Boží řešení dluhu. 2 Co je dluh? Dluh je jednoduše řečeno závazek zaplatit později za to, co získávám teď. Bible neodsuzuje využití dluhu, ale varuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.6.
Advertisements

Produkty finančního trhu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Nástroje finančního trhu
MS EXCEL Funkce PLATBA.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 36.
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ing. Lucie Kratochvílová
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_03_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
PASIVA Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Rozpočet domácnosti II Majetek zdroje financování ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35,
Přijď království tvé… Kam?. Mnoho knih na téma manželství, výchova dětí Nakládání s majetkem je „Časovaná bomba“ v církvi i ve společnosti.
Vaše budoucnost s FM GROUP
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ing. Patrik Nacher  je nutné je splatit i s úroky  brát si je zodpovědně, stejně obezřetně, jako když někomu sám půjčuji 
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C 8 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníŘíjen 2012.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Majetek a závazky domácnosti
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Kateřina Hrdličková - Matýsek
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_19 Název materiáluDluhy AutorMgr.
Půjčka Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Finanční gramotnost: Platební karty. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 04 Platební karty 2 „Karetní business: body za platbu, slevy, balíčky, spoření, pojištění,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
KOLIK TO NESE? Umísti podle úroku, který platíš nebo inkasuješ v % ročně = p.a. % úrok p.a. 0% 5% 10% 15% 20% - 5% - 10% - 15% - 20% a více INFLACE 2%
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_18 Název materiáluKde si půjčit.
1. Lekce Základní hospodaření s financemi Ujasnění základních finančních pojmů Rodinný rozpočet a tvorba finančního plánu Zajištění příjmů, proč a kdy?
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Finanční matematika 2. (finanční gramotnost) Z á k l a d n í p o j m y.
Vypracovala Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mlado ň ovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST AKTIVA A PASIVA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0201_OSOBNÍ R. Téma: FG_OSOBNÍ ROZPOČET Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vyjádření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2902_TYPY ÚVĚRŮ Téma: Pojem F. G._ Typy úvěrů Číslo projektu:
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Session 2 RONALD BLUE & CO., LLC Plánuj své výdaje.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Kód vzdělávacího materiálu:
Půjčky.
Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR. Finanční gramotnost HYPOTEČNÍ ÚVĚR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Výpočet úroku na běžném účtu, úroková čísla, úrokový dělitel, spoření
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
STANOVENÍ OSOBNÍCH CÍLŮ A KROKY K JEJICH DOSAŽENÍ
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
Transkript prezentace:

Boží řešení dluhu

2 Co je dluh? Dluh je jednoduše řečeno závazek zaplatit později za to, co získávám teď. Bible neodsuzuje využití dluhu, ale varuje před důsledky špatného zacházení s dluhem. Může tě dluh zotročit? (Př. 22:7) 75% veškerých výdajů amerických domácností je v současné době na dluh. To je nárůst z 54% v roce 1970.

3 Pohled Písma na dluh Jakub 4,13-15 říká, že předpokládat stav budoucnosti a počítat s tím, že vše půjde podle plánu, je z finančního hlediska nemoudré. Žalm 37,7a říká, abychom byli ochotní čekat na Hospodina, že se postará o naše potřeby. Čekej, dokud si to můžeš dovolit.

4 Pohled Písma na dluh Přísloví 28,20 a 22 říká, abychom si nepůjčovali za účelem investice, jen abychom „rychle zbohatli“. Přísloví 22,26-27 říká, abychom se nezaručovali za cizí půjčku. Je to stejné, jako bychom se sami zadlužili.

5 V roce 2004 Američané nakoupili 2 trilliony dolarů “věcí”na úvěr.

6 Pr ů m ě rná kreditní karta Průměrná kreditní karta má běžný zůstatek v hodnotě 12,000 dolarů. 25% střední hodnoty příjmu domácnosti.

7 Tři z pěti amerických domácností NEJSOU každý měsíc schopné splatit úvěr na kreditní kartě.

8 Kroky k překonání dluhu 1.Nenech se zastavit strachem. 2.Rozvíjej duchovní p ř emýšlení. 3.Napiš si seznam všech dluh ů (napiš i úroky) 4.Sepiš vše, co vlastníš (a jsi ochoten prodat) 5.Stanov si plán výdaj ů 6.Stanov si č asový plán splácení dluhu 7.Zva ž p ř ivýd ě lek 8.Zva ž radikální zm ě nu ž ivotního stylu 9.Nevzdávej se

9 Co zvážit, než si půjčím Duchovní hledisko: Utrpí moje svoboda nebo poslušnost? Ekonomické hledisko: Dává to smysl? Získávám nákupem v ě tší výnos, ne ž je m ů j náklad? Psychologické hledisko: Vzniká stres? Osobní cíle: Mohu je naplnit jiným zp ů sobem, ne ž je zadlu ž ení?

10 Mohu uspo ř it „dost“ na to, abych byl finan č n ě v bezpe č í?

11 Prvních 10 let

12 Dalších 15 let

13 Next 30 years

14 Spoření 2,000 LEI ročně na životních nákladech

15 Spoření 2,000 LEI ročně na životních nákladech Spoření 2,000 LEI ročně