VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Výživa člověka.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Trávící soustava trávení, živiny
Soustava trávicí - část 2.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Trávicí soustava obratlovců
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Trávicí soustava.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
= přeměna látek a energií
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann

Anotace Digitální studijní materiál je určen pro biologii člověka na základní škole. Zaobírá se učivem o metabolismu. Digitální studijní materiál je doplněn o obrazové materiály. Dále v prezentaci najdete odkazy a otázky vztahující se k tématu. otázkaOdkaz na video

Trávení metabolický biochemický proces; cílem je získání živin z potravy; potrava se rozkládá na jednodušší látky, které jsou dostatečně malé, aby mohly být absorbovány v těle; trávení je typické pro živočichy a většinu heterotrofních (masožravých) rostlin. Kde probíhá mechanické zpracování potravy? První mechanické zpracování probíhá dutině ústní.

Trávení Při trávení se složité cukry mění na jednoduché cukry; tuky se štěpí na (acyl)glycerol a mastné kyseliny, bílkoviny zase na aminokyseliny; nukleové kyseliny se štěpí na nukleosidy a kyselinu fosforečnou; po ukončení trávení, dochází ke vstřebávání živin; u vyšších živočichů se tak děje převážně v tenkém střevě a částečně i v tlustém střevě. Mezi tenkým a tlustým střevem je ………………. Slepé střevo

Trávenina je polotekutá hmota tvořená částečně strávenou potravou, dále vodou, chlorovodíkovou kyselinou a různými trávicími enzymy; vzniká v žaludku činností žaludečních šťáv a mechanickým zpracováváním v žaludku; po 40 minutách až několika hodinách (závisí na druhu a kvantitě jídla) vylučována dále do dvanáctníku; je velmi kyselá (pH 2), stimuluje se žlučník, aby do střev vyloučil zásaditou žluč; na konci tenkého střeva už má trávenina pH 7.

Metabolismus neboli látková přeměna je soubor všech reakcí (tzv. metabolických drah), při nichž dochází k přeměně látek a energií v živých organismech; zdrojem energie je potrava rozložená na základní živiny sacharidy (cukry) bílkoviny tuky důležitou složkou je voda, minerální látky, vitamíny

metabolismus primární základní chemické přeměny, na kterých přímo závisí život a růst organismu. sekundární chemické procesy v jednotlivých skupinách organismů, obranné látky, (hormony), pigment

Přeměna látek energie chemická se mění na mechanickou (pohyb); energie se uvolňuje nebo spotřebovává; příjem a výdej energie má být v rovnováze energetická potřeba organismu závisí na věku, pohlaví, výšce, hmotnosti a činnosti jedince; nejvyšší hodnotu energie mají tuky; nejdostupnějším zdrojem energie jsou sacharidy; bílkoviny jsou nejhodnotnější živinou – nedají se nahradit.

Další složky potravy důležitá složka potravy je vláknina; množství vody denně 2 litry; minerální látky – podílejí se na stavbě kostí, zubů, jsou součástí krve, ovlivňují činnost svalů, nervové soustavy a trávení vápník (Ca) sodík (Na) draslík (K) fosfor (P) železo (Fe)

Vitamíny Rozpustné v tucích: A – zrak – mléko, mrkev D – protikřivičný – rybí tuk, máslo, vejce, opalování E – porucha tvorby pohl. Hormonů – vejce, mléko K – vliv na srážlivost krve – zelené rostliny Ve vodě: B 1 B 2 B 6 B 12 – hojení ran, záněty, poškození sliznic – droždí, mléko, maso, vejce C – obranyschopný, - citrusy, ovoce a zelenina PP – vliv na činnost mozku – maso, vnitřnosti, droždí Co je to provitamín? látka, kterou živočichové dokáží přeměnit na vlastní vitamin

Stanovení správné hmotnosti Existuje mnoho postupů 1. BMI BMI=hmotnost (kg)/výška 2 (m) výsledek je potřeba zakreslit do tabulky 2. WHR – index - Poměr obvodu boků a pasu Jednoduché řešení zdezde

Správný příjem a výdej Velký příjem a malý výdej – nadváha – usazování tuků na stehnech, bocích, břichu; Velký výdej malý příjem – podvýživa – šlachovitost Správnou váhu zjistíte pomocí vzorce BMI BMI=hmotnost (kg)/výška 2 (m) výsledek zakresli do tabulky

Chlapci

Dívky

Odpovědi na otázky: Mechanické zpracování potravy probíhá v dutině ústní. Mezi tlustým a tenkých střevem je apendix. (slepé střevo) Provitamín - látka, kterou živočichové dokáží přeměnit na vlastní vitamin

Zdroje obrazového materiálu: Bláha, P., Vignerová, J. a kol. VI. Celostátní antropologický výzkum dětí a mládeže československý pediatr roč. 58, č.12, str