Oxidy Kovů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OXIDY. Autor: Mgr. Magdaléna Č í ž ková Anotace: Prezentace shrnuje u č ivo o kovech pro ž áky 8. t ř ídy. Materiál lze pou ž ít v p ř ímé výuce, pro.
Advertisements

4.B Vodnaté oxidy; 5.Uhličitany Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Kovy alkalických zemin. Jsou to prvky II.A skupiny PSP Patří k nim: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra (doplň názvy)
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Jak se získávají kovy z rud, od železné rudy k oceli Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing., Bc. Jitka Moosová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Historie výroby Fe doba kamenná – meteorologické železo 3000 – 2000 let p.n.l. - první tavba svářková ocel – 99,8 % Fe, zbytek C pudlovací pece – černé.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
HALOGENIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Technologie Spojování materiálů – nerozebíratelné spoje – svařování plamenem.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Monika Šléglová NÁZEV:VY_32_INOVACE_06B_19_Výroba železa TEMA:Kovy ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Sulfidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
Ozónová vrstva Země Vypracoval: Adam Zacpal Obor: Technické lyceum
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Názvosloví binárních sloučenin
Zinek Barbora Malinová
Svařování plamenem 1 VY_32_INOVACE_22_434
Kobalt Anna Smirnova Duben 2012.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Uran, U, Uranium Jiří Pagáč 25. dubna 2012.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
SULFIDY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OCELI K TVÁŘENÍ vypracovala: Ing
Tmely a plniče pórů, mořidla VY_32_INOVACE_28_573
Chemické vlastnosti technických materiálů
Mangan.
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
VY_32_INOVACE_P9-002 MINERALOGIE 2 - SULFIDY Název školy
Název materiálu: Nerostné suroviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
Chemické názvosloví dvouprvkových sloučenin
TECHNOLOGICKÉ PROCESY
KOROZE vypracovala: Ing
VY_32_INOVACE_Slo_II_03 Oxidy 1 ppt.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
POUŽITÍ, SLITINY, SLOUČENINY A ELOXOVÁNÍ
Koroze Koroze je rozrušování materiálu vzájemným chemickým působením materiálu a korozního prostředí. V případě kovů zpravidla komplexní chemické.
VY_52_INOVACE_41_Hydrosféra-učební text
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
3.1 Surovina zdarma Kyslík má široké využití v průmyslu: - při výrobě oceli, při sváření a řezání kovů, v lékařství (dýchací přístroje), v raketové.
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Transkript prezentace:

David Jenne Oxidy kovů

Co to je? Dvouprvkové sloučeniny kovů s kyslíkem

Rez (hydratovaný Oxid Železitý) > Červenohnědý povlak na povrchu železných a ocelových předmětů > Druh koroze > Na rozdíl od jiných oxidů netvoří rez souvislou vrstvu > Rez je porézní, takže opadává a nechrání železo před další korozí.

Měděnka (Brochantit) >Modrozelená patina >Korodování měděných a bronzových předmětů >Používala se jako pigment k barvení >Brání další korozi

Oxid Titaničitý >Chemická sloučenina kyslíku a titanu >Používá se často jako barvivo >V práškové formě výrazně rozptyluje světlo

Oxid Hlinitý >Krystalická látka bílé barvy >Vzniká při spalování hliníku > Není toxická >Vyrábí se z bauxitových rud >Nejčastěji se zpracovává zpět na hliník

Oxid cínatý >Vzniká také při žíhání cínu