Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 15. Atentát na Reinharda Heydricha Název sady: Osobnosti a události.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Kateřina Švarcová ZŠ a MŠ,Brno, Horníkova 1
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Zabití tyrana není zločinem
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Operace Anthropoid.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vytvořil: Michal Mikula
Reinhard Tristan Eugen Heydrich
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Protektorát Čechy a Morava 5.ročník
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Dana Vásquezová 4.E GJKT Reinhard Heydrich.
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Domácí odboj Heydrichiáda Zahraniční odboj Slovenský štát
Protektorát Čechy a Morava Vítková
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Zahraniční a domácí odboj
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Darebný, Novotná, Šimík Gymnázium Jiřího Ortena, 2011.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl15 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
Protektorát Čechy a Morava
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Heydrichiáda Petr Machala.
Domácí odboj 1942.
JAN DRDA – povídka VYŠŠÍ PRINCIP HISTORICKÉ SOUVISLOSTI
HEYDRICHIÁDA U: s. 53 – 57A: s. 39 – 40 ! období teroru v letech 1941 – 1942 pod vládou zastupujícího říšského protektora R. HEYDRICHA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
III/2 XVI.1. 9.B
III/2 XVI A
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Domácí a zahraniční odboj Název sady: Moderní dějiny.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Dějepis (Klíčová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_234_PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA – 2. ČÁST Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Atentát na Reinharda Heydricha Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Únor 2012 Předmět: Dějepis Cílová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava.
Protektorát Čechy a Morava
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _9.ročník_19
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Reinard Heydrich prominentní nacista
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
12. července 1872 v Trhových Svinech
8. Mnichovská konference
ATENTÁT NA HEYDRICHA.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
ATENTÁT NA REINHARDA HEYDRICHA
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 15. Atentát na Reinharda Heydricha Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na průběh a následky operace československých výsadkářů, během které byl spáchán atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

přichází Reinhard Heydrich na Pražský hrad a ujímá se funkce zastupujícího říšského protektora – politika „cukru a biče“

= drobné zlepšení pracovních a životních podmínek + teror: popravy představitelů odboje i předsedy protektorátní vlády Aloise Eliáše, masové zatýkání, deportace prvních Židů. Telegram z roku 1938 udávající rozkazy během Křišťálové noci podepsán Heydrichem

Seyss-Inquart, Adolf Hitler, Heinrich Himmler, Reinhard Heydrich ve Vídni, březen 1938

Odpor domácího i zahraničního odboje, československý prezident Edvard Beneš a vláda v britském exilu se snažili donutit Brity přehodnotit mnichovskou dohodu z r = rozhodnutí o zabití Heydricha – operace Anthropoid.

– seskok parašutistů do Protektorátu: paraskupina Anthropoid - Jan Kubiš, Josef Gabčík Jan KubišJosef Gabčík

Skupina Silver A – Alfred Bartoš, Josef Valčík, Jiří Potůček

skupina Silver B – Jan Zemek, Vladimír Škacha. Je navázáno spojení s odbojáři, Anthropoid podporuje sokolská organizace.

Příprava atentátu, ale obavy gestapa z útoku na Heydricha – důkladná opatření na ochranu jeho osoby (policejní ostraha v Panenských Břežanech, střežena silnice do Prahy, …) = rozhodnutí zaútočit v Praze.

Sídlo gestapa na Prinz-Albrecht-Straße v Berlíně

v zaútočí Kubiš a Gabčík na Heydricha v Praze – Libni a smrtelně ho zraní. Z filmu Atentát (1964) Sten gun Mk. VI, britský samopal z roku1941.

Heydrich je převezen do nemocnice na Bulovce, atentátníci spolu s pěti členy dalších paraskupin v následujících dnech přicházejí do úkrytu poskytnutého českou pravoslavnou církví v kryptě chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Zničené auto Reinharda Heydricha po atentátu stále stojí na místě, kde ho zasáhl výbuch granátu.

V Protektorátu – období heydrichiády = vyhlášen výjimečný stav, zákaz vycházení po 21. hodině, je vypsaná odměna 10 miliónů korun na dopadení atentátníků, zahájeny popravy („za schvalování atentátu a vyzývání k podpoře jeho pachatelů“), represe řídil K. H. Frank.

Desky se jmény popravených na Kobyliské střelnici

Heydrich podlehl utrpěným zraněním, jeho rakev je vystavena na nádvoří Pražského hradu, pohřeb proběhl v Berlíně

vypálena obec Lidice (nacisté připravili o život 192 mužů, 88 dětí, 60 žen) a obec Ležáky

Zastupující říšský protektor Kurt Daluege vydal nařízení o amnestii a beztrestnosti pro každého, kdo přivede gestapo na stopu atentátníků – Karel Čurda, člen výsadku Out Distance, se dobrovolně přihlásí na gestapu a zradí.

Atentátníci byli objeveni, umírají po několikahodinovém boji s gestapem a Waffen-SS, postupné zatýkání příbuzných a spolupracovníků parašutistů (294 zatčených mužů, žen a dětí popraveno v Mauthausenu) Památník parašutistům, kteří atentát provedli, v kryptě kostela

Díra, kterou vykopali parašutisté, aby se pokusili dostat do odpadní stoky Pamětní deska na kostele, kde se parašutisté skrývali

Heydrichova smrt byla výrazným projevem odporu proti Hitlerovi, pomohla posílit pozici Čechoslováků v očích veřejnosti spojeneckých velmocí, Češi zbavili svět nebezpečného muže (vytvořil vraždící komanda Einsatzgruppen, naplánoval konečné řešení židovské otázky, …). Likvidace Heydricha, boj parašutistů i životy více než dvou tisíc lidí, jež Němci ze msty povraždili, rozbily nacisty pracně vytvářený obraz „rezignovaných Čechů“.

Otázky k opakování: 1.Kdo to byl Reinhard Heydrich? 2. Kdo provedl atentát? 3. Jaké byly důsledky atentátu na Heydricha? 4. Vysvětli význam operace Anthropoid. 5. Znáš nějaké literární nebo filmové zpracování uvedené historické události?

Zdroje pro textovou část SOCHROVÁ, M. DĚJEPIS V KOSTCE II. Novověk, Dějiny nové doby. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, s. 128 ČORNEJ, P. ČORNEJOVÁ, I. PARKAN, F. KUDRYS, M. DĚJEPIS PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY. Dotisk 2. vydání. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., s. 207, 210. Příběh atentátu na kata Čechů. Speciál Reflexu k 70. výročí útoku na Heydricha. Reflex 2012

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 11 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 12 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 13 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 15 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 17 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 19 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 21 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 21 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 22 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: