Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY DIFERENCIÁLNÍ POČET VE FYZICE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmitavý pohyb.
Advertisements

ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Obvody střídavého proudu
Tato prezentace byla vytvořena
Pohyb rovnoměrný.
Jak si ulehčit představu o kmitání
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
V. Nestacionární elektromagnetické pole, střídavé proudy
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Kinematika bodu. úvod do dynamiky, kinematika bodu,
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
Integrály v kinematice Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Fyzika, seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Jiný pohled - práce a energie
GRAVITAČNÍ POLE.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _625 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _628 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Fyzika - mechanika Číslo materiálu: EU Název: Rychlost - prezentace Autor: Mgr. Jiří Šleis Ročník:
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Derivace –kmity a vlnění
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _629 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
Kmity.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
HRW kap. 3, také doporučuji projít si dodatek E
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Obvody střídavého proudu
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Impuls síly.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Polární soustava souřadnic
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
MECHANIKA.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
MAGNETICKÝ INDUKČNÍ TOK
Transkript prezentace:

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY DIFERENCIÁLNÍ POČET VE FYZICE

POJEM DERIVACE FUNKCE Derivací rozumíme výraz: Je-li y = f (x), pak lze derivaci rozepsat jako: Derivace je tedy limita podílu přírůstku navzájem vázaných veličin  y a  x. Nebo též:

DERIVACE ČASOVÉ ZÁVISLOSTI Ve fyzice obvykle zkoumáme závislost různých veličin na čase t. Například vyjadřujeme-li, jak se souřadnice polohového vektoru mění s časem, užijeme: Nebo též: kde t 0 je nějaký konkrétní čas, ve kterém uvažujeme například okamžitou rychlost nebo zrychlení. Okamžitá rychlost (její velikost) bývá definována jako průměrná rychlost na velmi krátkém časovém intervalu, což znamená vlastně provést limitní přechod. Obdobně můžeme postupovat při definování pojmu okamžité zrychlení (jeho velikosti).

ROVNOMĚRNÝ POHYB Vidíme, že konstanta k má význam velikosti okamžité rychlosti v. Dráha rovnoměrného pohybu roste přímo úměrně s časem.

ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB Dráha rovnoměrně zrychleného pohybu roste kvadraticky s časem. Vidíme, že konstanta k má význam poloviny okamžitého zrychlení a / 2.

OBECNÝ MOCNINNÝ PRŮBĚH

Dráha pohybující se částice závisí na čase vztahem: a)Určete vztah pro velikost okamžité rychlosti v libovolném čase. b)Určete vztah pro velikost okamžitého zrychlení v libovolném čase. c)Je v nějakém čase velikost okamžité rychlosti této částice nulová? a) b) c) Částice má nulovou rychlost v čase 3 s, event. i –3 s. Ze získaných vztahů je dále vidět, že zrychlení míří neustále v kladném směru. Velikost rychlosti se do času 3 s zmenšuje, poté roste. Částice se pohybuje nejprve do záporných hodnot, poté se zastaví a vrací zpět. Zrychlení pak stále roste.

OBECNÝ MOCNINNÝ PRŮBĚH Z obrázku lze rovněž vyčíst fyzikální interpretaci odvozených vztahů a význam veličin jako okamžitá rychlost a zrychlení.

HARMONICKÝ PRŮBĚH

Získané závislosti lze názorně ukázat na obrázku. Okamžitá výchylka y je popsána sinusoidou. Její změnu popisuje okamžitá rychlost v zakreslená jako kosinusoida. Její změnu pak znázorňuje „převrácená“ nebo též „o čtvrt periody posunutá“ sinusoida spojená s veličinou okamžité zrychlení a. Všimneme si, že tam, kde se jedna veličina mění nejstrměji, tj. je nulová, je jiná v absolutní hodnotě maximální.

DERIVACE ELEMENTÁRNÍCH FUNKCÍ Ve fyzice se však častěji setkáváme s proměnnou t a písmeny x, y, z značíme souřadnice polohového vektoru v prostoru.

PŘÍKLADY Poloha tělesa vrženého z výšky h počáteční rychlostí v 0 pod elevačním úhlem  je popsána vztahy: Jako časové derivace těchto závislostí najdeme souřadnice vektorů okamžité rychlosti a okamžitého zrychlení v libovolném čase. Uvedené vztahy jsou v souladu s již dříve odvozenými. Při jejich budouvání lze postupovat i opačným směrem využitím primitivní funkce.

PŘÍKLADY Využitím diferenciálního počtu lze získat i extrémy (maxima a minima) užívaných veličin. a) Výšku výstupu lze získat jako maximum funkce y. b) Určíme, ve kterém časovém okamžiku, je velikost rychlosti minimální. Podle očekávání je rychlost minimální v místě nejvyššího výstupu, kdy je ypsilonová složka nulová a těleso s epohybuje jen ve směru osy x.

PŘÍKLADY Obdélníková smyčka o plošném obsahu 40 cm 2 se otáčí rovnoměrně v homogenním magnetickém poli o indukci 1,2 T frekvencí 50 Hz. Určete časový průběh a amplitudu indukovaného napětí. Nejvyšší hodnoty nabývá okamžitá hodnota indukovaného napětí v těch časových okamžicích, kdy je hodnota sinu 1, event. –1.

PŘÍKLADY Radiální hustota pravděpodobnosti výskytu elektronu ve vzdálenosti r od jádra získaná řešením Schrödingerovy rovnice je dána vztahem: kde a je tzv. Bohrův poloměr. V jaké vzdálenosti od jádra se elektron nachází s největší pravděpodobností? Hledanou vzdálenost nalezneme jako maximum výše uvedené funkce. Pro r = 0 nabývá funkce svého minima, pravděpodobnost výskytu elektronu v jádře je nulová. Svého maxima nabývá funkce pro r = a! (Elektron se tedy i podle Schrödingera nachází s největší pravděpodobností ve vzdálenosti odpovídající poloměru kruhové trajektorie z Bohrova planetárního modelu.)

Dag Hrubý, Josef Kubát – Diferenciální a integrální počet Milan Bednařík, Miroslava Široká, Petr Bujok - Mechanika POUŽITÉ ZDROJE A LITERATURA

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor: Michal Schovánek Předmět: Teoretická fyzika Datum: 30.března 2010