KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Advertisements

Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
zástupci karboxylových kyselin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Geomorfologické členění České republiky 2
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
KYSELINY - BEZKYSLÍKATÉ
VY_32_INOVACE_C8-005 HMOTNOSTNÍ ZLOMEK Název školy
PRŮMĚRNÁ A OKAMŽITÁ RYCHLOST
VY_32_INOVACE_C9-007 PALIVA 2 - HNĚDÉ UHLÍ Název školy
Přírodopis – 8.ročník Savci - chobotnantci VY_32_INOVACE_
Biologie člověka - CHRUP
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Estery karboxylových kyselin
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_F7-001 FYZIKA 7.ROČNÍK RYCHLOST Název školy
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_C8-007 HYDROSFÉRA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Oxidační čísla - opakování
VY_32_INOVACE_F8-004 FYZIKA 8.ROČNÍK ENERGIE Název školy
TUKY.
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Přírodopis – 8.ročník Savci – vodní šelmy VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Petrologie - úvod Název školy
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3312 Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-010 Předmět CHEMIE 9.ROČNÍK Téma KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH Autor Mgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Karboxylové kyseliny

KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH

= tzn. vyšší mastné kyseliny. Tuky jsou estery karboxylových kyselin s glycerolem. Tzn.: chemicky jsou vázané v tucích Nasycené mastné kyseliny nemají mezi uhlíky dvojnou vazbu Nenasycené mastné kyseliny mají mezi uhlíky alespoň jednu dvojnou vazbu

C15H31COOH - kyselina palmitová (hexadekanová) Název – výskyt v palmovém oleji Obsažena v přirozených tucích (máslo, mléko, maso, sýry) Strukturní vzorec

C17H35COOH - kyselina stearová (oktadekanová) Kyselina stearová je obsažena v přirozených tucích Strukturní vzorec

C17H33COOH - kyselina olejová nenasycená karboxylová kyselina - 1 dvojná vazba) Je obsažena v živočišných i rostlinných tucích Až 80 % v olivovém oleji Strukturní vzorec