TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Advertisements

Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Zánik trestů a ochranných opatření
Trestní právo Trestné činy proti majetku
JUDr. et Ing. Petr Petržílek, Ph.D.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Počítačová kriminalita
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Chráněná území České republiky
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Ochrana zemědělského půdního fondu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
1 Odpovědnost v právu ŽP Ivana Průchová. 2 Odpovědnost v právu ŽP Formy odpovědnosti: Formy odpovědnosti: Deliktní: Deliktní: Správně právní odpovědnost.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Právní úprava ochrany lesa
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
BT502Z – TPP – Zvláštní část
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Životní prostředí jako veřejný statek
1 Odpovědnost v právu ŽP Ivana Průchová. 2 Odpovědnost v právu ŽP Formy odpovědnosti: Formy odpovědnosti: Deliktní: Deliktní: Správně právní odpovědnost.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY NĚMECKO.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Předsoudní stadium trestního řízení
Odpovědnost v právu životního prostředí
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Ochrana půdy a lesa.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ODPOVĚDNOST ZNALCŮ AKTUÁLNÍ PRÁVNÍ ÚPRAVA ODPOVĚDNOSTI ZNALCŮ Mgr. Kateřina Maršálková legislativní odbor Ministerstva spravedlnosti ČR.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Odbor životního prostředí
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Právo x stavební fyzika
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Právní režim ochrany půdy
Trestní odpovědnost firem 1.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Právní problematika břehových porostů
Občanské soudní řízení I.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ

Trestní zákoník-1 (zákon č. 40/2009 Sb., ve znění zákona č. 406/2009 Sb. § 293 Poškození a ohrožení životního prostředí (1) Kdo úmyslně znečistí nebo jiným způsobem poškodí půdu, vodu, ovzduší, les nebo jinou složku životního prostředí tím, že poruší zákony o ochraně ŽP nebo jeho složek nebo zákony o ochraně a využívání přírodních zdrojů nebo zákony o chemických látkách nebo chemických přípravcích, na ZCHÚ, v EVL, v PO nebo ve vodním zdroji, u něhož je stanoveno ochranné pásmo,

Trestní zákoník-2 (zákon č. 40/2009 Sb., ve znění zákona č. 406/2009 Sb. § 293 Poškození a ohrožení životního prostředí nebo na větším území mimo tyto lokality, a tím ohrozí společenstva nebo populace volně žijících živočichů nebo planě rostoucích rostlin, nebo kdo úmyslně takové poškození ŽP zvýší nebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění, bude potrestán odnětím svobody až na 3 léta nebo zákazem činnosti.

Trestní zákoník-3 (zákon č. 40/2009 Sb., ve znění zákona č. 406/2009 Sb. § 293 Poškození a ohrožení životního prostředí (3) Odnětím svobody na 2 léta až 8 let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odst. 1 a)poškození ZCHÚ, EVL, PO nebo vodního zdroje, u něhož je stanoveno ochranné pásmo, tak, že tím zanikne nebo je značně oslaben důvod pro zvláštní ochranu takového území, nebo b)poškození ŽP, k jehož odstranění je třeba vynaložit náklady ve velkém rozsahu (škoda velkého rozsahu = Kč)

Trestní zákoník-4 (zákon č. 40/2009 Sb., ve znění zákona č. 406/2009 Sb. § 294 Poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti ………… bude potrestán odnětím svobody až na 6 měsíců nebo zákazem činnosti.

Trestní zákoník-5 (zákon č. 40/2009 Sb., ve znění zákona č. 406/2009 Sb. § 295 Poškození lesa (1) Kdo, byť i z nedbalosti, těžbou lesních porostů nebo jinou činností provedenou v rozporu s jiným právním předpisem způsobí, byť i připojeným k již existující holině, vznik holé seče nebo způsobí závažné poškození lesa na celkové větší ploše lesa nebo proředí lesní porost pod hranici zakmenění stanovené jiným právním předpisem na celkové větší ploše lesa, bude potrestán odnětím svobody až na 2 léta nebo zákazem činnosti.

Trestní zákoník-6 (zákon č. 40/2009 Sb., ve znění zákona č. 406/2009 Sb. § 295 Poškození lesa (2) Odnětím svobody na 6 měsíců až 4 léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, a)spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 opětovně, nebo a)vznikne-li těžbou nebo jinou činností uvedenou v odstavci 1 holá seč nebo proředění na celkové značné ploše lesa.

Trestní zákoník-7 (zákon č. 40/2009 Sb., ve znění zákona č. 406/2009 Sb. § 296 Společné ustanovení (1)Větším územím podle § 293 a 294 se rozumí území o rozloze nejméně 3 hektary a v případě povrchových vod ve vodních útvarech, s výjimkou vodních toků, nejméně 1 ha vodní plochy a u vodního toku nejméně 2 km jeho délky; jednotlivá zasažená území a délky vodního toku se sčítají. (2)Celkovou větší plochou lesa podle § 295 se rozumí plocha větší než 1,5 ha a celkovou značnou plochou lesa se rozumí plocha větší než 3 ha.

Trestní řád (zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním) § 110 Posudek ústavu (1) Ve výjimečných, zvlášť obtížných případech, vyžadujících zvláštního vědeckého posouzení, může policejní orgán nebo státní zástupce a v řízení před soudem předseda senátu přibrat státní orgán, vědecký ústav, vysokou školu nebo instituci specializovanou na znaleckou činnost k podání znaleckého posudku nebo přezkoumání posudku podaného znalcem.