PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Advertisements

P A M Ě T I.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
PREZENTACE Microsoft Power Point prezentační program.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Počítače IX - paměti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obvody vysoké integrace © 2004, Martin Dobrovolný.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
RAM Random Acess Memory. RAM? Random Acess Memory Read Write Memory Statické - tranzistory Dynamické – kondenzátory Propustnost v řádech GB/s.
Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení.
  Pevný disk (HDD – Hard Disk Drive)  Používá se k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat pomocí magnetické indukce.  Jeho předchůdci byli magnetická.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vnitřní paměti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Termika – Fotovoltaika
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Hardware číslicové techniky
Informatika pro 5. ročník
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Název školy: Základní škola Městec Králové
Software počítače – opakování
RAM, rozšiřující karty NÁZEV ŠKOLY
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Obrázky Ram Rom Nástupci ROM Počítačová pamět Obrázky Paměti Ram rom
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
Hardware číslicové techniky
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mikroprocesor.
Název: Normy spotřeby času Autor: Ing. Petr Mareš
VY_32_INOVACE_VVP_8A_7F Rozhodování - metody Název: Škola:
Vnitřní paměti počítače
Paměti počítače, rozdělení
Paměti typu ROM.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Opakování učiva pro 9. ročník
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Operační paměť (1) Konstruována pomocí obvodů DRAM s pří-stupovou dobou cca ns Její jednotlivé buňky jsou uspořádány do matice (např x 1024.
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Opakování učiva pro 9. ročník
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracujeRozdělení: registry: paměťová místa na čipu procesoru, která jsou používaná pro krátkodobé uchování právě zpracovávaných informací registry: paměťová místa na čipu procesoru, která jsou používaná pro krátkodobé uchování právě zpracovávaných informací procesoru vnitřní (interní) operační paměti -RAM: paměti se osazují do slotů na základní desce. vnitřní (interní) operační paměti -RAM: paměti se osazují do slotů na základní desce.) operační pamětizákladní desce) operační pamětizákladní desce

Rozdělení pamětí Vnitřní paměti je možné rozdělit do následujících základních skupin: ROM ROM PROM PROM EPROM EPROM EEPROM EEPROM Flash Flash RAM RAM

Paměti ROM (Read Only Memory) jsou určeny pouze pro čtení informací. Informace jsou do těchto pamětí pevně zapsány při jejich výrobě a potom již není možné žádným způsobem jejich obsah změnit. jsou určeny pouze pro čtení informací. Informace jsou do těchto pamětí pevně zapsány při jejich výrobě a potom již není možné žádným způsobem jejich obsah změnit. statická, energeticky nezávislá paměť statická, energeticky nezávislá paměť

Paměti PROM (Programable Read Only Memory) Paměť PROM neobsahuje po vyrobení žádnou pevnou informaci a je až na uživateli, aby ji tam vložil. Tento zápis je možné provést pouze jednou a poté již paměť slouží stejně jako paměť ROM. Paměť PROM neobsahuje po vyrobení žádnou pevnou informaci a je až na uživateli, aby ji tam vložil. Tento zápis je možné provést pouze jednou a poté již paměť slouží stejně jako paměť ROM. statická, energeticky nezávislá paměť statická, energeticky nezávislá paměť

Paměti EPROM (Eraseable Programable Read Only Memory) Paměť EPROM je paměť, do které může uživatel provést zápis. Zapsané informace je možné vymazat působením ultrafialového záření Paměť EPROM je paměť, do které může uživatel provést zápis. Zapsané informace je možné vymazat působením ultrafialového záření jsou schopny na svém přechodu udržet elektrický náboj po dobu až několika let jsou schopny na svém přechodu udržet elektrický náboj po dobu až několika let statická, energeticky nezávislá paměť statická, energeticky nezávislá paměť

Paměti EEPROM (Electrically EPROM) Je to podobný typ paměti (podobné chování) jako paměti EPROM, kterou je možné naprogramovat a později z ní informace vymazat Je to podobný typ paměti (podobné chování) jako paměti EPROM, kterou je možné naprogramovat a později z ní informace vymazat Výhodou oproti EPROM pamětem je, že vymazání se provádí elektricky a nikoliv pomocí UV záření Výhodou oproti EPROM pamětem je, že vymazání se provádí elektricky a nikoliv pomocí UV záření statická, energeticky nezávislá paměť statická, energeticky nezávislá paměť

