Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční gramotnost: Platební karty. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 04 Platební karty 2 „Karetní business: body za platbu, slevy, balíčky, spoření, pojištění,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční gramotnost: Platební karty. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 04 Platební karty 2 „Karetní business: body za platbu, slevy, balíčky, spoření, pojištění,"— Transkript prezentace:

1 Finanční gramotnost: Platební karty

2 PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 04 Platební karty 2 „Karetní business: body za platbu, slevy, balíčky, spoření, pojištění, charita. Tisíce kombinací, spousta administrativy pro banky i obchodníky. Proč? Při platbách kartou utratíme o 30% víc než při platbách penězi!

3 04 Platební karty 3 KARTY, KARTY, KARTY Co je kreditka? Karty debetní Karty kreditní

4 04 Platební karty 4 DEBETNÍ KARTA = BĚŽNÝ ÚČET 03 Půjčky a úvěry 4 Debetní karta – běžný účet, vlastní peníze Platby u obchodníků zdarma, proč? Poplatky za vedení karty, výběry, transakce Cestovní pojištění, pojištění zneužití, asistenční služba. Pozor na kontokorent.

5 04 Platební karty 5 Kreditní karta – úvěrový účet, peníze banky Aktivuje se prvním nákupem. Mívá i 50 dnů bezúročné období, nedodržením úročí celá částka zpětně. Drahý úvěr (úrok + poplatky), RPSN často přes 25 %p.a. Kombinace se slevami a věrnostními programy. Využívat bezúročné období – jen na placení, ne na výběry. KREDITNÍ KARTA = DRAHÝ ÚVĚR

6 04 Platební karty 6 ZÁKLADNÍ ÚROKOVÉ SAZBY Druh úvěru Kontokorent Kreditní karta Spotřebitelský úvěr Leasing Hypotéční úvěr 20% 25% 15% 14% 4% Studentská půjčka9% Úroková sazba p.a. Pozor na čerpání do mínusu (kontokorent) - přecházíme automaticky do režimu půjčky.

7 04 Platební karty 7 A CO TAKHLE CHYTRÁ KARTA? -Regionální -Zájmová (pro maminky, turisty, cyklisty, motoristy) -Slevomat, doprava zdarma -Více zdezde Slogan: Jediná karta na trhu s garancí nejvýhodnějších nákupů Co nás zajímá? To, co se na 32 stranách brožury nedočtete. RPSN: 23,76%

8 04 Platební karty 8 NA CO SI DÁT POZOR? Rozlišovat kreditní a debetní kartu (přestože jsou k nerozeznání). Hlídat si bezúročné období – kdy začíná běžet, podmínky (na konci bezúročného období přechází neuhrazená částka automaticky do režimu úročené půjčky). Znát úrokovou sazbu ve smlouvě o kontokorentu, ke kreditní kartě - pozor na p.m. a p.a.. Pozor na výběry z bankomatu, vybraná částka okamžitě přechází do režimu úročené půjčky (bez ohledu na bezúročné období). Pozor na počet kreditek, které využíváme.

9 04 Platební karty 9 DOPORUČENÍ Kreditní karty a kontokorent využívat jen zcela výjimečně a na krátkou dobu. Bezúročný úvěr (bezúročné období, 30-60 dní) patří do skupiny dobrých úvěrů. Kreditní karty využívat jen k placení, ne k výběrům hotovosti. Opatrně s více kartami. Lehkovážné čerpání je častou příčinou vzniku dluhový pastí. Čerpání do mínusu u karet debetních i úročené půjčky u karet kreditních využívat jen rozumně. Nejste-li dost pozorní, raději se je nevyužívejte.

10 04 Platební karty 10 1.Úroková sazba 1,9% p.m. na půjčce ve výši 20.000,- KČ. Kolik zaplatím navíc za 1 rok? 2.Jak vysvětlíte rozdíl mezi platební kartou debetní a kreditní? 3.Můžeme dostat do režimu půjčky i debetní kartou? Jak, úroková sazba, podmínky splácení. PROCVIČENÍ  1,9% z dlužné částky každý měsíc, tj. 1,9x12 = 25,3% ročně, tedy p.a., za rok zaplatíme 25.060,-, tedy cca o čtvrtinu víc.  Debetní kartou se dostávám k vlastním penězům, kreditní k penězům instituce, která mi kartu vydala – čerpám úvěr.  Ano, jdu-li do mínusu na běžném účtu (tzv. kontokorent). Úroková sazba a podmínky jsou dány ve smlouvě o kontokorentu.

11 04 Platební karty 11 PROCVIČENÍ 4.Máme kreditní kartu s limitem 50tis, bezúročným obdobím 50 dnů a úrokovou sazbou 1,9 p.m. Využíváme běžně k platbám a v bezúročném období splácíme. Jednou využijeme plných 50 tis, podaří se nám však splatit jen 15tis, zbytek uhradíme za 10 měsíců. Kolik zaplatíme?  Místo 35.000,- Kč, zaplatíme 41.650,- Kč.

12 DOPORUČENÍ 03 Půjčky a úvěry 12 1.Nepůjčuji si na hlouposti.  Když už si musím půjčit: SLEDUJI PODMÍNKY - RPSN, ne jen úrok DŮVĚRYHODNOST INSTITUCE MÁM NA TO? POČÍTÁM. Nenechám se nachytat!

13 03 Půjčky a úvěry 13 1.Počítání s procenty 2.Peníze a jejich časová hodnota 3.Půjčky a úvěry 4.Platební karty 5.Rizika a jak se zabezpečit 6.Hospodaření s penězi 7.Spoření a investování 8.Financování bydlení 9.Zabezpečení vlastního stáří, renta 10.Kdo nám může poradit NAVAZUJÍCÍ TÉMATA


Stáhnout ppt "Finanční gramotnost: Platební karty. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 04 Platební karty 2 „Karetní business: body za platbu, slevy, balíčky, spoření, pojištění,"

Podobné prezentace


Reklamy Google