Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podpora dětského čtenářství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podpora dětského čtenářství"— Transkript prezentace:

1 Podpora dětského čtenářství
Podpora dětského čtenářství Mgr. Pavlína Lišovská Centrum dětského čtenářství Knihovna pro děti a mládež Knihovna Jiřího Mahena v Brně, příspěvková organizace Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

2 Centrum dětského čtenářství
Centrum dětského čtenářství založeno při KJM v Brně (2. největší veřejná knihovna v ČR) Podnět pro založení: potřeba zajištění a koordinace činností na podporu dětského čtenářství na Moravě Přímá i nepřímá podpora dětského čtenářství Akce dotovány z prostředků knihovny (jsme příspěvková organizace) a se spolupodílem SKIP ČR, Ministerstva kultury ČR a projektů EU Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

3 Přímá a nepřímá podpora DČ
Přímá a nepřímá podpora DČ Přímá podpora: Dopolední vzdělávací programy pro školy (MŠ, ZŠ i SŠ, ale SŠ spadají pod jiné oddělení) Odpolední programy pro veřejnost (autorská čtení, tematické výstavy, soutěže pro děti, čtení k výročím, literárně-výtvarná a pohybová dílna aj.) Family Fest, Noc s Andersenem, Den vědy, Ghetto Fest, Den dětí... Nepřímá podpora: Další profesní vzdělávání knihovníků semináře CDČ – v roce 2017: 10. května 2017 – Kritické myšlení v knihovnách 21. – 22. června 2017 – Didaktické pomůcky a hry 18. – 19. října 2017 – Chceme dětem číst 9 – Literatura pro malé a ještě menší Databanka vzdělávacích knihovnických programů Elektronický časopis Impulsy Spolupráce s učiteli z různých typů škol, Přednášky Půjčování deskových her a Lekotéky (didaktické pomůcky a hry) Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

4 Semináře CDČ Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

5 Vzdělávací programy pro školy (mateřské školy a základní školy)
Vzdělávací programy pro školy (mateřské školy a základní školy) Zohledňujeme aktuální témata a potřeby školy Respektujeme Rámcové vzdělávací programy pro příslušný typ školy klíčové kompetence vzdělávací oblasti průřezová témata Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

6 Ukázka úpravy nabídky programů
Ukázka úpravy nabídky programů Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

7 Programy pro mateřské školy
Programy pro mateřské školy Aktuální nabídka: Pirátské dobrodružství, Na cestě kolem světa, Pod hladinou, Kdo vám přeje dobrou noc?, Cesta do pravěku, Ten dělá to a ten zas tohle!, Lidské tělo, Cestou necestou Programy zohledňují také dětský svět her a potřebu objevování světa vlastní zkušeností Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

8 Fotky ze vzdělávacích programů
Fotky ze vzdělávacích programů Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

9 Poprvé do školy – Poprvé do knihovny Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka Pro 1. třídy: Šňůrka plná písmenek Zapojeno do projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka Pasování prvňáčků na rytíře knih a čtenáře knihovny (říjen)  Knihovnická abeceda s opičkou Rozárkou (říjen – prosinec)  návštěvy Královny knih (leden – květen)  Klíčování (červen) = předání knihy z projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka Další programy v nabídce pro 1. třídu ZŠ Pirátské dobrodružství, Lesní dobrodružství, Pod hladinou, Pestrobarevný svět, Ať žije cirkus!, Cesta do pravěku, Cestou necestou, Pohádky, Vzhůru do vesmíru! Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

10 Pasování prvňáčků www.kjm.cz
Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

11 Klíčování Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

12 Další programy pro základní školy a střední školy
Další programy pro základní školy a střední školy Programy již zmíněné lze využít i ve vyšších ročnících 1. stupně po náležité úpravě Další nabídka – 1. stupeň: Bajky, Příběh ročních období, Dobrodružství pod pantografem (CZ-SK), Neotesánek, Brněnské pověsti, Kouzlo skryté ve verších, Tajemství deníků, Brněnské pověsti, Nejoblíbenější trojlístek: fantasy, horor a sci-fi, Smějeme se každý den, Děti se žlutou hvězdou, Knihovnická abeceda s opičkou Rozárkou 5. třída až 2. stupeň: Děti se žlutou hvězdou, Brněnské pověsti, Neotesánek, Nejoblíbenější trojlístek: fantasy, horor a sci-fi, Smějeme se každý den, Mediální gramotnost: Reklama, Mediální gramotnost: Zpravodajství, Pánem svého času aneb Time management, Osmičky ve znaku 2. stupeň až střední školy: Velký příběh knihy, Mediální gramotnost: Reklama, Mediální gramotnost: Zpravodajství, Pánem svého času aneb Time management, Osmičky ve znaku Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

