkčovadel, mastné skvrny, urychlení degradace papírové podložky) Moderní pásky: filmoplast-jejich snímání, životnost

Metody lepení a doplňování Výrobky firmy Neschen. Dodává Ceiba. Aktuálně Filmoplast P Adhezivní japanové fólie (O.Lehovec) Opravy japonským papírem Nevhodné dolévání – strojní papír má jiný charakter, opacitu,… Opravy strojním papírem - záplatami Reversibilita!

Metodika oprav knih Účel/funkce opravovaných knih Modifikace restaurátorských postupů Rychlost, efektivita zásahu, odolnost, vysoká životnost Zachování původních prvků vazby

Metodika oprav knih

Snímání starých a nevhodných oprav Lepící pásky plastové Lepící pásky klihové Moderní lepidla

VISK 7 Národní program digitalizace dokumentů ohrožených degradací kyselého papíru Kramerius – nově: Ochranné obaly – skládané, bez lepidel, … Odkyselování – metoda ZFB:2, ZFB Lipsko Restaurování, konzervace – záchrana nejohroženějších, Mikrobiologické stěry a dezinfekce Vyhodnocení klimatických podmínek

Odkyselování Nutno použít hromadné metody. Nevhodné pro fotografie! ROZDÍL KNIHY A ARCHIVÁLIE – ZFB:2,Papersave Swiss, Papersave x Neschen, C500-900 Pro zvolení vhodné metody je potřeba tyto metody důkladně otestovat na řadě zkušebních vzorků a poznat jejich výhody a nevýhody, rizika.

Závěr nyní spočívá péče o novodobé knihovní fondy v České republice především v tzv. preventivní konzervaci, neboli nastavení klimatických podmínek a podmínek uložení (např. zabalení a uložení knih do vhodných obalů, krabic nebo obálek, očista) Národní knihovna ČR, Odbor ochrany knihovních fondů – vývoj efektivních metod a nástrojů pro zkvalitnění péče o tyto typy materiálů a zastavení, resp. zpomalení degradačních reakcí materiálů, doposud se touto problematikou nikdo systematicky nezabýval, tyto zásahy vyžadují především z kvantitativního hlediska jiný přístup než při restaurování historických knihovních fondů – je třeba v krátkém časovém úseku opravit nebo konzervovat a zafixovat velké množství knih a dokumentů různého materiálového složení, nejsou dostatečně vytýčeny etické a estetické normy.

Děkuji za pozornost. Poděkování: Příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu rozvoje Národní knihovny České republiky jako výzkumné organizace (Institucionální podpora na rozvoj výzkumné organizace DKRVO, Oblast 4 - Vývoj metodik ochrany, konzervace a restaurování knihovních fondů (historických i novodobých)), který je podporován Ministerstvem kultury ČR. Petra.Vavrova@nkp.cz