Technika obsluhy – Vinárny Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TEO.1110.2F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Vinárny Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Druhy vináren Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky jaké máme druhy vináren a jejich charakteristiky. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Denní vinárny, noční vinárny, sommelier Datum Datum vytvoření – 1. 1. 2013
Vinárny
Denní vinárny Provozní doba 9 – 23 hodin Nabízíme zpravidla čepované víno Sortiment – přírodně upravované pokrmy vhodné k vínu, sýry Doplňkový sortiment – slané výrobky Nabídka vína přes ulici
Noční vinárny Zábavní střediska s hudbou a tancem Zařízení je určeno pro delší pobyt hostů Pro intimnější prostředí jsou vhodné boxy a tlumené osvětlení
Příprava na provoz Stoly se prostírají bílými nebo barevnými ubrusy Příprava inventáře pro servis nabízených vín Důležitá je příprava zboží – správné uskladnění Ve vinárně je vhodné umístit víno do vinotéky, která usnadní práci sommeliera
Pravidla obsluhy Pokrmy servírujeme jednoduchou obsluhou. Po převzetí objednávky upravíme stůl hosta. Pro servis nápojů používáme odpovídající inventář.
Úkoly Pokrmy servírujeme …………….. obsluhou. Jaké máme druhy vináren? Jaký sortiment nabízíme v denních vinárnách? O servis vína ve vinárně se stará ………………. . Ve vinárně je vhodné umístit víno do ………… .
Zdroje Salač, G., Stolničení. Praha: Fortuna. 2010 ISBN:8071687529