Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÍGÁRKA, CÍGA, ŽVÁRO, CIGINA
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Zákon o sociálních službách
Alkohol jako droga Ludmila Vlčková autor:.
Neurózy, psychózy, rané poruchy
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Těhotenství, dětství a dospívání
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
ZÁVISLOST NA ALKOHOLU.
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Benzodiazepiny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Vliv výživy a návyků matky na plod
Seminář Trauma.
Alkoholismus Barbora Čiklová
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Alkoholismus Marek Suk C3A Alkoholismus Recidivující (opakující se) onemocnění Jedna z nejrozšířenějších závislostí Závislost na alkoholu v.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Mgr. Hrtúsová Tereza Grigoriadisová Karin Schreiberová Radka
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Číslo v digitálním archivu školy
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Stres a jeho zvládání.
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alkoholismus.
Drogy – nebezpečí návykových látek
ALKOHOL.
Transkript prezentace:

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková

ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST alkohol je velmi starou drogou závislost vzniká dlouhodobým a pravidelným nadužíváním rozvíjí se zpravidla několik let délka vývoje závislosti je individuálně různá

Fáze vývoje vzniku závislosti na alkoholu Vývoj závislosti lze rozdělit do 4 fází 1) Fáze občasné konzumace - alkohol se pije většinou ve společnosti ( opít se spolu, na pohodu) - pokud je jedinec členem skupiny, kde se pije alkohol často, je zde značné riziko závislo sti 2) Fáze prodromální, varovná - alkohol pomáhá zvládat stresové situace, ( jedinec se cítí výkonnější, sebejistější ) - stoupá tolerance k alkoholu - začíná pít sám, bez společnosti, nebo dokonce tajně - nad svým pitím ztrácí kontrolu a opíjí se – výpadky paměti - začíná si uvědomovat svou potřebu alkoholu (varování)

3) Fáze kritická - pokračuje růst tolerance alkoholu – častěji pije, zvyšuje dávky - pití přestává regulovat, časté stavy opilosti, alkoholické amnézie (nepamatuje se, co v opilosti dělal). Po vystřízlivění si dělá výčitky, ale nedokáže si pití upřít. - ztráta kontroly nad svým pitím, stal se závislým - závislost si nechce přiznat - problémy zejména v sociální oblasti (konflikty v rodině, na pracovišti, dává přednost společnosti lidí, kteří pijí a nic mu nevyčítají.)

4. Fáze terminální - odbobí úpadku - poškození jater – snižuje se tolerance na alkohol, rychle se opije, ale bez alkoholu nevydrží - objevují se psychické i somatické poruchy - sociálně adaptační problémy, okolí je jednoznačně negativní, odmítavé, odpuzující – dochází k sociální izolaci - stavy bezmocnosti, alkoholik si uvědomuje svou neschopnost zvládnout závislost - tělesné i psychické chátrání

- Závislost na alkoholu přetrvává i tehdy, když se pacient naučí abstinovat. - Už nikdy nesmí pít, ani v malých dávkách. - Alkoholismus nelze vyléčit – pouze zaléčit.

PSYCHICKÉ A SOMATICKÉ PORUCHY podmíněné dlouhodobým zneužíváním alkoholu 1) Alkoholový abstinenční syndrom - reakce na snížení či vynechání dávky - úzkost, neklid, deprese, podrážděná nálada, malátnost, vegetativní potíže (pocení, nevolnost, tachykardie), třes, bolesti hlavy

2) Alkoholový abstinenční syndrom s deliriem - je bouřlivější reakcí na nedostatek alkoholu - reakce bývá velice silná (třes, pocení, tachykardie, křeče) - neklid, úzkost - poruchy vědomí, bludy, halucinace (nejčastěji bílé myšky) - Delirium tremens může končit smrtí (asi v 10%). Obvykle trvá okolo 72 hodin

3) Alkoholová psychóza a halucinóza - vzniká rovněž jako reakce na snížení dávky alkoholu - nepříjemné sluchové halucinace – slyší hlasy lidí, které se baví o něm, děsivé sny 4) Amnestické alkoholové poruchy a demence - dlouhodobé nadužívání alkoholu vede k poškození CNS poruchy paměti - úpadek inteligence

Alkohol poškozuje zdraví komplexně. Mnohaletý abúzus má tělesné následky: - funkční a orgánové poruchy - poškození oběhové soustavy, jater, ledvin, zažívání, dýchací soustava i endokrinní změny. - Mění se i zevnějšek u chronických alkoholiků - typický je prosáklý, rudomodrý, těstovitě mastný obličej, rozšíření cév, vodnaté oči, váčky pod očima, předčasně zestárlý výraz - Celková zanedbanost, špinavé oblečení a tělesný zápach.

FAS – Fetální alkoholový syndrom - Trpí jim děti matek zavislých na alkoholu v období prenatálním. - Dochází ke komplexnímu poškození plodu. - Děti jsou menší, hůře tělesně prospívají, rysy obličeje vypadají jako nehotové, nižší inteligence, poruchy učení a chování, ADHD - Po porodu toto dítě prožívá terminální stádium alkoholové závislosti.

Inforační zdroje: Tichý, Michal: Práce se sociálně neadaptovanými klienty. Ostrava, 2007 Nešpor, Karel: Návykové chování a závislost. Portál. Praha, 2000