Venkovní aktivity na podporu čtenářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Městská knihovna Sedlčany
Advertisements

Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
Plán akcí SKIP 08 Východní Čechy na rok. Zima •Přechod Jestřebích hor byl naplánován na Díky oblevě se tento ročník nemohl uskutečnit.
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany
HLEDÁNÍ KOŘENŮ S ROŽNOVSKOU KNIHOVNOU Čtenáři a uživatelé - rok 2005 čtenářů 2 976, dětí 763, návštěvníci , akce 474, z toho 201 pro děti a mládež.
Besedy pro veřejnost a návštěvníky Knihovny Václava Štecha ve Slaném.
Školní družina a internát „ÚSMĚV“ při ZŠ, Opava, Havlíčkova 1, p.o.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Klub dětských knihoven SKIP10
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
 V září jsou žáci rozděleni do oddělení, kterých je celkem 5. Prvňáčci a předškoláci se seznamují se školou, klubovnami, jídelnou a školním řádem.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Rozmarýn.
Vítejte v Městské knihovně Čelákovice
30. září – ZÁJEZD zástupců neziskových organizací do Prahy na pořad Vzpomínky nám zůstanou (Hron, Cibulka, Simonová, Fousek) 1. října – VÝSTAVA Šťastné.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Škola pracuje podle vzdělávacích programů
Škola pracuje podle vzdělávacích programů Putování po modré planetě (MŠ) Úspěch pro všechny (ZŠ) Být lepší v tom, co nás baví (ŠD)
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Městská knihovna Sedlčany Lukáškovi je deset FFUK – UISK, JIP Praha 21. října 2013.
Regionální projekty !?  Čtenářská liga  Škola naruby  SUK: Čteme všichni  Celé Česko čte dětem  Hry bez hranic  Kamarádka knihovna  Kde končí svět.
Četba a čtenáři v České republice v roce 2007 Knihovnická bašta – akce knihoven k Týdnu knihoven 2007 – PhDr. Vít Richter – předseda SKIP Knihovna roku.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Čtenářská liga Městská knihovna Sedlčany  Soutěž pro děti do 15 let  Říjen - květen  3 kategorie:  Do 9 let  9-11 let  let  2 kola hodnocení.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Turistické informační centrum Poděbrady Nám. Jiřího 19, Poděbrady Tel.: V TURISTICKÉ SEZONĚ duben -
Ohlédnutí za rokem 2015 Kiwanis Club Golden Prague.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
 Dobrovolný svazek od roku 2000  9 obcí  Rozloha 205 km2  Cca obyvatel.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
Září Školní řád  začátek vyučování  chování  omlouvání absencí (jednodenní nepřítomnost, vícedenní nepřítomnost  odhlašování obědů, provoz jídelny.
KLUB DĚTSKÝCH KNIHOVEN Střední Čechy Regionální valná hromada SKIP února 2016, Městská knihovna Kladno.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
PROJEKTY FINANČNĚ PODPOŘENÉ SKIP VELKÁ MORAVA
Hodně štěstí v novém roce
ANALÝZA POČTU PŘEDŠKOLÁKŮ A ŠKOLÁKŮ
Čtenářsky podnětné prostředí
ROZSVĚCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU 3. prosince 2010
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Podpora dětského čtenářství
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
1.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Městská knihovna Sedlčany
Pedagogická knihovna.
SKIP – 2019 aneb Od valné k valné
SVČ Fokus Nový Jičín Červen 2019 KROUŽKY A KURZY 2019/2020
Transkript prezentace:

Venkovní aktivity na podporu čtenářství Městská knihovna Sedlčany Nositelka titulu Kamarádka knihovna 2009 a Městská knihovna roku 2016 Venkovní aktivity na podporu čtenářství Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského Praha Pracovní setkání s literaturou pro děti a mládež 23. listopadu 2016

Historie… Rok založení: 1882 Dětské oddělení: 1941 Profesionalizace: 1952 Stěhování do současných prostor: 1. června 2001 (vznik rodinné knihovny, počátky komunitní „práce“) Projekt Lukášek: září 2003 Křest grafické značky knihovny: září 2004 (symbolika činnosti knihovnické, informační a komunitní) Otevření komunitního Centra Lukáš: říjen 2007 Otevření Zvukové knihovny: říjen 2009 Zahájení provozu knižního boxu Herbie: prosinec 2009 Zahájení výuky Virtuální univerzity třetího věku: únor 2011 Zahájení půjčování elektronických knih: od července 2014 Právní osobnost: od 1. 1. 2015

Úspěchy a ocenění… 2007 – Kamarádka knihovna (2. místo) 2009 – Knihovna roku za provozování komunitního Centra Lukáš (zvláštní ocenění) 2009 – Kamarádka knihovna 2009 2010 – Městská knihovna roku (1. místo v kategorii knihoven s počtem 5 000 – 10 000 obyvatel) 2012 - 2015 – Městská knihovna roku 2014 - 2015 – OKnA (Hlavní cena v soutěžní přehlídce) 2016 – Městská knihovna roku 2016 (hlavní cena)