Paměti Flash Flash paměti jsou obdobou pamětí EEPROM. Jedná se o paměti, které je možné naprogramovat Flash paměti jsou obdobou pamětí EEPROM. Jedná se o paměti, které je možné naprogramovat Vymazání se provádí elektrickou cestou, jejich přeprogramování je možné provést přímo v počítači (není nutné ji vyjmout a umístit do speciálního programovacího zřízení) Vymazání se provádí elektrickou cestou, jejich přeprogramování je možné provést přímo v počítači (není nutné ji vyjmout a umístit do speciálního programovacího zřízení) statická, energeticky nezávislá paměť statická, energeticky nezávislá paměť

Paměti RAM Paměti RAM jsou určeny pro zápis i pro čtení dat Paměti RAM jsou určeny pro zápis i pro čtení dat Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Podle toho, zda jsou dynamické nebo statické, jsou dále rozdělovány na: Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Podle toho, zda jsou dynamické nebo statické, jsou dále rozdělovány na:dynamickéstatickédynamickéstatické DRAM - Dynamické RAM DRAM - Dynamické RAM SRAM - Statické RAM SRAM - Statické RAM

Základní specifikace pamětí RAM Kapacita paměti Kapacity samotného modulu paměti (celková kapacita), kapacita pamětového čipu Zcela běžné jsou dnes čipy s velikostí 256 a 512 MB Zcela běžné jsou dnes čipy s velikostí 256 a 512 MB

Základní specifikace pamětí RAM Frekvence a latence paměti Frekvence pamětí a latence (časování) mají určující vliv na výkon pamětí Dosažitelné frekvence pamětí se liší podle technologie výroby a pamětí samotných (SDRAM,DDR) Dosažitelné frekvence pamětí se liší podle technologie výroby a pamětí samotných (SDRAM,DDR)

Základní specifikace pamětí RAM Napájecí napětí Vzhledem k vývoji výrobní technologie dochází ke snižování pracovního napětí pamětí (výhody – nižší spotřeba a energetická náročnost – notebooky, mobil.zařízení) Napájecí napětí Vzhledem k vývoji výrobní technologie dochází ke snižování pracovního napětí pamětí (výhody – nižší spotřeba a energetická náročnost – notebooky, mobil.zařízení)

Typy pamětí DIP – (Dual In-line Package) byly používané u PC XT / AT286 DIP – (Dual In-line Package) byly používané u PC XT / AT286 SIPP – (Single In-line Pin Package) počítače řady 286 a 386 (jen některé) SIPP – (Single In-line Pin Package) počítače řady 286 a 386 (jen některé) SIMM – (Single In-line Memory Module) SIMM – (Single In-line Memory Module) –SIMM 30pin ( počítače řady 286 až 486) –SIMM 72pin ( počítače řady Pentium II)

DIP

DIP DIP SIPP SIPP SIMM 30pin SIMM 30pin SIMM 72pin SIMM 72pin

Typy pamětí RIMM - (Rambus Inline Memory Module) se používají paměti firmy Rambus. (Málo rozšířené, hlavně servery) RIMM - (Rambus Inline Memory Module) se používají paměti firmy Rambus. (Málo rozšířené, hlavně servery) DIMM – ( Mohou být osazené paměť.čipy EDO DRAM, SDRAM, DDR SDRAM ) – více podtypů DIMM – ( Mohou být osazené paměť.čipy EDO DRAM, SDRAM, DDR SDRAM ) – více podtypů –DIMM 240 pin - typy DDR2 SDRAM –DIMM 240 pin - typy DDR3 SDRAM

DIMM 168 pin, DIMM 168 pin, DDR DIMM 184 pin DDR DIMM 184 pin

DIMM 240 pin - typy DDR3 SDRAM DIMM 240 pin - typy DDR3 SDRAM DIMM 240 pin - typy DDR2 SDRAM DIMM 240 pin - typy DDR2 SDRAM