NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_17 TÉMA:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Středověk – první čeští králové a získání dědičného království Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_06_STŘEDOVĚK-PRVNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_14
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název vzdělávacího materiálu
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_16
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_09
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
zpracovaný v rámci projektu
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název vzdělávacího materiálu
DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jagellonci Dějepis 7.ročník.
Název a číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-14_Počátky ČESKÉHO STÁTU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_11
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Identifikátor materiálu ICT – 9 - 1
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Člověk a společnost, Dějepis
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_17 TÉMA: D – 7.B – První čeští králové ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

anotace Materiál je určen k výkladu dějepisného učiva 7.ročníku. Přibližuje události, které vedly k získání prvních českých královských titulů v 11. – 12.století. Součástí materiálu je pracovní list s křížovkou (opakování učiva o knížeti Břetislavovi), díky které si žáci mohou zkontrolovat získané znalosti. Shrnutí na závěr prezentace lze využít jako zápis učiva. Práce s prezentací je snadná. Využití techniky ve vyučování umožní žákům vnímat učivo nejenom poslechem, ale i vizuálně. Výklad je pak názornější, pro žáky zajímavější.

VRATISLAV II. (1061 – 1092) VLADISLAV II. (1140 – 1172) PŘEMYSL OTAKAR I. (1197 – 1230) PRVNÍ ČEŠTÍ KRÁLOVÉ

Znáš odpověď ?

křížovka V letech 1035 – 1055 vládne v českém knížectví (1.) Jeho titul byl (2.) Nejdříve byla pod jeho správou (3.) Přezdívali mu český (4.) V r.1039 podnikl vojenskou výpravu do (5.) Dobyl město Hnězdno, kde byl pohřben Slavníkovec (6.) Odvezl jeho ostatky do Prahy, aby povýšil pražské biskupství na (7.) Zavedl také nový zákoník nazvaný Břetislavovy (8.) Jeho tažení vedlo k bojům s Jindřichem III., kterého porazil v bitvě u (9.) Na konci vlády zavedl stařešinský zákon, tzv. (10.) Ten zaručoval, že v Čechách bude vládnout (11.) člen rodu

Znáš odpověď ? BŘETISLAV KNÍŽE MORAVA ACHILLES POLSKA VOJTĚ ARCIBISKUPSTVÍ DEKRETY BRŮDKU SENIORÁT NEJSTARŠÍ

TAJENKA : INVESTITURA Co označoval pojem boj o investituru? spor mezi papežem a císařem o vliv na jmenování církevních hodnostářů. spor mezi císařem a papežem, kdo z nich má vyšší postavení do sporů se zapojují i čeští vládcové za věrnost a pomoc císaři získávají královský titul

rodokmen Břetislav I. SpytihněvVratislav II. JaromírKonrádOta Břetislav vyhlásil stařešinský řád: českým knížetem vždy nejstarší Přemyslovec ostatní spravují údělná knížectví na Moravě jeden z Přemyslovců určen pro kněžskou dráhu – pražské biskupství.

VRATISLAV II. PRVNÍ ČESKÝ KRÁL  svědomitý panovník  prozíravý politik  skvělý válečník  Podporoval císaře Jindřicha IV. Při tažení do Říma

1. korunovace Vratislav II. byl věrným spojencem císaře Jindřicha IV. pomáhal mu při tažení do Říma roku 1085 byl korunován v Mohuči českým králem titul byl doživotní, ale ne dědičný jeho synové ani sourozenci neměli nárok

VLADISLAV II.  Císař Fridrich I. Barbarossa (Rudovous) a Vladislav II. uzavřeli tajnou dohodu  Český kníže se zúčastní tažení proti městu Milánu.  Císař ho za to korunuje českým králem.  Češi se v bojích vyznamenali, byli udatní a nebojácní.

2. korunovace roku 1158 byl Vladislav II. slavnostně korunován českým králem titul byl přislíben dědičně pro něho i jeho nástupce za odměnu mu udělil také nový královský znak – stříbrného lva v červeném poli v této době byl také postaven první kamenný most v Čechách – Juditin most (ve 14.stol zničen)

3.korunovace roku 1198 získal Přemysl Otakar I. královský titul roku 1212 vydána Zlatá bula sicilská, která zaručovala dědičný královský titul Třetí český král Přemysl Otakar I.

PRVNÍ ČEŠTÍ KRÁLOVÉ 1. Od 11.stol. spolu vedli papežové a císaři tzv. boj o investituru (kdo je důležitější) 2. Roku 1085 získal VRATISLAV II. za pomoc císaři královský titul pro svoji osobu 3. Roku 1158 získal královský titul pro svoji osobu VLADISLAV II. za pomoc císaři v boji proti městu Milán - získal nový erb stříbrného lva v červeném poli - první kamenný most v Čechách (Juditin) 4. Roku 1198 udělen královský titul PŘEMYSLU OTAKAROVI I. - Zlatá bula sicilská (1212) potvrdila dědičnost královského titulu - nástupnictví z otce na syna

citace Ilustrace : Volné dílo. [online] , 08:58 [cit ]. File:W_vratislav_ii_198_320.jpeg. Dostupné z WWW:. Mathauser, Josef. [online] , 08:22 [cit ]. File: MilanvaldislavII.jpg. Dostupné z WWW:. Unknown. [online] , 21:17 [cit ]. File:Premek%282%29.jpg. Dostupné z WWW:.