Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRŮZKUM FYZICKÉHO STAVU NOVODOBÝCH KNIHOVNÍCH FONDŮ - 8 LET PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ - VÝVOJ APLIKACE A JEJÍ VYUŽITÍ ODBOR OCHRANY KNIHOVNÍCH FONDŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRŮZKUM FYZICKÉHO STAVU NOVODOBÝCH KNIHOVNÍCH FONDŮ - 8 LET PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ - VÝVOJ APLIKACE A JEJÍ VYUŽITÍ ODBOR OCHRANY KNIHOVNÍCH FONDŮ."— Transkript prezentace:

1 PRŮZKUM FYZICKÉHO STAVU NOVODOBÝCH KNIHOVNÍCH FONDŮ LET PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ - VÝVOJ APLIKACE A JEJÍ VYUŽITÍ ODBOR OCHRANY KNIHOVNÍCH FONDŮ (OOKF) NÁRODNÍ KNIHOVNA ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE

2 Úvod Průzkum slouží k mapování fyzického stavu fondů v NK ČR, VKOL a MZK Co odkyselit? Kolik obalů vyrobit? Kde a jak zasáhnout v oblasti restaurování a konzervace? Statut a cíl NK ČR a dalších knihoven – zachovat knihovní fondy v dobrém fyzickém stavu

3 PROBLEMATIKA NOVODOBÝCH FONDŮ
Množství téměř svazků v NK ČR, počet stále roste 96 % knihovních fondů NK ČR – 22 pracovníků na záchranu Metodika, jak zmapovat fyzický stav tak obrovského množství knih, co nejrychleji Nestabilní materiály dřevitý kyselý papír polymerní materiály

4 Průzkum fondů Průzkum fondů v NK ČR probíhá od roku 2010.
Celkový počet prozkoumaných exemplářů je cca knihovních jednotek. Centrální znalostní báze registru digitalizace (CZBRD), aplikace pro průzkum novodobých fondů Databáze dostala novou podobu, kterou jsme pustili do provozu společně s firmou INCAD s.r.o., v červnu roku 2016.

5

6

7

8 Typy poškození biologické - hmyz, hlodavci i větší savci,
mikrobiologické – plísně, mechanické poškození, nevhodné opravy, restaurátorské zásahy

9 Průzkum slouží k mapování fyzického stavu fondů v NK ČR, VKOL a MZK
Co odkyselit, kolik obalů vyrobit, kde a jak zasáhnout v oblasti restaurování a konzervace.

10 Druh ochranného obalu

11 Očista fondu Ruční očista pomocí vysavače, gumy Walmaster nebo Purusu
Mechanická očista na stroji Depulvera ®

12 PLOTTER KONGSBERG X 22

13 VÝROBA OCHRANNÝCH OBALŮ
Ochranné obaly jsou vyráběny z alkalické lepenky Box Board, která je vyrobena ze 100% celulózy, bez obsahu optických zjasňovadel a ligninu. Hodnoty pH lepenky se pohybují v rozmezí 7,5 - 10,0 (dle ISO :2005), alkalická rezerva > 3%,  s certifikací PAT dle ISO 18916:2007. Na přání lze obaly vyrobit i z vlnité lepenky firmy Klug (vhodná pro dlouhodobé uložení), nebo z kartonplastu. Lze vyřezávat i pěnová lůžka a vsadky do krabic pro pevné a měkké uložení exemplářů v obalech. Pěna je z polyetylenu, dá se řezat do maximální tloušťky 10 cm.

14 TYPY OCHRANNÝCH OBALŮ Krabice standart Zámková krabice

15 TYPY OCHRANNÝCH OBALŮ Krabice z vlnité lepenky Kartonplast

16 POLYETYLENOVÉ PĚNY

17 KYSELÝ PAPÍR – ZÁCHRANA
Novodobé fondy – problematika kyselého papíru odlišný přístup k novodobým fondům oproti historickým fondům  zásahy vedoucí k záchraně dobrého fyzického stavu - hromadné metody!!!

18 Odkyselování

19 Pracovní stanice PRŮZKUMU FONDU

20 Závěr Ochrana fondů = priority - nutnost plánovat na základě průzkumu
Strategické rozhodování v péči o fondy Určování priorit Žádosti o finanční prostředky Registr umožnil monitoring exemplářů k odkyselování nyní spočívá péče o novodobé knihovní fondy v České republice především v tzv. preventivní konzervaci, neboli nastavení klimatických podmínek a podmínek uložení (např. zabalení a uložení knih do vhodných obalů, krabic nebo obálek, očista) Národní knihovna ČR, Odbor ochrany knihovních fondů – vývoj efektivních metod a nástrojů pro zkvalitnění péče o tyto typy materiálů a zastavení, resp. zpomalení degradačních reakcí materiálů tyto zásahy vyžadují především z kvantitativního hlediska jiný přístup než při restaurování historických knihovních fondů – je třeba v krátkém časovém úseku opravit nebo konzervovat a zafixovat velké množství knih a dokumentů různého materiálového složení

21 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "PRŮZKUM FYZICKÉHO STAVU NOVODOBÝCH KNIHOVNÍCH FONDŮ - 8 LET PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ - VÝVOJ APLIKACE A JEJÍ VYUŽITÍ ODBOR OCHRANY KNIHOVNÍCH FONDŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google