MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MUDr. Roman Gřegoř ZZS MSK
Advertisements

Pohled kraje na nepřetržitou péči MUDr
Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Zdravotní péče v ČR,.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Zdravotnická záchranná služba příspěvková organizace
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Letecká záchranná služba
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Vládní neziskové organizace
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Traumatologický plán ÚSZS
Zdravotnická záchranná služba (dále jen ZZS)
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Správa na úseku zdravotnictví. Předpisy Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. zákon.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu. Zákon o ZZS a související předpisy. Dne byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické.
Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Zdravotní péče v ČR,.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
MUDr. Jaroslav Kratochvíl, MUDr. Eva Smržová
Obsah veřejných rozpočtů III
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Správa sociálního zabezpečení
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
Správa sociálního zabezpečení
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
HORSKÁ SLUŽBA ČR First Responders Bc. Michal Janďura, DiS. Prášily 2018 Horská služba ČR, o.p.s. Tel.:
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Správa na úseku zdravotnictví
Zdravotnictví: hospodářský kontext
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zdravotnictví v systému krizového řízení
MUDr. Jaroslav Kratochvíl, MUDr. Eva Smržová
Transkript prezentace:

MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR

Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li dále stanoveno jinak, poskytována zejména přednemocniční neodkladná péče osobám se závažným postižením zdraví nebo v přímém ohrožení života.  Odbornou společností garantující přednemocniční neodkladnou péči na území ČR je Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP  Profesní sdružení ZZS - Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR

 Zákon č. 374/2011 Sb. O ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBĚ  Zákon č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách  Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění  Zákon č. 129/2002 Sb. o krajském zřízení  Zákon č.239/2000 Sb. o Integrovaném záchranném systému

Objednatel : stát /Ministerstvo zdravotnictví Zřizovatel: kraj /14/ Poskytovatel : ZZS - příspěvková organizace kraje Plátce :kraj zdravotní pojišťovny MZ ČR

 RLP Lékař + záchranář + řidič/záchranář  RV Lékař + záchranář  RZP Záchranář + řidič/záchranář  LZS Lékař + záchranář + pilot

1) Zákon č. 374/2011 Sb. o zdravotnické záchranné služby § 8 Poskytovatel zdravotnické záchranné služby (1) Poskytovatelem zdravotnické záchranné služby je příspěvková organizace zřízená krajem 4 ), která má oprávnění k poskytování zdravotnické záchranné služby podle zákona o zdravotních službách. 4 ) (2) Zdravotnická záchranná služba je na území kraje poskytována jedním poskytovatelem zdravotnické záchranné služby s výjimkou případu, kdy se na poskytování zdravotnické záchranné služby podílí podle § 5 odst. 5 také poskytovatel zdravotnické záchranné služby zřízený jiným krajem. (3) Poskytovatel zdravotnické záchranné služby je povinen poskytovat zdravotnickou záchrannou službu nepřetržitě. (4) Poskytovatel zdravotnické záchranné služby je základní složkou integrovaného záchranného systému 1 ). 1 ) 2) Zákon č.250/2000Sb. O rozpočtových pravidlech územních rozpočtů definuje příspěvkovou organizaci v § 27 odst. 1: Územní samosprávný celek zřizuje příspěvkové organizace pro takové činnosti ve své působnosti, které jsou zpravidla neziskové a jejichž rozsah, struktura a složitost vyžadují samostatnou právní subjektivitu.

Plán pokrytí území kraje výjezdovými základnami zdravotnické záchranné služby stanoví počet a rozmístění výjezdových základen v závislosti na demografických, topografických a rizikových parametrech území jednotlivých obcí a městských částí hlavního města Prahy tak, aby místo události na území jednotlivých obcí a městských částí bylo dosažitelné z nejbližší výjezdové základny v dojezdové době do 20 minut. Při stanovení počtu a rozmístění výjezdových základen se zohlední případné poskytování zdravotnické záchranné služby na území kraje také poskytovatelem zdravotnické záchranné služby zřízeným jiným krajem.

Zdroj :

Vývoj v průběhu let Počet výjezdových základen Počet výjezdových skupin

základna RLPzákladna RZP Náklady Tržby za zdravotní péči Náklady po odečtení tržeb

Vývoj v průběhu let Celkový počet výjezdů

 Rozpočty krajů 58,7 % Provoz a investice  Veřejné zdravotní pojištění 32,3 % Výkonový systém  Státní rozpočet - MZ ČR 9 % Provoz letadel pro zdravotnickou záchrannou službu  Fondy EU – IOP  Ostatní

 Rozpočty krajů 54,4 % Provoz a investice  Veřejné zdravotní pojištění 35,5 % Výkonový systém  Státní rozpočet - MZ ČR 10,1 % 1. připravenost na řešení mimořádných událostí a krizových situací; výši úhrady stanoví vláda nařízením v závislosti na počtu osob s trvalým nebo hlášeným pobytem na území příslušného kraje – 10 Kč/obyvatele kraje a rok 2. provoz letadel pro zdravotnickou záchrannou službu.  Fondy EU – IOP  Fond zábrany škod  Ostatní  Rozpočty krajů 54,4 % Provoz a investice  Veřejné zdravotní pojištění 35,5 % Výkonový systém  Státní rozpočet - MZ ČR 10,1 % 1. připravenost na řešení mimořádných událostí a krizových situací; výši úhrady stanoví vláda nařízením v závislosti na počtu osob s trvalým nebo hlášeným pobytem na území příslušného kraje – 10 Kč/obyvatele kraje a rok 2. provoz letadel pro zdravotnickou záchrannou službu.  Fondy EU – IOP  Fond zábrany škod  Ostatní

Zdravotní výkony - odbornost 709 kód výkonupopis výkonubodové ohodnocení 79111výjezd posádky RLP308/15 min 06713výjezd posádky RZP195/15 min 79201výjezd posádky RLP do zahraničí pro pac.116/15 min 79202výjezd posádky RZP do zahraničí pro pac.45/15 min 09527výjezd posádky RLP - ohledání mrtvého482/45 min od roku 2015 ?popis výkonubodové ohodnocení 06715výjezd posádky RZP při souběhu s RV152/15 min 06716TANR33/5 min. (max 2x) ?????aplikace kyslíku450,- Kč/pacienta Dopravní výkony kód výkonupopis kódubodové ohodnocení 70jízda vozidly ZZS41,52/km 72přeprava novorozence41,52/km 74přeprava lékaře v RV31,57/km 60přeprava přípravků, léčiv…..31,57/km