Informatika – Tabulka v Excelu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tématická oblastOdborné předměty – Dopisy a tabulky podle ČSN.
Tabulky ve Wordu a Excelu
VY_32_INOVACE_08_PEK_439_Kop
Vzdělávací oblast: Informatika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
TEXTOVÝ EDITOR.
Úvod  Nejdůležitější vlastností grafu je sdělit dané informace.  Grafy mohou mít různou podobu (barevné, plastické…).  Vždy je důležité, aby se z nich.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tabulky — dokončení.
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Úprava tabulek Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PUK.OA2.903.
Praktické pokyny pro psaní tabulky Hodně štěstí při studiu.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Duben.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Tabulky v textu VY_32_INOVACE_10_2_15_AP.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_32_INOVACE_TE_1 Název školy: Základní škola Velké Opatovice, okres Blansko Název programu: Operační program Vzdělávání.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Informatika – Datové sítě
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Práce se vzorci. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Tabulkový procesor Operace s řádky a sloupci, filtry – výběrová kriteria Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Technická mechanika – Skládání sil 2
Informatika – Prezentace informací. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Prezentace informací.
Tvorba tabulek ve Wordu
Microsoft Word Využití tvarů na tvorbu obrázků
seznámení S TabulkovýM kalkulátorEM Microsoft Office excel 2007
Fyzika – Zesilovač.
Informatika – Práce s listy
Inf Tabulkový procesor
Informatika – Funkce KDYŽ
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Co se všechno naučíme??? Formát buněk Formátovat text
FORMÁTOVÁNÍ DOKUMENTU
Technická mechanika – Skládání sil
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika – Usměrňovače.
MS Excel – Vytváříme nový graf
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Informatika – Práce s grafy
Transkript prezentace:

Informatika – Tabulka v Excelu

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:05_01_32_INOVACE_07

Předmět: Informatika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: Jak správně vytvořit tabulku v MS Excel 2010, formátování tabulky, řazení dat v tabulkách a zásady pro tvorbu tabulek. Klíčová slova: Excel 2010, buňka, tabulka, formátování, ohraničení, výplň, seřazení dat

Tabulka v MS Excel 2010  Oproti ostatním verzím Excelu je velká novinka a zjednodušení pro uživatele – Styly.  Nejdříve se však musíme zaměřit na základní pravidla pro tvorbu tabulek. Tato pravidla se týkají tvorby tabulek v MS Excel, MS Word i MS Powerpoint! Obr. 1 – Různé styly formátování tabulky

Tabulková pravidla  Základní pravidla pro tvorbu tabulek jsou:  věcná správnost a srozumitelnost,  jednoznačnost,  úspornost,  pěkný vzhled,  správné umístění,  přehlednost,  čisté provedení.

 Nadpis – název tabulky, tučným písmem, začíná velkým písmenem, ale NEKONČÍ tečkou, nesmí přesahovat šířku tabulky, přibližně 1-2 řádky (6 bodů) nad tabulkou.  Měrné jednotky – pokud jsou údaje v tabulce ve stejných měrných jednotkách, uvádíme tento údaj pod nadpis nezvýrazněně nebo zahrneme v nadpisu. Pokud jsou údaje v každém sloupci jiné, uvádíme pod záhlaví. Můžeme uvést i v poznámce. Co má tabulka mít Vývoj nezaměstnanosti absolventů vysokých škol podle kategorie vzdělání Produkce a obchodování se štěrkem v ČR (t) Produkce a obchodování se štěrkem v ČR v tunách Obr. 2 – Záhlaví tabulky s měrnými jednotkami

 Hlavička neboli záhlaví – text se píše vodorovně, výjimečně svisle, začíná velkým písmenem, neukončuje se tečkou, v případě podsloupců se začíná malým písmenem (Obr. 3) a centruje se vždy na střed (hor. i ver.). Oddělujeme dvojitou nebo silnou čarou.  Legenda neboli první sloupec tabulky, obvykle textový, všechny řádky tabulky by měly mít stejnou šířku (mimo záhlaví), přizpůsobujeme podle obsahu. Začíná velkým písmenem, neukončuje se tečkou. Co má tabulka mít 2 CentrováníPodsloupce Obr. 3 - Záhlaví

 Údajová část – všechny sloupce obsahující údaje, stejná šířka (výjimečně rozdílná při dlouhých číslech), stejný formát čísla, stejný počet desetinných míst.  Součtový řádek – obvykle poslední, provádí součty, či průměry sloupců a řádků, oddělujeme dvojitou nebo silnou čarou (jako záhlaví).  Poznámka – dodatečné údaje, měrná jednotka, uvozuje se slovem „Poznámka“ nebo „Pozn.“, začátek souběžný s levým okrajem, nesmí přesáhnout šíři tabulky.  Pod tabulku dále uvádíme Zdroj: nebo Pramen:. Co má tabulka mít 3

Seřazení dat v buňkách  V případě, že jsme data do sloupce nezadali v takovém pořádku, v jakém je třeba, můžeme je dále upravit. Funguje i na seřazování čísel od nejvyššího nebo od nejnižšího Obr. 4 – Řazení dat v buňkách

Seřazení dat v tabulce  V tabulce je situace komplikovanější, musíme označit celou tabulku, chceme-li seřadit abecedně, postup je stejný.  Chceme-li seřadit podle jiného sloupce, použijeme nabídky Seřadit → Vlastní řazení, kde nastavíme vše potřebné. Obr. 5 – Vlastní řazení

Styly tabulky  Po vytvoření tabulky (bez formátování) jí můžeme dát určitý styl  Tabulku označíme a zaměříme se na panel nástrojů na ikonu  Následně si zvolíme některý ze stylů nebo vytvoříme vlastní. Obr. 6 – Formátovat jako tabulku Obr. 7 – Styly tabulek

 Zadejte do internetového prohlížeče adresu: ciz_pocet_cizincu/  Údaje z grafu se pokuste sestavit do přehledné tabulky v MS Excel, podle pravidel pro tvorbu tabulek. Zahrňte VŠECHNY dostupné údaje.

Použité zdroje  Obr. 1 – Archiv autora, IKT34.  Obr. 2 – Archiv autora, IKT35.  Obr. 3 – Archiv autora, IKT36.  Obr. 4 – Archiv autora, IKT37.  Obr. 5 – Archiv autora, IKT38.  Obr. 6 – Archiv autora, IKT39.  Obr. 7 – Archiv autora, IKT40.  Kliparty pocházejí z archivů MS Office. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí …