Krátká historie bioflavonoidů Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Christina Bočáková 3. ročník
Advertisements

VY_32_INOVACE_TMM21760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Bioinformatický a chemoinformatický výzkum v Loschmidtových laboratořích Loschmidtovy laboratoře, Ústav experimentální biologie, Výzkumné centrum toxických.
Předmět studia chemie, historie
Biodiverzita Korálový útes. Kredit: Richard Ling.
Základní pojmy ve výživě
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
„EU peníze středním školám“
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Plísně a jejich jedy v potravinách
3.ročník technické lyceum
ZÁKULISÍ OBJEVU DNA Andrea Kovácsová.
Komponenty výživy Hejmalová Michaela.
Úvod do ekologie.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Přednášky ZS_ Fyziologie rostlin_malá Fotosyntéza II Jiří Šantrůček Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Katedra fyziologie rostlin a BC.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
 kvercetin  prokyanidin  malvidin   Antioxidanty  Komplexy s ionty kovů (taniny)  Vazba s bílkovinami (taniny)  Adstringencia (taniny)  Antibakteriální.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
Úvod do systému rostlin
Fotosyntéza II Jiří Šantrůček Úvod: Růst podmíněn výměnou látek v
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Farmakogenetika Cíl Na základě interdisciplinárního integrace znalostí farmakologie a genetiky popsat vliv dědičnosti na odpověď organismu.
Orientační testování příjmu potravin rostlinného původu Z.Zloch, D.Müllerová, D.Matějková, S.Opatrná, M.Feurichová Ústav hygieny LF UK Plzeň I. Interní.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Antioxidační systém živého organismu. Aerobní svět Efektivní produkce energieEfektivní produkce energie Kyslík toxickýKyslík toxický Antioxidační systémyAntioxidační.
Ochranný (mimoantioxidační) účinek přírodních látek v potravinách před aterosklerosou Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Bioflavonoidy přírodní látky s polyfenolovou, zpravidla C 6 -C 3 -C 6 strukturou ubikvitární výskyt v rostlinné říši sekundární produkty metabolismu v.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Z. Zloch Ústav hygieny, Lékařská fakulta UK, Plzeň Fytochemické látky s antioxidační aktivitou v prevenci atherosklerosy.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Základy organické chemie
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Trojlístek – IRER a FChT
STRAVA MÁ VELKÝ VLIV NA NÁŠ ORGANISMUS
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
CleverTech v rukou CPPT. …očima CleverTechnologies, s. r. o. R
Stipendia města Ostrava
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Vývoj a historie chemie
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Krátká historie bioflavonoidů Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni

Bioflavonoidy přírodní látky s polyfenolovou, zpravidla C 6 -C 3 -C 6 strukturou ubikvitární výskyt v rostlinné říši sekundární produkty metabolismusekundární produkty metabolismu v rostlinách funkce repelentní a atraktantní, protiplísňové, antibiotická a jinév rostlinách funkce repelentní a atraktantní, protiplísňové, antibiotická a jiné

Roztříděny do 6 základních skupin Bioflavonoidy flavony flavonoly flavanoly flavanoly/ flavany antokyaniny isoflavony

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů 80.léta 19.století - pokusy o chemotaxonomické využití flavonoidů, jejich začlenění do Darwinovy vývojové teorie

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů 30.léta 19.století - Rung izoloval a analyzoval třísloviny ze stromu Acacia catechu. Ve chmelu a v rontě zahradní objeven flavonol kvercetin

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů 2.polovina 19.století - rozšíření skupiny poznaných flavonoidů, studium jejich vlivu na organoleptické vlastnosti ovoce, zeleniny, čaje, révy, tabáku, jejich izolace z tříslovin a ligninu

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů Willstater později Freudenberg identifikovali antokyanidiny a Rosenheim objevil lenkoantokyanidiny

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů Zilva izoloval z citronu směs látek s antiskorbutickým účinkem, Randoin, Lecoq a Bezsonov vyslovili domněnku existence dvou forem vitaminu C, z nichž jedna má povahu rostlinného barviva a působí jako antipermeabilitní, antihemorhagický faktor

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů A.Szent-Gyorgyi a spol. vytvořili pojem vitaminu P. Z citronu izolovali pevnou látku citrin, později identifikována jako směs eriodictyolu a hesperidinu. Skorbut = avitaminosa C+P. Brzy poté tato hypotéza byla vyvrácena

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů 1952 oficiálně zaveden pojem Flavonoidy a byl přesně strukturně charakterizován

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů intenzívní studium farmakologických účinků flavonoidů, vznik farmaceutických preparátů Venoruton, Rutaskorbin, Askorutin, Iproflavon. Spory okolo tzv. gallaskorbinu, v Sovětském svazu „Čajnije katchiny“(чайние катехины). Využití chelatačních účinků flavonoidů v analytické chemii.

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů 1968 Amer.Soc.Biol.Chem. a Amer.Inst.Nutr. odmítly vitaminovou povahu flavonoidů, doporučily stažení flavonoidních farmak z trhu, doporučily užívání pojmu bioflavonoidy

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů studium účinků bioflavonoidů na metabolismus pojiva, jejich vlivu na aktivitu elastasy, polyhydroxylasy, xantinoxidasy a jiné enzymy. Hypotéza Diels- Alderova typu kondenzace flavonoidů a kyseliny L-askorbové

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů dosud - nový zájem o nutriční hodnotu flavonoidů, nové výsledky systematických analýz potravin, epidemiologické studie vztahu k prevalenci civilizačních chorob, hodnocení antioxidační aktivity a studium jejich metabolismu u člověka

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů dosud - tvorba nové databáze flavonoidů a jiných polyfenolů jakožto nejvýznamnější skupiny chemoprotektivních látek

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů Naše doba - evidováno přes 4000 flavonoidů, poznány a testovány další biologické účinky, například antikarcinogenní a antiaterogenní, a to na jiných než antioxidačních principech

Bioflavonoidy Důležité události v historii objevů, identifikace, charakterizování a praktických aplikací bioflavonoidů Naše doba - Snaha o suplementaci některých potravin (funkční potraviny, probiotika).Detailní studium jejich metabolismu a biologické aktivity meziproduktů a produktů jejich látkové přeměny