Jaderná Energie Jaderná bomba. Byla poprvé vyvinuta ve Spojených státech v rámci vojenského projektu Manhattan.Spojených státechprojektu Manhattan Základní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Advertisements

VY_32_INOVACE_B3 – 11 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Z AČÁTEK VÁLKY V J APONSKU Jako začátek druhé světové války je někdy udáván japonský útok na Čínu v roce V roce 1940 se Japonsko přidalo na stranu.
Experimentální metody v oboru – Aproximace 1/14 Aproximace Teze přednášek z předmětu „Technický experiment“ © Zdeněk Folta - verze
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_03 Název materiáluSložení.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_38_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná syntéza.
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Jaderná fyzika - radioaktivita
Jaderné reakce a jaderná energetika
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Optický kabel (fiber optic cable)
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Citace a bibliografické odkazy
Grafické znázornění síly
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Věra Oupická
ZLOMKY II. – opakování pojmů a postupů při početních operacích
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_PŘÍRODOPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Zlomky Složené zlomky..
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ATOM.
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
VY_32_INOVACE_23_Nasobeni_10_100_1000
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Dan Humpál, Jan Batysta Garant: Ing. Lenka Heraltová
Stavba atomu 8. ročník.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Elementární částice uvnitř atomu
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Zpracování a využití informací
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 2.část
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
VÁLKA V TICHOMOŘÍ.
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
JADERNÉ ŠTĚPEnÍ JADERNÁ BOMBA
Transkript prezentace:

Jaderná Energie Jaderná bomba

Byla poprvé vyvinuta ve Spojených státech v rámci vojenského projektu Manhattan.Spojených státechprojektu Manhattan Základní výzkum probíhal v laboratořích v Los Alamos za vedení Roberta Jacoba Oppenheimera.Los AlamosRoberta Jacoba Oppenheimera Výsledkem projektu byl první pokusný jaderný výbuch, který proběhl 16. července 1945 v poušti White Sands poblíž města Alamogordo.jaderný výbuch16. července1945White SandsAlamogordo Jacob Robert Oppenheimer

dnes ji vlastní: Spojené státy americké, Rusko, Spojené království, Francie, Čína, Indie, Pákistán a Severní Korea.

Princip atomové bomby Některé prvky jsou přirozeně nestabilní a rozpadají se na stabilnější formu. Zároveň se uvolňuje energie ve formě záření a neutrální částice, které při svém pohybu mohou nárazem rozštěpit další atom. Aby se tento proces udržel, je nutný určitý minimální počet neutronů. Ten získáme jednak samotnou radiaktivitou, dále zdrojem neutronů a nakonec odražečem neutronů. Množství látky, při kterém se reakce samovolně rozběhne se označuje jako "kritické množství". V jaderné pumě se vytváří nadkritické množství z podkritického dvěma metodami. Dělový typ Dvě podkritická množství se spojí v nadkritické pomocí konvenční výbušniny. Tento způsob byl použit u pumy Little Boy. Implosní typ Nadkritické množství vzniká stlačením podkritického množství, opět pomocí konvenční výbušniny. Tento způsob byl použit u pumy Fat Man.

Byla 6.srpna 1945 svržena z amerického bombardéru B-29 Enola Gay na japonské přístavní město Hirošima.yla 6.srpna 1945 svržena B-29Enola Gay Hirošima Little Boy

před po

Byla 9.srpna 1945 svržena z amerického bombardéru B- 29, pojmenovaného Bockscar, na japonské přístavní město Nagasaki.9.srpna 1945B- 29 Bockscar Nagasaki Fat Man