…a trocha statistiky… (k 31. 12. 2015) Počet obyvatel Sedlčan: 7 257 Počet čtenářů celkem: 2 377 (32,75 % z počtu obyvatel města!) Počet dětských čtenářů: 736 (! 80,34 % ! z počtu dětí ve městě) Návštěvnost celkem: 89 252 (průměrná měsíční fyzická návštěvnost – 4 219 tj. 58,1 % z počtu obyvatel města) Akce pro veřejnost: ! 624 ! (z toho 232 kulturních akcí, 377 vzdělávacích akcí a 15 větších výstav)

Městská knihovna Sedlčany Činnost knihovnická Činnost informační Činnost komunitní SNAŽÍME SE VĚDĚT: CO děláme, PROČ to děláme a PRO KOHO to děláme

Aktivity pro děti Informační vzdělávání uživatelů Programy, projekty, soutěže pro ZŠ a školní družiny (Čtenářská liga, Malí spisovatelé a ilustrátoři, Soutěž sečtělých řízků, Prezentace lehce) Projekty pro 3. ZŠ Sedlčany (speciální škola) Programy pro MŠ Programy pro Základní uměleckou školu

Aktivity pro rodiny Páteční odpoledne (Pohádková babička, Pohádkový dědeček, výtvarné dílny, řemesla, Povedení tatínkové, klub deskových her…) Akce a kampaně mimo knihovnu (Na Zvěřinec za Máchou, Svatojanská noc, Fotbálek aneb Loučení s létem, Lampionový průvod v rámci kampaně Den poezie, DDK - rekordy na náměstí) Programy pro rodiče s dětmi (3x měsíčně dopoledne – pohádka, výtvarná dílna, Hejbánky) Hajánek – zdravé čtení na dobrou noc (celoročně, středa od 17 hod.)

Venkovní aktivity na podporu čtenářství Květen Na Zvěřinec za Máchou – výlet s programem (kampaň Máj ve znamení Máchy aneb Máchovým krajem je i Sedlčansko) Vždy 1. 5. Pořádáme od roku 2010 (200. výročí narození K. H. Máchy) Trasy: pěší (cca 13 km) cyklistická Cíl: Zřícenina hradu Zvěřinec

Venkovní aktivity na podporu čtenářství Červen Svatojanská noc aneb Poletíme s broučky (Kampaň Měsíc pro rodinu aneb Rodinné prázdniny nemusí být otrava ani nuda – pořádáno od roku 2009) 23. 6. Pořádáme od roku 2010 Lampionový průvod broučků od knihovny na sedlčanské náměstí, na náměstí program – pohádka, pletení věnečků, skákání přes ohýnek, tradice, tanečky…

Venkovní aktivity na podporu čtenářství Září Fotbálek aneb Loučení s létem (Dlouhodobá soutěž na podporu čtenářství Čtenářská liga – start 1. ročníku v Týdnu knihoven 2004) Poprvé jsme hráli v září 2005 (ukončení 1. ročníku soutěže) Příští utkání: 16. 9. 2017 (potřinácté)

Venkovní aktivity na podporu čtenářství Listopad Lampionový průvod (festival Den poezie – zapojujeme se od roku 2009) Poprvé jsme vyšli s lampiónky od knihovny v roce 2010 Každý rok jiné téma, doprovod Městské policie, trasa od knihovny do parčíku Pod duby, kapela, pečení buřtů… … A SAMOZŘEJMĚ TROCHA POEZIE… Letos s mottem: „Žádný člověk není ostrov“ 14. 11. 2016 Lampionový průvod na ostrovy

Venkovní aktivity na podporu čtenářství Listopad / Prosinec Den pro dětskou knihu aneb Další ze sedlčanských rekordů (Celostátní kampaň od roku 2007, sobota před první nedělí adventní) - sedlčanské náměstí, rekordy, rozsvícení stromečku, křty a prodej dětských knih i celých edičních řad, zahájení Adventu, adventní průvod 2007 – Nejvíc lidí s knihou jednoho autora – Josef Lada (620) 2008 – Nejvíc Mikulášů na bruslích (54) 2009 – Nejvíc lidí s františkem (432), 26 Františků s františkem 2010 – Nejvíce lidí s betlémem na jednom místě (475)

2011 – Nejvíc lidí s vánoční ozdobou na jednom místě (477) 2012 – Nejvíc lidí s rybou (686) 2013 – Nejvíce lidí s andělem (503) 2014 – Nejvíc lidí s vánočním perníkem (488) 2015 – Nejvíc lidí s vánoční pohlednicí na jednom místě (451)

2016 – PŘEKONÁME SAMI SEBE???!!!

… a další akce Den Země Třída roku Výlety za regionální historií VU3V …

Městská knihovna Sedlčany, příspěvková organizace „Teorie zůstane pouhou teorií, pokud nepřikročíme k činu.“ „Takový je příští věk, jak jsou vychováváni příští jeho občané.“ J. A. Komenský Blanka Tauberová tauberova@knihovna-se.cz Městská knihovna Sedlčany, příspěvková organizace www.knihovna-se.cz