11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Daniel Braun 22. listopadu 2012, Praha
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
Příprava nového programového období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Evropské fondy 2014 a odpadové hospodářství
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO – ČESKÁ REPUBLIKA 2014–2020 Stanislav Rataj Louny
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost

22 Vyřešení pozastavení certifikace (resp. proplácení plateb Evropskou komisí) Zachování důvěryhodnosti programu, vysvětlení kauz Realizace seed/venture capital fondu Včasné využití prostředků - kurz, dostatek výdajů Správné postupy, zlepšený řídící a kontrolní systém! Výzvy OPPI do konce programového období

3 Akční plán Březen 2012: pozastavení plateb z ERDF nedostatky ve fungování řídících a kontrolních systémů (nezávislost a kvalita auditů, systém nesrovnalostí, řídící kontrola, administrativní kapacita) MMR/MF: Harmonogram implementace Akčního plánu Červen 2012: splnění opatření Shrnuto naplnění jednotlivých požadavků z AP a potvrzeno jejich řádné splnění. Červenec 2012: obnovení plateb z ERDF dopisem Evropské komise bylo oznámeno, že jsou splněny všechny podmínky Akčního plánu a platby mohou být obnoveny – platí částečně také pro OP PI (platby nebyly obnoveny v případě TP a ČMZRB)

4 Víceletý finanční rámec (mimořádná Evropská rada; ambice - schválení do konce roku 2012 …) Legislativa pro KP - předběžný souhlas Radou pro obecné záležitosti v 16 tematických blocích legislativy; do konce roku poslední 4 bloky Akceptované společné pozměňovací návrhy V4 (tematická koncentrace, programování, obsah Dohody o partnerství, výkonnostní rámec …) Evropský parlament – silnější role spolurozhodovací procedura Dopad do časování přípravy – právní podmínky pro příští období během 2013 Vyjednávání na úrovni EU

5 Nižší objem finančních prostředků Kondicionality – nutno splnit základní požadované podmínky Orientace na výsledky – měření a vyhodnocování výsledků Vazba projektů na strategii Evropa 2020 tematická koncentrace Zkušenosti – široká strategie, složitý systém Východiska pro budoucí programy

1. Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací 2. Zlepšení přístupu k informačním a komunikačním technologiím a jejich využití 3. Zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků, odvětví zemědělství a rybářství a akvakultury 4. Podpora přechodu na nízkouhlíkové hospodářství ve všech odvětvích 5. Podpora přizpůsobení se změně klimatu, předcházení rizikům a řízení rizik 6. Ochrana životního prostředí a podpora účinného využívání zdrojů 7. Podpora udržitelné dopravy a odstraňování překážek v klíčových síťových infrastrukturách 8. Podpora zaměstnanosti a podpora mobility pracovních sil 9. Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě 10. Investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení 11. Posilování institucionální kapacity a účinné veřejné správy Tematické cíle EK 6

Tematická koncentrace ERDF a ESF 7

8 Principy pro programové období Princip strategického zaměření a propojování: Podpora pouze těch priorit, jež naplňují rozvojové strategie ČR. CO se má řešit, jakou ZMĚNU to přinese, jaký CÍL bude dosažen. Princip podpory fungujícího trhu: Podpora tam, kde dochází k selhání trhu. Zvážení formy podpory. Princip podpory kvalitních projektů: Podpora projektů, jež budou měřitelně naplňovat stanovené priority a cíle. Efektivita výdajů. Princip snadnější přípravy a realizace projektů: Snadnější administrativa pro žadatele a příjemce, elektronizace agend a zjednodušování (sjednocování) pravidel.

Programy pro budoucí období Seznam programů Programové období EFRR+ESF+FSEZFRVENRF Program rozvoje venkovaOP Rybářství Cíl Investice pro růst a zaměstnanost Cíl EÚS OP ČR - Polsko OP Svobodný stát Sasko - ČR OP Svobodný stát Bavorsko - ČR OP Rakousko - ČR OP Slovensko - ČR OP Nadnárodní spolupráce OP Meziregionální spolupráce 9

10

MMR ve spolupráci s gestory pod vedením prof. Mejstříka vytvořilo osm tematických okruhů, které by měly sloužit jako převodník mezi úrovní národních rozvojových priorit a prioritních os u jednotlivých operačních programů. TO 1 – Trh práce a vzdělávání, gestor – Miroslav Zámečník TO 2 – Funkční výzkumný a inovační systém – Jiří Blažek TO 3 – Konkurenceschopné podniky – Jiří Blažek TO 4 – Mobilita, dostupnost, sítě a energie – Petr Moos TO 5 – Efektivní správa a instituce – Pavel Telička TO 6 – Integrovaný rozvoj území – Petr Zahradník TO 7 – Boj s chudobou, sociální začleňování a zdraví – Miroslav Zámečník TO 8 – Životní prostředí – Petr Zahradník Vymezení tematických okruhů 14 11

Faktory efektivního systému implementace a administrace 12

13 Další postup Časové obdobíAktivita 10/2012 – 12/2012Projednávání Společného strategického rámce v Radě EU 10/2012 – 05/2013Příprava návrhu Dohody o partnerství – vyjednávání s EK 10/2012 – 05/2013Příprava návrhů OP (v návaznosti na přípravu Dohody o partnerství) 05/2013 – x/2013Dopracování návrhů OP a vyjednávání s EK Dopracování Dohody o partnerství – vyjednávání s EK 2013 (předp. termín v závislosti na vývoji jednání Rady EU) Odsouhlasení operačních programů s EK Odsouhlasení Dohody o partnerství – vyjednávání s EK 2014Zahájení realizace OP v programovém období

Děkuji za pozornost