NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R17_Stavební spoření TEMA: Matematika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : květen.
Advertisements

Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část II: Obchodní podmínky a státní podpora.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R16_Jednoduché úrokování TEMA: Matematika.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Roman Kozma Petra Voborníková Lucie Vomlelová. Obsah prezentace: 1. Stavební spoření – fáze spoření 2. Historie stavebního spoření 3. Stavební spoření.
Finanční gramotnost: Zajištění na stáří, renta. 09 Zajištění na stáří DŮCHODY V ČESKU … „Co mají společnýho pařížský a ostravský důchodce? Oba si můžou.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1802_ŽIVOTNÍ P. Téma: Pojem F. G._ Životní pojištění Číslo projektu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Který druh bydlení je nejlepší a jeho výhody a nevýhody Období: září – prosinec.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1102_STAVEBNÍ SP. Téma: Pojem F. G._ Stavební spořitelny Číslo.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : Prosinec.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 13 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
EU_62_A_sada 2_18_M_Termínovaný vklad_Duch
Seminář o stavebním spoření
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Složené úrokování Tematická oblast
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti Autor: Pavla.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_01 Dělitel a násobek
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název prezentace (DUMu): Jednoduché úročení
NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_18_M9_Hanak TÉMA: Finanční matematika
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základy finanční matematiky 1
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Autor: Ing. Jitka Michálková
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Část XI: Stavební spoření očima klienta
Část X: Finanční řízení stavební spořitelny
1.
Aktualizace úrokových sazeb u komerčních úvěrů
Část IX: Zákon o stavebním spoření a státní podpora
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
HYPOTEČNÍ NOVINKY NA ŘÍJEN 2015
Seminář o stavebním spoření
Seminář o stavebním spoření
36 FINANČNÍ MATEMATIKA.
Seminář o stavebním spoření
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_01 Čas
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ÚVĚRY Buřinka pro produkt Úvěr od Buřinky - kromě pevné úrokové sazby - dává klientovi nově možnost výběru i fixace úrokové sazby na 3 roky. Podmínky.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R17_Stavební spoření TEMA: Matematika 9.ročník ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace. Prezentace je určena jako doplněk k učivu jednoduché a složené úrokování v 9. ročníku. Jedná se o konkrétní příklady z praxe, kde si žáci procvičí výpočty, ale také se seznámí s tím, jak funguje stavební spoření a rozšíří tím své znalosti v oblasti finanční gramotnosti.

Stavební spoření

Stavební spořitelny: Českomoravská st.sp.=„liška“ Buřinka= ČS Modrá pyramida=KB Wuestenrot Raiffeisen Stavební spoření od Lišky | ČMSS

Proč stavební spoření? Výhodná forma spoření díky státním příspěvkům Možnost půjčky na bydlení

Pravidla: Státní podpora je v současné době 10% z částky uspořené za rok,nejvýše 2000,-Kč Dříve byla státní podpora 25%-max.4500Kč/rok od r % z částky uspořené za rok,nejvýše 3000,-Kč. Cílová částka je tzv.“strop“, stav účtu nesmí překročit cílovou částku a je to také maximum pro půjčku. Doba trvání smlouvy: minimálně 6 let. Maximum-do výše cíl.částky.

Příklad: Pan Z má smlouvu o stavebním spoření uzavřenou v roce V loňském roce naspořil celkem ,-. Kolik peněz dostane od státu?

Odpoveď: Pan Z dostane státní podporu ve výši 2000,-Kč.

Příklad: Paní X uzavřela letos smlouvu o stavebním spoření a hodlá naspořit do konce roku 12000,-Kč. Jak vysokou státní podporu získá?

Řešení: Paní X získá podporu ve výši 10% ,10= 1200 Paní X získá od státu 1200,-Kč

Poplatky a úroky: Poplatek za uzavření smlouvy ve výši 1% cílové částky. Poplatek za vedení účtu: Kč/rok. Úrok 1%- 4,5% ( záleží na tom, za jakých podmínek a kdy byla smlouva uzavřena). Zisk od roku 2011 podléhá dani 15%. Dříve toto zdanění nebylo, přestože stavební spořitelny jsou banky a vklady jsou pojištěny.

Příklad: Pan Q uzavřel smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou ,-Kč. Jak vysoký je poplatek za uzavření smlouvy?

Řešení: Poplatek je 1% z cílové částky ,01=3300 Pan Q zaplatí poplatek 3300,-Kč.

Příklad: Paní K uzavřela 1.1.letošního roku smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou ,- Kč. Rozhodla se,že na začátku zaplatí všechny poplatky( včetně 290,-Kč za vedení účtu ). Kolik má ročně spořit,aby vyčerpala maximálně státní podporu a kolik má zaplatit na poplatcích? Jako bonus si můžete spočítat,kolik naspoří za 6 let při úroku 2% p.a.

Řešení: 1/ poplatky: 1% z cílové částky : ,01= 2000, =1740 Celkem: 3740,-Kč 2/ Kolik spořit? Maximum státní podpory je 2000,-Kč a to je 10% z částky naspořené za rok. 2000:10.100=20000 Paní K by měla zaplatit 3740 na poplatcích a pak spořit ročně.

Bonus: 1.rok vklad a 400 úrok, po zdanění 15% ale jen 340 Kč, celkem rok přidáme ještě 20000,státní podporu 2000 a úrok z celé částky je 847, po zdanění 720, celkem tedy = rok opět další vklad, státní podpora i úrok = rok = rok = rok= a státní podpora připsaná dodatečně:139868

Musí paní K po 6. roce smlouvu ukončit? Kolik investovala celkem? Jaký to mělo efekt?

Řešení: Paní K může spořit dál, protože nedosáhla cílové částky ,-Kč. Celkem investovala = na začátku ještě Celkem tedy Stavební spořitelna jí vyplatila ,-Kč. Paní K získala ,-Kč. To je v průměru 2688,-Kč za rok.

Závěr. Vyplatí se stavební spoření? Má stavební spoření nějaké nevýhody? Jaké jsou podle vás hlavní výhody stavebního spoření?

Citace: Archiv autora Cmss. [online] [cit ]. Dostupné z: Rsts. [online] [cit ]. Dostupné z: Burinka. [online] [cit ]. Dostupné z: Modrapyramida. [online] [cit ]. Dostupné z: Wuestenrot. [online] [cit ]. Dostupné z: