Spotřeba domácností z environmentální perspektivy Zuzana Krautová Proměny životního způsobu a jeho environmentálních souvislostí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Mikroekonomie I Domácí produkt
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Trh a jeho zákonitosti.
Životní úroveň (II. část)
D) Užitek a optimální rozhodnutí
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální práce s rodinou 3
HDP= hrubý domácí produkt
Metodologické základy výzkumu veřejného mínění
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_15.
Základy ekonomie Seminář Spotřebitel nakupuje statky X a Y, přičemž MUX = MUY. Platí, že PX < PY. Plyne z toho, že racionální spotřebitel zvýší.
Národní účty - aplikace
Skupinové interview (Focus group)
Nákupní chování spotřebitele
Definování cíle a hypotézy
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Hodnocení výzkumu a vývoje a jejich výsledků v roce 2006 Jakub Fischer.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Finanční výkazy obchodních společností
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Zatížení domácností důchodců daní z přidané hodnoty autor práce: (titul) Jméno a Příjmení vedoucí práce: (titul/y) Jméno a Příjmení (titul) (Vzorovou prezentaci.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Aplikovaná statistika 2.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Zelená kancelář. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
„Ekomóda“: projev zmasovění nebo individualizace?.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
D OPADY ÚČETNÍ REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ V KONKRÉTNÍCH PODMÍNKÁCH VYBRANÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav.
Analýza hospodářského výsledku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financování a účetnictví základních škol
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vývoj předpisů týkajících se majetku podniku a změny účtování majetku
Hospodářství (ekonomika)
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Společensky odpovědné podnikání
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Úvod do kvalitativního výzkumu
Statistické srovnávání
Specializační studium pro dobrou praxi EVVO na školách
Zatížení domácností důchodců daní z přidané hodnoty
Transkript prezentace:

Spotřeba domácností z environmentální perspektivy Zuzana Krautová Proměny životního způsobu a jeho environmentálních souvislostí

Čemu se práce věnuje? Možnosti snižování spotřeby jako součást environmentálně příznivého životního způsobu. Jak spotřebovávají environmentálně uvědomělí? Čím se liší od průměrné české domácnosti?

Historický kontext Výzkum spotřeby environmentálně uvědomělých domácností jako snaha o kvantifikaci kvalitativních výzkumů Pestrých a zelených Data sebrána v průběhu roku 2002 paní Vandou Patočkovu Ke zpracování dat dochází za pět let v rámci diplomové práce (práce obhájena 2008)

Teoretická část Snaha ukázat, že nejen výrobce, ale také spotřebitelé jsou zodpovědní za současné environmentální problémy Způsoby měření negativních vlivů spotřeby Rostoucí charakter spotřeby a jeho možné příčiny Ekonomie a spotřeba Vliv individualizace na rozměr spotřeby

Empirická část Je těžištěm diplomové práce Srovnání objemu a struktury pěti vybraných environmentálně uvědomělých domácností s průměrnou českou domácností Snaha o hledání společných rysů sledovaných domácností

Výzkumná otázka V čem spočívá rozdíl ve spotřebě environmentálně uvědomělé domácnosti ve srovnání s běžnou domácností České republiky? Jak se liší objem a struktura těchto dvou typů domácností? Hypotéza č. 1: Celková peněžní vydání na spotřebu budou u environmentálně uvědomělých domácností nižší než u průměrné domácnosti ČR.

Jak jsem postupovala Zpracování základních dat – Deníky domácností za rok 2002 (1 deník/měsíc/domácnost) do podoby srovnatelné se statistikou rodinných účtů ČSÚ Komparativní analýza – srovnání zpracovaných Deníků domácností s výstupy SRÚ u vybraných položek Návštěvy a rozhovory se členy zkoumaných domácností Výsledek: pět případových studií odpovídající počtu zkoumaných domácností

Co bylo sledováno Peněžní vydání na spotřebu Spotřeba vyjádřená v jednotkách množství Příjmy domácností Naturální příjmy a vydání – mimo peněžní sektor – samozásobitelství, dárky, výměny

Indikátory environmentálně uvědomělé spotřeby Ze členění Statistiky rodinných účtů vybrány položky, které umožňují environmentální interpretaci Ukazatele sledované pouze u environmentálně uvědomělých domácností (srovnáno s celorepublikovým průměrem, případně pouze komentář)

Indikátory environmentálně uvědomělé spotřeby - potraviny Pšeničná mouka + Maso - Mořské ryby - Citrusy – Banány – Nealkoholické nápoje – Využívání služeb veřejného stravování –

Indikátory environmentálně uvědomělé spotřeby – nepotravinářské zboží a služby Oděvní materiály a textilní galanterie + Oděvy – Spotřeba vody – Spotřeba el. energie a tepla – Čisticí a úklidové prostředky – Doprava – Kosmetické zboží –

Indikátory environmentálně uvědomělé spotřeby – ostatní Naturální osobní spotřeba a naturální vydání – tok zboží a služeb mimo peněžní ekonomiku + Nákup v supermarketu – Nákup ze dvora + Nákup v second handech + Nákup biopotravin +

Hypotéza č. 2 Sledované domácnosti budou vykazovat nižší spotřebu u položek označených znaménkem mínus a vyšší spotřebu u položek plusových.

Jak probíhaly návštěvy Rozhovor – sebereflexe, jak vnímají průměrnou domácnost, vývoj v čase (po šesti letech), rodinné tradice, společenská angažovanost Pozorování domácnosti

Potvrzení hypotéz? První hypotéza: Celková peněžní vydání na spotřebu budou u environmentálně uvědomělých domácností nižší než u průměrné domácnosti ČR. Potvrzena u čtyř z pěti domácností. Druhá hypotéza: Sledované domácnosti budou vykazovat nižší spotřebu u položek označených znaménkem mínus a vyšší spotřebu u položek plusových. Potvrdila se u položek: maso, mořské ryby, citrusy, nealko nápoje, textilní galanterie, nákup oděvů, používání čisticích prostředků, doprava, nákup kosmetického zboží, biopotraviny, naturální spotřeba.

Hledání společných rysů Každá z domácností realizuje svou snahu o environmentálně šetrný životní styl osobitým způsobem! Společné: Nižší sklon spotřebovávat Sklon k vegetariánství Jejich životní styl není pouhým návratem k tradicím Specifický postoj k automobilismu Sklon k samozásobitelství Skromnost v oblékání Kladný vztah k domácímu vzdělávání Sebeomezení při nákupu čisticích prostředků a kosmetiky

Další využití zpracovaného tématu Článek Sedmá generace 6/2008 Článek v časopise Sociální studia Doktorandské studium Profesní využití Osobní inspirace!

Děkuji za pozornost Zuzana Krautová