TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafická a formální úprava písemných projevů
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Základní pravidla pro psaní textů
Vybraná pravidla typografie
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základní typografická pravidla
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
Název: Jak správně psát VY_32_inovace_VT5_04 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Popis psaní jednoduchého dokumentu. Jak vytvářet odstavce. Výběr.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Jak správně psát O. Kánský Typografická pravidla snadná čitelnost textu estetický vzhled dokumentu ČSN v běžných textových editorech nelze.
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
Základní typografická pravidla
ČÍSLOVKY Mgr. Michal Oblouk.
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Jak napsat odbornou práci?
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tabulky — dokončení.
Základní typografická pravidla
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
Praktické pokyny pro psaní tabulky Hodně štěstí při studiu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_054 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
Textový editor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Typografie a zpracování textů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
PÍSMO Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Základní pravidla typografie
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Název: Word, textový editor DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_03
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název prezentace (DUMu) Interpunkce: dvojtečka Tematická oblast:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Word – textový editor.
PÍSMO Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-16
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
ČÍSLOVKY - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97

TYPOGRAFIE Základní pojmy Definice Pravidla Dělení slov Znaménka Čísla a zkratky

TYPOGRAFIE práce s písmem a jeho uspořádání v grafických projevech zajišťuje čtenáři snazší čtení hledá způsoby jak docílit, aby tok informací unavil oči co nejméně nejdůležitější vlastností textu je bezvadná čitelnost, ostatní, jako originalita nebo tvarová výjimečnost, nabývají významu jen ve specifických případech (logotyp, titul knihy apod.).

TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Jednoznakové předložky je nutné odstranit z konců řádků Nevytvářet kurzívu umělým skloněním v určitém úhlu Čárka a pomlčka se neklade za číselnou hodnotu měny (25 Kč). Výjimkou je případ, kdy je značka měny před číslem (Kč 35,-) Pomlčka ve významu „a“, „až“, „od“, „do“ se neodděluje mezerou (8-12 hodin). Značka (%) se odděluje mezerou (padesát procent = 50 %). Pokud jde ale o přídavné jméno, značka se mezerou neodděluje (padesátiprocentní = 50%).

DĚLENÍ SLOV Správného vyplnění řádků při zarovnané sazbě dosáhneme pouze při použití dělení slov Řídíme se pravopisnými pravidly Z typografického hlediska nedělíme: Titul a jméno Zkratky Datum napsané číslicemi Číslovky se zkratkami jednotek Zkrácené jméno a příjmení Pokud rozdělením vznikne vulgarismus Zůstává-li na konci řádku jen jedno písmeno Pokud se na následující řádek přenášejí pouze dvě písmena

ZNAMÉNKA Jejich sazba se řídí přesnými pravidly, která jsou mnohdy v počítačové sazbě nedosažitelná Mnoho znaků na klávesnici vůbec nenajdete Považují se za znaky rovnocenné písmenům a číslům, zarovnávají se stejně jako jiné znaky Tečka se píše hned za slovo, po ní následuje mezera Dvojtečka, středník, otazník a vykřičník se oddělují zúženou mezerou Pokud se budete potřebovat s problematikou podrobněji seznámit hledejte například na adrese http://typomil.com/index.htm

ČÍSLA A ZKRATKY Číselné hodnoty v textu sázíme slovně Tisíce a milióny oddělujeme mezerou Desetinná místa se oddělují čárkou bez mezery Čísla ve sloupcích musí mít nad sebou jednotky desítky i stovky Telefonní čísla tvoří skupiny po dvou až třech a nesmí se dělit do dvou řádků Zkratky akademických titulů končí tečkou a jsou psány podle pravopisných pravidel Stupeň nemá svoji klávesu, ale nemůžeme ho nahradit deformací jiného znaku

ZVLÁŠTNÍ KAPITOLU TVOŘÍ TYPOGRAFIE PRO WEB Obtížně se zde dodržují pravidla české typografie Výběr fontů je omezen na písma dostupná na počítači přihlášeného Pokud se jedná o dokument dlouhodobého významu je dobré jeho úpravě věnovat dostatek času

Doporučené adresy: http://www.typo.cz/databaze/pravidla-a-nazvoslovi/pismarske-nazvoslovi/ http://typomil.com/pismo.htm Použitá literatura: Vladimír Beran, Typografický manuál, Vydalo nakladatelství MANUÁL Náchod, Weyrova 12

Kontrolní otázky a úkoly Upravte souvislý několikastránkový text podle pravidel hladké sazby. Dávejte pozor na opuštěné řádky na začátku a konci sloupce. Stránku rozdělte do dvou sloupců. Nezapomeňte na stránkování.