FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Partnerství v rámci v rámci Společného regionálního operačního programu Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán Společného regionálního operačního.
EVALUACE OPATŘENÍ 3.3 SROP Výňatky z návrhu závěrečné zprávy Pro zasedání Výboru pro regiony RVNNO – Jihlava, PhDr. Oldřich Čepelka, Bc. Roman.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Finanční možností svépomocných skupin
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Měkké projekty a obce, případová studie 01 MEPCO – Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha 6 Projekt je spolufinancován.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Historie vzniku  celostátní všeoborové konference NNO, vznik Stálé komise konference NNO  celostátní všeoborová konference NNO,
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
NNO Neziskový sektor v České republice Snímek 2 Tento sektor můžeme v zásadě rozdělit do dvou skupin 1. Nestátní neziskové organizace 2. Jiné.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
1 Rada vlády pro udržitelný rozvoj Mikrotým k implementaci Strategie udržitelného rozvoje ČR ve spolupráci ústřední státní správy s územní veřejnou správou.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Subjekty a objekty veřejných politik
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Výzva k předkládání žádostí
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Regionální stálá konference pro území Jihomoravského kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Příprava operačních programů
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
ORP a NNO Petr Holý.
NNO partner pro rozvoj kraje
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Odbor pro udržitelný rozvoj
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství

Snímek 2 Tento sektor můžeme v zásadě rozdělit do dvou skupin 1. Nestátní neziskové organizace 2. Jiné neziskové organizace – družstva, zájmová sdružení právnických osob, příspěvkové organizace, odbory, politické strany

Snímek 3 Hlavní typy NNO v ČR: Občanská sdružení Obecně prospěšné společnosti Nadace a Nadační fondy – Církevní/evidované právnické osoby % českých občanů je členem nějaké NNO

Snímek 4 Zdroje: Zpráva o stavu neziskového sektoru v České republice, 2003 Definice neprofitního sektoru – Česká republika, The Johns Hopkins Comparative Nonprofit Sector Project, 1998

Snímek 5 „Třetí sektor“ je organizován: –vertikálně (podle oboru působnosti) –horizontálně (národní, regionální a místní úroveň) Národní úroveň – neexistuje jedna „střecha“ pro celý sektor NNO… … ale existují oborové spolupracující platformy pro sociální oblast, mládež a volný čas, ekologické NNO atd.

Snímek 6 80 národních a regionálních „střech“ Rada vlády ČR pro NNO - 35 členů 3 výbory – pro regiony, pro EU, pro legislativu a financování NNO

Snímek 7. profesionalizované organizace jako rovnocenný partner v projektech drobnější či vzájemně prospěšné organizace jako cílová skupina projektů Možnost spolupráce NNO s veřejnou správou – projektová

Možnost spolupráce NNO s veřejnou správou - partnerství Výbor pro regiony (a partnerství) RVNNO - 14 x 2, AK ČR, AK, HK, SMO, SČMVD, NSMAS, SPOV, MMR, MV,...ČMKOS zaměření – partnerství neziskového sektoru a veřejné správy na regionální úrovni Snímek 8

Možnost spolupráce NNO s veřejnou správou - partnerství VpR(aP) RVNNO -sběr příkladů dobré praxe -zasedání v Praze a výjezdní -rozšíření dobré praxe do všech krajů ČR -motivace NNO i VS Snímek 9

Možnost spolupráce NNO s veřejnou správou - partnerství Témata: zastoupení NNO v orgánech krajů účast na přípravě krajských strategií kontaktní pracovníci adresáře NNO příprava grantových pravidel Snímek 10

Možnost spolupráce NNO s veřejnou správou - partnerství integrované projekty podpora krajských servisních a informačních center, využívání veřejného majetku dohody o spolupráci každoroční hodnotící konference rozhodčí komise Snímek 11

Možnosti spolupráce – partnerství mezi sektory metoda LEADER opatření SROP 3.3 (2004 – 2006) Monitorovací výbory OP EQUAL Snímek 12

Příprava období Po zkušenostech byli zástupci nestátních neziskových organizací přizváni do všech pracovních skupin Bohužel po parlamentních volbách 2006 parlamentní krize, ČR byla bez vlády, dokončení programů proběhlo bez účasti zástupců občanské společnosti

Spolupráce NNO v MV účast na jednáních Výboru pro EU Rady vlády pro nestátní neziskové organizace v některých MV vyloženě formální účast – např. ROP na kolik budou NNO zahrnuty do evaluace jako cílová skupina – partneři i koneční příjemci – stále zůstává otázkou

Co je třeba zlepšit: podmínky práce zástupců NNO ve výborech fondů EU – nestejné s veřejnou správou - nákup expertízy transparentnost procesu – dokumenty často na poslední chvíli, vyvěšené na webu staré verze, 1 den na připomínkování, nulová informace o vypořádání připomínek proporcionální zastoupení sektorů dosažitelnost prostředků pro NNO – zvyšování absorpční kapacity – technická asistence v operačních programech při hodnocení zvýhodňovat projekty, v nichž žadatel pro fázi přípravy nebo realizace projektu doloží věrohodného partnera

Co je třeba zlepšit: zavést pravidlo, aby každý žadatel z veřejné správy (např. kraj, sdružení obcí, obec) před podáním žádosti o financování vlastního záměru z veřejných zdrojů vyzval věcně a územně příslušné nestátní neziskové organizace ke spolupráci na přípravě a na realizaci projektu, který hodlá navrhnout při implementaci partnerství používat indikátory pro hodnocení kvality a hodnoty partnerství, založené na sadě sebehodnotících indikátorů, hodnocení víceletých partnerských projektů provádět nejen formou monitoringu, ale i evaluace Ministerstvo vnitra by mělo podpořit princip partnerství a zapojování veřejnosti tím, že bude motivačně působit na veřejnou správu a poskytovat metodiky, vzdělávání a nástroje k posílení partnerství a komunikace s veřejností a cílovými skupinami, oceňovat a šířit výsledky dobré praxe.

Snímek 17 Děkuji za pozornost Ing. Roman Haken ředitel NNO šestnáctým rokem člen Rady vlády pro NNO člen Evropského hospodářského a sociálního výboru za české NNO