Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

VY_32_INOVACE_4.1.GE3N.03/Dm Autor materiálu: Mgr. Jaromír Dümler Datum vytvoření: Listopad Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Geografie.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Norsko.
ŠVÉDSKO Vlajka Znak.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Norsko a Švédsko Z_120_Evropa_Norsko a Švédsko
Poznej Evropu – Švédsko
obrázek je licencován za podmínek public domain
Norsko, Švédsko III2-Z7-III-11
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Švédsko.
Evropa – Pojmy k severní Evropě
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_18_Jihovýchodní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_14_Nizozemsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_20_Rumunsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_19_Maďarsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Název : VY_32_INOVACE_08_Francie Téma: Evropa – Francie 7.ročník Číslo.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Severní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_FI_II_18 NÁZEV SEVERNÍ EVROPA NÁZEV PROJEKTU: OP VK REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/1.4.00/ OP VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_12_Belgie Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_11_Finsko Téma:
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Švédsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NORSKO SE ROZKLÁDÁ NA POLOOSTROVĚ
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
VY_32_INOVACE_2B_19_SEVERNI_EVROPA ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Severní Evropa
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Poznej Evropu – Švédsko
Evropa – Povrch AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Martin Pivnička
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Dánsko Vlajka znak.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_VLASTIVĚDA
FINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace  Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd.

Státy na Skandinávském poloostrově

Rozloha km² Počet obyvatel Hlavní město Stockholm Hlava státu Král Carl XVI. Gustaf Švédský Měna švédská koruna Jazyk švédština Švédské království Carl XVI. Gustaf

Stát na Skandinávském poloostrově, který sousedí s Norskem a Švédskem. Díky unikátnímu mostu – tunelu je spojeno i s Dánskem Na dánské straně začíná propojení umělým poloostrovem o délce 430 m. Zde začíná podmořský tunel o délce m. Tunel vyúsťuje nad hladinu moře přibližně v polovině průlivu, kde je uměle nasypaný ostrov

Povrch ŠvédskaPovrch Švédska Povrch Švédska tvoří na hranici s Norskem Skandinávské pohoří. Směrem jihu, při pobřeží Baltského moře se krajina snižuje na plošiny až nížiny. Pobřeží Baltského moře je skalnaté.

Ve Švédsku teče mnoho řek, jsou krátké, mají hodně vody a velký spád. Proto se využívají jako zdroj elektrické energie. Je zde také mnoho vodopádů a ledovcových jezer. Největší jezero Vanern je třetím největším jezerem v Evropě. Jezero Vanern

Stockholm je hlavní a zároveň největší město Švédska Leží na východním pobřeží mezi jezerem Malaren a Baltským mořem. Rozkládá se na čtrnácti ostrovech. Sídlí zde vláda, parlament, je také sídlem hlavy státu – krále. Ve Stockholmu se každoročně udělují Nobelovy ceny. Stockholm

Víte kdo byl Alfréd Nobel ? Alfréd Nobel byl švédský chemik, vynálezce dynamitu a díky jemu byla založena Nobelova cena. Na jeho počest byl po něm pojmenován chemický prvek nobelium. Vynález dynamitu měl velký úspěch a dynamit se stal žádaným zbožím. Během času vybudoval továrny na 90 místech ve více než 20 státech. Nobel se věnoval rozvoji podnikání i rozvoji technologie výbušnin. Před svou smrtí vlastnil 355 patentů a nashromáždil obrovský majetek. Alfred Nobel ve své závěti rozhodl, že jeho majetek bude vložen do fondu, z něhož bude každoročně udělována cena za významné vědecké objevy, literární tvorbu a zásluhy o mír ve světě. Alfred Nobel

Ve švédských školách se nedá propadnout ? Losi mohou vážit až 800 kg, měří okolo dvou metrů? Mají oči po stranách hlavy, takže vidí dozadu, aniž by otočili hlavu ? Losí paroží může vážit až patnáct kilogramů ? Shozené paroží nikdy v lese nenajdeš ? To proto, že je za jedinou noc sežerou myši a další drobní savci. Co znázorňuje tato dopravní značka ?

Doplň věty Správnou odpověď ověř kliknutím pera na tabuliSprávnou odpověď ověř kliknutím pera na tabuli Švédsko je stát ležící na ………………………………….poloostrově. Sousedí s……………………….a………………………………….. Jeho břehy omývá …………………………………moře, ……………………………….a………………………………….záliv Švédsko má krále je to tedy…………………………………… Hlavní město je ………………………….,leží na…..ostrovech. V hlavním městě se každoročně uděluje………………….cena. Skandinávském Norskem Finskem Baltské BotnickýFinský království Stockholm 14 Nobelova

Zdroje  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2012/03/svedsky_znak_velky_cc.pnghttp://svedsko.org/wp- content/uploads/2012/03/svedsky_znak_velky_cc.png  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2_4fee36c44f4bc.jpghttp:// 2_4fee36c44f4bc.jpg  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ppeWikstrom.jpg ppeWikstrom.jpg  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: el_adjusted.jpg/220px-AlfredNobel_adjusted.jpg el_adjusted.jpg/220px-AlfredNobel_adjusted.jpg