13 Čtenářská dílna www.kjm.cz
Nový koncept programu v nabídce vzdělávacích programů pro školy Zaměřeno na čtenářskou gramotnost Tiché čtení a následná práce s textem Pro učitele: Učitelé si mohou čtenářskou dílnu a různé metody vyzkoušet sami na sobě v rámci workshopu Čtenářská gramotnost pro pedagogy Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

14 Pro teenagery www.kjm.cz
Volnočasová nabídka programů v odpoledních hodinách – např. Literární dílny, Dračí doupě, Etuda pro tužku a papír, Deskománie, Cestuj! aj. Vytvořen prostor pro relaxaci, klidné učení i zábavu Možnost půjčovat si nejen knihy, ale i deskové hry, notebook a DVD Maheniks – velký komiksový festival – přednášky, workshopy, cosplay přehlídka... Noc bez Andersena – nocování a program v knihovně pro mládež Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

15 Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

16 Bezbariérová knihovna
Bezbariérová knihovna Součást celospolečenského života v Brně Zohledňujeme i potřeby handicapovaných osob Knihovna pro nevidomé a slabozraké (zal. 1976) Projekt Ruku v ruce Realizován , udržitelnost do 2017 Pro děti s různými typy handicapů a ze sociálně znevýhodněných rodin  překlenutí informačních bariér Spolupráce s neslyšícími Programy jsou integrační, nutnost točit videopozvánky na akci, na akci musí být tlumočník, do detailu naplánovaný program Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

17 Integrační program s neslyšícími
Integrační program s neslyšícími Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

18 Projekt 2016 – Od hraní ke čtení aneb Malí a ještě menší v knihovně
Projekt 2016 – Od hraní ke čtení aneb Malí a ještě menší v knihovně Program Dobrodružství opičky Rozárky (od června 2013) pro děti od dvou do pěti let, rodiče jen jako pomocníci literárně-pohybová a výtvarná dílna na vybrané téma Klub maminek (od listopadu 2012) dvakrát měsíčně setkání rodičů na mateřské dovolené, kteří mají děti do 3 let program je zacílen na rodiče, jejich seberealizaci Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

19 Klub maminek a Dobrodružství opičky Rozárky
Klub maminek a Dobrodružství opičky Rozárky Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

20 Projekt 2017 – Knihovna spojuje – mezigenerační a klubová činnost v KJM Projekt věnovaný podpoře sdílení vzájemné radosti ze společných aktivit Mezigenerační – autorská čtení (Pavel Čech, Eva Papoušková, Michaela Fišarová, Petra Dvořáková) Klubová – Čtenářský klub (děti 8-12 let) Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

21 Čtenářský klub pro děti
Čtenářský klub pro děti setkávání 1x za 3 týdny malí knihomolové 8-12 let úvodní motivační část („beseda“) práce s knihou – dílna čtení reflexe setkání a nabídka knih k četbě z každého setkání odcházejí s knihou čtenářské karty Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

22 Čtenářský klub www.kjm.cz
Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

23 Téma: Tajuplný svět příběhů ČR: 337 škol, 37 073 žáků
Záložka do knihy spojuje školy – mezinárodní projekt pro školní knihovny již 8. ročník Téma: Tajuplný svět příběhů ČR: 337 škol, žáků SR: 797 škol, žáků nyní probíhá vyhodnocení Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

24 www.kjm.cz Gymnázium Teplice 14. základní škola Plzeň
Gymnázium dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

25 Nové výzvy a podněty pro práci
Nové výzvy a podněty pro práci Široká nabídka, kterou je třeba pravidelně inovovat Projekt BookStart Vytváření čtenářských návyků od útlého věku je důležitou součástí rozvoje lidské osobnosti Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.

26 Děkuji za pozornost. Mgr. Pavlína Lišovská cdc@kjm.cz
Děkuji za pozornost. Mgr. Pavlína Lišovská Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.


Stáhnout ppt "Podpora dětského čtenářství"

Podobné prezentace


Reklamy Google