V západní Evropě se jedná o míru v Rusku zuří občanská válka 7. listopadu 1917 – „VŘSR“ 7. listopadu 1917 – „VŘSR“ únorová revoluce 1917 – prozatímní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velká válka geografie Jitka Němčanská Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je.
Advertisements

Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Konec I. Světové války a vznik Československa.
Vlad ě na Zezulová Turecko Základní informace Oficiální název: Turecká republika Rozloha: km Turecko se rozkládá na hranici Evropy.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
Sovětský svaz Sověti odstoupili z I. Světové války již v roce 1917, ale ještě pár let probíhala v zemi občanská válka ze které vyšli úspěšně komunisté.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
REVOLUCE V RUSKU, VZNIK SSSR VY_32_INOVACE_107 Rusko v 19.století carismus => zaostalost snahy o změnu – 1825 povstání děkabristů do r nevolnictví.
Versailleská konference v 11:00 hod. Německo podepsalo v Compiegne smlouvu o příměří První světová válka skončila vítězstvím Dohody (díky.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.2 Důsledky I. světové války, poválečné uspořádání Evropy.
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
Diktatury ve světě.
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Digitální učební materiál:
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
ŠKOLA:. Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:. Mgr
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
ZÁNIK ČESKOSLOVENSKA DRUHÁ REPUBLIKA
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
Moderní dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
PAŘÍŽSKÁ MÍROVÁ KONFERENCE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Češi za první světové války
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová
Evropské právní dějiny
Období vlády jedné strany
POLITICKÝ ZEMĚPIS FORMY VLÁDY.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NĚMECKO PO VÁLCE.
OSVOBOZENÍ ČSR Autor: Lenka Mulačová
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Revoluce ve Francii
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SVĚT A ČESKOSLOVENSKO V LETECH
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
válka se Sovětským svazem NAPADENÍ SSSR válka se Sovětským svazem průběh bojů.
První berlínská krize
Svět po první světové válce
VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
1. světová válka.
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Evropa v letech Věk revolucí.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Transkript prezentace:

V západní Evropě se jedná o míru v Rusku zuří občanská válka 7. listopadu 1917 – „VŘSR“ 7. listopadu 1917 – „VŘSR“ únorová revoluce 1917 – prozatímní vláda revoluční orgány – sověty (dělničtí, rolničtí a vojenští zástupci) osobnost Vladimíra Iljiče Lenina 24./ – padl Zimní palác rada lidových komisařů březen 1918 – v Brestu Litevském - mír Rusko vyřazeno z velmocenské politiky říjnová revoluce velký impuls mezinárodnímu komunistickému hnutí

Občanská válka Rudá armáda x bělogvardějci – výrazná podpora intervenčních jednotek (USA, Japonsko a vojska Dohody) rudý a bílý teror má za následek totální rozklad ekonomiky bolševici zabírají půdu velkostatkářům, znárodnění průmyslu „válečného komunismu“ hlad má za následek vznik „válečného komunismu“ – snaha zajistit alespoň nějaké potraviny zavedení diktatury – odpor zejména na venkově prosinec 1922 – vznik Svazu sovětských socialistických republik do čela státu se dostávají tzv. „profesionální revolucionáři“ 1924 – umírá Lenin – nástup totalitního systému zavedeného Josifem Vissarionovičem Stalinem (Džugašvili)

listopad 1918 listopad 1918 – vzpoura námořníků v přístavu Kiel [kíl] přidávají se vojáci a dělníci v ostatních městech – dělnické a vojenské rady v Berlíně vypukla revoluce většina socialistů nechce jít stejnou cestou jako v Rusku – tvrdý zákrok – volby – vítězství sociálních demokratů Výmaru parlament ve Výmaru – ústava – Německo demokratický stát čelí pokusům o převrat 1920 a 1923 – Adolf Hitler ztráta pozic – za prezidenta zvolen Paul von Hindenburg – stoupenec monarchie – vyostření vztahů s Francií – Německo neplní reparační povinnosti obsazeno Porúří – rúrská krize – vyřešena v roce 1924

rozpad Uherska rozpad Uherska vyvolal značný neklid – ztráta velkého území Rumunsko – Sedmihradsko s německým a maďarským etnikem Jugoslávie – tzv. Vojvodinu s městem Novi Sad Československo – Slovensko a Podkarpatskou Rus – moci se chopí komunisté v čele s Bélou Kunem vytvoření „Maďarské republiky rad“ – snaha obnovit velké Uhry – dostane se i na Slovensko (Prešov, Košice) léto 1919 – stát ovládaný komunisty zničen Miklós Horthy – v čele protikomunistické vlády

válka říjnová revoluce v Rusku měla zásadní vliv na mezinárodní dělnické hnutí významně rostla role odborů, v moha státech se socialistické strany součástí vlád II. internacionála – SOCIALISTICKÁ DĚLNICKÁ INTERNACIONÁLA (1889) 1919 – Komunistická internacionála (KOMINTERNA) až v roce 1927 dosáhla ekonomika předválečné úrovně 1925 – konference ve švýcarském Locarnu [lokarnu] – uzavření rýnského paktu – potvrzení stávající hranice mezi Německem, Francií a Belgií garantovány nebyly východní hranice Německa s Polskem a Československem Francie s Polskem a Československem podepíše smlouvu pro případ napadení ze strany Německa dohoda o tom, že všechny spory budou řešeny mírově Briand-Kelogův pakt – válka není způsob řešení konfliktů

fašismu dvacátá léta – zrod fašismu – snaha ovládnout stát a celou společnost totus = celý – totalitní režimy využívání propagandy – společné s komunisty v čele stojí diktátor = vůdce po válce velké zklamání v Itálii – ač na straně Dohody (vítězů) – neuspokojeny její poválečné nároky nespokojenosti využívá fašistická strana – Benito Mussolini - Benito Mussolini – říjen 1922 – pochod na Řím vláda se zalekla – Mussolini jmenován ministerským předsedou Velká fašistická rada 1926 – rozpuštěn parlament – Velká fašistická rada

Německo – Nacionálně socialistická německá Německo – Nacionálně socialistická německá dělnická strana (NSDAP) dělnická strana (NSDAP) 1928 – v parlamentu 12 poslanců 1930 – v parlamentu 100 poslanců Hitler postavil svou ideologii – nacismus – na rasismu, antisemitismu, odsuzování versailleského systému, prosazování požadavku sjednocená Němců do jednoho státu Mein Kampf program v knize – Mein Kampf (1925)

Sovětský svaz Sovětský svaz – vědomí vybudování moderního průmyslu industrializace spor o rychlost provedení industrializace 1924 – úmrtí Vladimíra Iljiče Lenina Josif Vissarionovič Stalin nástup Josif Vissarionovič Stalin – postupně se zbavuje svých konkurentů osobní diktatura nastolení – osobní diktatura (1925)

USA USA – největší vzestup v poválečném světě 34% 34% odvětví: automobilová, elektrotechnický a filmový průmysl do továren i domácností proniká moderní technika pásová uplatnění nalezly nové výrobní metody – pásová výroba výroba izolacionismus vítězí politický systém - izolacionismus odmítnutí vstupu do Společnosti národů Latinská Amerika Latinská Amerika – Brazílie, Argentina, Chile, Mexiko – zisky na dodávkách do válčících států po válce velký vliv získávají USA vnitřní politika není stabilní, často se střídají vlády Mexiko – 1917 – ústava - pozemková reforma, všeobecné volební právo, minimální mzda

Japonsko Japonsko – rychle se rozvíjející země značná rozpínavost zastavena washingtonskou konferencí (1921 – 1922) 1927 – vytvořena nová doktrína na ovládnutí Číny, podlomení autority USA v Asii Čína Čína – nefunguje žádná centrální vláda Kuomintang 1920 národní strana – Kuomintang – snaha osvobodit zemi od cizích mocností, prosadit zásady lidských práv, zlepšit životní podmínky; 1928 – vytvořena centrální vláda pod vedení gen. Čankajška – uznaná i západními státy

Indie Indie – britská kolonie – složitá situace očekávání větší svobody, koloniální správa naopak potlačila všechny náznaky po revoltě Móhandás Karamčad Gándhí Móhandás Karamčad Gándhí – postavil se do čela celonárodního odboje pasivní odpor (neplacení daní, odmítání anglického zboží…) Indický národní kongres – její radikální křídlo prosazovalo nezávislost země Džaváharlál Nehrú