Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SLOVESNÝ ZPŮSOB Podtrhni všechna slovesa V jaké osobě, čísle a čase jsou všechna slovesa?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Advertisements

Shoda přísudku s podmětem 1
Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy
Psaní i/y v koncovkách sloves
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Slovesa (verba).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Řípová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Slovesa.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J19/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
TVARY OZNAMOVACÍHO A ROZKAZOVACÍHO ZPŮSOBU
Koncovky sloves.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
ZVÍŘATA A JEJICH MLÁĎATA
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník Autor: Mgr.Michaela Krbušková PŘÍDAVNÁ JMÉNA Už známe: Jaká přídavná jména vyjadřují obrázky.
Třídění živočichů.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Časování sloves Co je časování sloves ? čas přítomnýbýt 1. já jsem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: březen 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_CJ4_Shoda přísudku s podmětem.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Co je to několikanásobný podmět?
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _Slovesa II. část - časování
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Shoda přísudku s podmětem
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
  Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
Květiny Čekanka u lesa ______ . Leknín se zas sucha ______ .
S L O V E S A Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
SLOVESA Staň se kouzelníkem.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.36 Anotace
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Metodický list: Slovní druhy 1. část
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
DUM I. / 4. domácí zvířata Bc. Zdeněk Klíma.
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
SLOVESA – SLOVESNÉ KATEGORIE
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SLOVESNÝ ZPŮSOB Podtrhni všechna slovesa V jaké osobě, čísle a čase jsou všechna slovesa? Co se vleče, neuteče, říká si a dál se vleče v obrněném krunýři jako rytíř v pancíři. Co už známe Nosí kabát chlupatý tančí po dvou jako ty. Hlavou do stran kymácí, nepokazí legraci. Řešení: ŽELVA Řešení: MEDVĚD Plave v Nilu, brousí pilu, pilu ze zubů. A v té pile dík své síle nosí záhubu. Řešení: KROKODÝL _________ ________________ _____ _________ ______ _____

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník Autor: Mgr.Michaela Krbušková SLOVESA Něco nového Slovesný způsob: 1.Oznamovací (indikativ) – oznamujeme jím nebo se ptáme např.: Zpívám písničku. Přečetl jsi dopis? 2. Rozkazovací (imperativ) – je to rozkaz, zákaz, nebo prosba např.: Přijď brzy! Teple se oblékni. 3. Podmiňovací (kondicionál) – vyjadřuje děj, který by se mohl stát např.: Odpověděli byste nám? Mohlo by pršet.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SLOVESA Něco nového Řekni podle obrázků slovesa v oznamovacím způsobu v různých časech Slovesný způsob oznamovací: označujeme jím děj, který se stal, právě probíhá, nebo se teprve bude dít

Elektronické učební materiály – I. Stupeň Český jazyk – 5.ročník SLOVESA Něco nového Slovesný způsob oznamovací – přítomný čas Napiš v přítomném čase, co dělají zvířata Koncovky, kterými se odlišují slovesné tvary, se nazývají osobní koncovky (chválím, chválíš, chválí) Kočka spí na slunci. Zajíc peláší po poli. Gepard umí rychle běhat. Slepice zobou zrní. Slon troubí. Na louce se pasou kozy. Lvice loví antilopu. Zmije se plazí po vyhřátých kamenech. Hroši plavou v bahnité řece. V OSOBNÍCH KONCOVKÁCH PŘÍTOMNÉHO ČASU VŽDY PÍŠEME Í Kočka sp__ na slunci. Zajíc peláš__ po poli. Gepard um__ rychle běhat. Slepice zob__ zrní. Slon troub__. Na louce se pas__ kozy. Lvice lov__ antilopu. Zmije se plaz__ po vyhřátých kamenech. Hroši plav__ v bahnité řece. Řešení:

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Doplň správný tvar slovesa v budoucím čase SLOVESA Něco nového Slovesný způsob oznamovací – budoucí čas Budoucí čas lze vyjádřit: 1.Tvarem složeným (budu pracovat, budeme zpívat) 2. Tvarem jednoduchým (pojedeš, zacvičíš si) Na zahradě brzy (kvést) tulipány. (Ozdobit) celou zahradu. Děda a Stáňa je (okopat). Pak ještě (vyrývat) plevel ze záhonků. Také spolu (sázet) nové ovocné stromky. Všichni se (těšit) na úrodu. Na zahradě brzy budou kvést - pokvetou tulipány. Ozdobí celou zahradu. Děda a Stáňa je okopou. Pak ještě budou vyrývat plevel ze záhonků. Také spolu budou sázet nové ovocné stromky. Všichni se budeme těšit na úrodu. Řešení:

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Převeď přísloví o zvířatech do minulého času SLOVESA To už známe Slovesný způsob oznamovací – minulý čas Podmět: rod mužský životný – I rod mužský neživotný – Y rod ženský – Y rod střední - A V koncovkách sloves v minulém čase se řídíme pravidly pro shodu podmětu s přísudkem. Psi, kteří štěkají, nekoušou. Psi, kteří štěkali, nekousali. Dobré ovce nebečí, ale mnoho vlny dávají. Dobré ovce nebečely, ale mnoho vlny dávaly. Dva kohouti se na jednom dvoře nesnesou. Dva kohouti se na jednom dvoře nesnesli. Když nejsou kočky doma, mají myši hody. Když nebyly kočky doma, měly myši hody.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník CLIL: JEZEVEC JELEN VEVERKA KUNA - BADGER - DEER - SQUIRELL - MARTEN When cats are not at home, mice have feast. Když nejsou kočky doma, mají myši hody.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník PROCVIČENÍ: Najdi ve větách slovesa a urči osobu, číslo, čas a způsob Já jsem kočka domácí. My kuřátka vždy běžíme za kvočnou. Krávy se pásly v jeteli. Čuníku, máš hlad? Pes poběží s Járou na procházku. Králík vesele chroupal mrkev. jsem - 1.os., č.j., čas přit., zp. ozn. běžíme – 1.os., č.mn., čas přít., zp. ozn. pásly se – 3.os., č.mn., čas min., zp. ozn. máš – 2.os., č.j., čas přít., zp. ozn. poběží – 3.os., č.j., čas bud., zp. ozn. chroupal – 3.os., č.j., čas min., zp. ozn.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Pou ž ité zdroje: Obrázky - klipart office Microsoft