NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.10 Název pro školu:
VY_332_INOVACE_ČJ.8.06_Z.aJ.Svěrákovi,prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictví ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
Zdeněk Smetana.
Jára Cimrman 1.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_CESKA_LITERATURA_2._POLOVINY_20._STOL ETI_VYZNAMNE_DIVADELNI_SCENY_15.
VY_32_INOVACE_2A8 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř.
VY_III/2_INOVACE_86_Zdeněk Svěrák
život a dílo zapomenutého českého génia
VY_III/2_INOVACE_83_Jiří Žáček
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_32_INOVACE_ČJ.6.05_ F.Nepil, prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
ŽIŽKOVSKÉ DIVADLO JÁRY CIMRMANA
Zdeněk Svěrák Český jazyk 6. ročník ZŠ
Spisovatelé dětské literatury
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
VY_III/2_INOVACE_93_Helena Zmatlíková
Spisovatelé dětské literatury
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
William Shakespeare.
Karel Čapek.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_III/2_INOVACE_96_Astrid Lindgrenová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Z. Svěrák Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Divadlo Járy Cimrmana Divadlo Járy Cimrmana mystifikace inteligentní humor.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Jan Antonín Pitínský Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_1406_Cimrman Téma: České divadlo – Divadlo Járy Cimrmana.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
BRATŘI ČAPKOVÉ CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_07 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Český filmový muzikál (80. léta 20. století) -žáci si osvojí stručný.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_19_HV7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Daniel Landa Základní škola Libina, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
VY_32_INOVACE_11_Literatura 19. století Kritický realismus
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Spisovatelé a ilustrátoři
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
DIVADLO 60. LET.
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Zdeněk Svěrák

Datum vytvoření projektu leden 2012 Ročník9. Popis prezentaceŽáci si zopakují znalosti z předchozích let. V 7. ročníku byly probrány písňové texty Zdeňka Svěráka a v 8. ročníku povídky a filmové scénáře (Kolja).

Zdeněk Svěrák (1936)

Co si pamatujeme z minulých let? Co vystudoval?  Zdeněk Svěrák vystudoval Pedagogickou fakultu v Praze. Pracoval jako…?  Nejdříve pracoval 3 roky jako učitel na základní škole, byl redaktorem Českého rozhlasu a nakonec scénáristou ve filmových studiích na Barrandově.

Co si pamatujeme z minulých let? Co rád dělá?  K jeho zálibám patří hlavně manuální práce, při kterých si nejvíc odpočine (zednické práce). Kolik let oslavil v loňském roce (2011)?  V roce 2011 oslavil 75. narozeniny.

 Jeho tvorbu lze rozdělit na 4 části:  písňové texty  filmové scénáře  knihy pro děti i dospělé  divadelní hry Do kterých částí můžeme rozdělit jeho tvorbu?

 Za svůj život napsal přes 300 písňových textů se svým dlouholetým přítelem … I. Písňové texty:

 Není nutno Není nutno  Severní vítr Severní vítr  Když se zamiluje kůň Když se zamiluje kůň  Dělání Vyjmenujte alespoň tři písně této dvojice:

II. Scénáře k filmům: Jiřího Menzela  Vesničko má středisková  Na samotě u lesa Oldřicha Lipského  Jáchyme, hoď ho do stroje  Marečku podejte mi pero Dříve psal scénáře k filmům: Ladislava Smoljaka Kulový blesk Vrchni prchni

II. Filmové scénáře: Dnes píše scénáře k filmům:

Vyjmenujte 5 těchto filmů: Obecná škola

Vyjmenujte 5 těchto filmů: Kolja

Vyjmenujte 5 těchto filmů: Tmavomodrý svět

Vyjmenujte 5 těchto filmů: Vratné láhve

Vyjmenujte 5 těchto filmů: Kuky se vrací

Pohádkové scénáře: Tři veterániLotrando a Zubejda

III. Knihy a) pro dětib) pro dospělé

 Se svým divadelním spolupracovníkem a kamarádem napsal spoustu divadelních her o pilotu, cestovateli, skladateli a všeumělovi dnešní doby Járu Cimrmanovi, které jsou velmi populární a dodnes se hrají. IV. Divadelní hry

 Jaké ocenění získal Zdeněk Svěrák v roce 2011 a za co?  Kdy se poznal s Ladislavem Smoljakem?  Na kterých filmech spolupracoval se svým synem a na kterých s Ladislavem Smoljakem?  Jak se jmenuje jeho nejslavnější píseň, kterou napsal ještě pod pseudonymem?  Kolik získal Českých lvů a za co?  Jak relaxuje?  Jak vznikla písnička Není nutno?  Jak se jmenuje jeho poslední CD a jak vzniklo?  Jak se jmenuje poslední Cimrmanova hra, kterou napsal?  Pro kterou charitativní nadaci pracuje? Otázky k článku v novinách:

      /tec_video.aspx?c=A080210_123051_tec_video_kuz /tec_video.aspx?c=A080210_123051_tec_video_kuz  czech_legend_zdenek_sverak       Použité zdroje: