MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek. Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Advertisements

Číselné obory -Zákony, uzavřenost a operace
Množiny Přirozená čísla Celá čísla Racionální čísla Komplexní čísla
Úvod do databázových systémů
Algebra.
Teorie čísel Nekonečno
Úvod do Teorie množin.
ČÍSELNÉ MNOŽINY Poznámky se žáky se SPU DOC PDF Milan Hanuš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Prezentace.
Základní číselné množiny
Množinová symbolika.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
1.přednáška úvod do matematiky
Luboš Fábera T4.A Množiny. Průnik dvou množin Průnik množin A, B je množina všech takových prvků základní množiny, které patří do množiny A i do množiny.
ORIENTOVANÉ GRAFY V této části se seznámíme s následujícími pojmy:
Číselné obory Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Abeceda a formální jazyk
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číselným oborem rozumíme číselnou množinu, na které jsou definovány bez omezení početní operace sčítání a násobení, tj. číselný obor je vzhledem k těmto.
Úvod do databázových systémů
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Predikátová logika.
V matematice existují i seskupení objektů, které nejsou množinami.
Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_141 Jméno autora: Mgr. Tomáš FULÍN Třída/ročník: PS1 / 1.ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Matematika.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Algebra II..
Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
KOMBINATORIKA 2 VARIACE k-té TŘÍDY Z n PRVKŮ S OPAKOVÁNÍM
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Relace, operace, struktury
Množiny.
Komplexní čísla - 3  Zobrazení komplexních čísel  Základní pojmy VY_32_INOVACE_20-03.
MATEMATIKA Obsah přednášky Funkce. 3. Limita funkce
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Vektorové prostory.
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Množinové pojmy – množina, prázdná množina, podmnožina, rovnost množin
DOK. FUZZY MNOŽINY ETC. Klasické množiny Klasická množina – Výběr prvků z nějakého univerza Podle nějakého pravidla – Každý prvek obsahuje nejvýše jednou.
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Operace s množinami Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
Množiny Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_19 Název materiáluZákladní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 4 – Intervaly – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MNO ŽI NY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Definiční obor a obor hodnot
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
MNO ŽI NY Kristýna Zemková, Václav Zemek
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČÍSELNÉ MNOŽINY, INTERVALY
Informatika pro ekonomy přednáška 8
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Matematická logika 5. přednáška
MNOŽINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MNOŽINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
ČÍSELNÉ MNOŽINY, INTERVALY
M-Ji-CU007-Mnozinove_operace
Transkript prezentace:

MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek

Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů

Prvek množiny: objekt (předmět), který množina obsahuje

Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů Prvek množiny: objekt (předmět), který množina obsahuje Příklady: – množina žáků ve třídě – množina knih v knihovně – množina všech přirozených čísel

Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů Prvek množiny: objekt (předmět), který množina obsahuje Příklady: – množina žáků ve třídě – množina knih v knihovně – množina všech přirozených čísel Zápis: a... prvek množiny (většinou značíme malými písmeny) M... označení množiny (většinou velkými písmeny) „je prvkem“ „není prvkem“

Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů Prvek množiny: objekt (předmět), který množina obsahuje Příklady: – množina žáků ve třídě – množina knih v knihovně – množina všech přirozených čísel Zápis: a... prvek množiny (většinou značíme malými písmeny) M... označení množiny (většinou velkými písmeny) Prázdná množina: množina, která neobsahuje žádný prvek Označení:nebo „je prvkem“ „není prvkem“

Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů Prvek množiny: objekt (předmět), který množina obsahuje Příklady: – množina žáků ve třídě – množina knih v knihovně – množina všech přirozených čísel Zápis: a... prvek množiny (většinou značíme malými písmeny) M... označení množiny (většinou velkými písmeny) Prázdná množina: množina, která neobsahuje žádný prvek Označení:nebo Poznámka: Pozor, množina není prázdná; je to jednoprvková množina, která jako jediný prvek obsahuje prázdnou množinu. „je prvkem“ „není prvkem“

Určení množiny: 1. výčtem prvků (vypíšeme všechny prvky množiny)

Určení množiny: 1. výčtem prvků (vypíšeme všechny prvky množiny) Zápis: prvky píšeme do složených závorek

Určení množiny: 1. výčtem prvků (vypíšeme všechny prvky množiny) Příklady: Zápis: prvky píšeme do složených závorek

Určení množiny: 1. výčtem prvků (vypíšeme všechny prvky množiny) Příklady: Zápis: prvky píšeme do složených závorek Poznámka: Nezáleží na pořadí prvků; každý prvek uvádíme pouze jednou.

Určení množiny: 1. výčtem prvků (vypíšeme všechny prvky množiny) Příklady: Zápis: prvky píšeme do složených závorek 2. uvedením charakteristické vlastnosti (do množiny patří právě ty prvky, které danou vlastnost mají) Poznámka: Nezáleží na pořadí prvků; každý prvek uvádíme pouze jednou.

Určení množiny: 1. výčtem prvků (vypíšeme všechny prvky množiny) Příklady: Zápis: prvky píšeme do složených závorek 2. uvedením charakteristické vlastnosti (do množiny patří právě ty prvky, které danou vlastnost mají) Poznámka: Nezáleží na pořadí prvků; každý prvek uvádíme pouze jednou. Příklady:množina všech žáků třídy starších než 15 let množina všech přirozených čísel menších než 5

Určení množiny: 1. výčtem prvků (vypíšeme všechny prvky množiny) Příklady: Zápis: prvky píšeme do složených závorek 2. uvedením charakteristické vlastnosti (do množiny patří právě ty prvky, které danou vlastnost mají) Poznámka: Nezáleží na pořadí prvků; každý prvek uvádíme pouze jednou. Příklady:množina všech žáků třídy starších než 15 let množina všech přirozených čísel menších než 5 Zápis: (R... množina všech reálných čísel)

Podmnožina: Množina A je podmnožinou množiny B, jestliže každý prvek množiny A je také prvkem množiny B.

Podmnožina: Množina A je podmnožinou množiny B, jestliže každý prvek množiny A je také prvkem množiny B. Zápis: „je podmnožinou“ „není podmnožinou“

Podmnožina: Množina A je podmnožinou množiny B, jestliže každý prvek množiny A je také prvkem množiny B. Zápis: Příklady: (N... množina všech přirozených čísel) „je podmnožinou“ „není podmnožinou“

Podmnožina: Množina A je podmnožinou množiny B, jestliže každý prvek množiny A je také prvkem množiny B. Zápis: Příklady: Poznámka: Pro libovolnou množinu A platí: „je podmnožinou“ „není podmnožinou“ (N... množina všech přirozených čísel)

Rovnost množin: Množina A je rovna množině B, jestliže každý prvek množiny A je také prvkem množiny B a každý prvek množiny B je rovněž prvkem množiny A.

Rovnost množin: Množina A je rovna množině B, jestliže každý prvek množiny A je také prvkem množiny B a každý prvek množiny B je rovněž prvkem množiny A. Zápis:

Rovnost množin: Množina A je rovna množině B, jestliže každý prvek množiny A je také prvkem množiny B a každý prvek množiny B je rovněž prvkem množiny A. Zápis: Příklady: Z... množina všech celých čísel

Rovnost množin: Množina A je rovna množině B, jestliže každý prvek množiny A je také prvkem množiny B a každý prvek množiny B je rovněž prvkem množiny A. Zápis: Příklady: Z... množina všech celých čísel Poznámka: Pro libovolné množiny A a B platí:

Grafické znázornění množin (Vennovy diagramy): Příklad:

Grafické znázornění množin (Vennovy diagramy): Příklad: A B C

Grafické znázornění množin (Vennovy diagramy): Příklad: A B C

Grafické znázornění množin (Vennovy diagramy): Příklad: A B C O O

Operace s množinami: Průnik množin: Průnik množin A a B je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící zároveň do množiny A i do množiny B.

Operace s množinami: Zápis: Průnik množin: Průnik množin A a B je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící zároveň do množiny A i do množiny B.

Operace s množinami: Zápis: Průnik množin: Znázornění: A B Průnik množin A a B je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící zároveň do množiny A i do množiny B.

Operace s množinami: Zápis: Průnik množin: Znázornění: A B Průnik množin A a B je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící zároveň do množiny A i do množiny B.

Operace s množinami: Příklad: Zápis: Průnik množin: Znázornění: A B Průnik množin A a B je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící zároveň do množiny A i do množiny B.

Operace s množinami: Sjednocení množin: Sjednocení množin A a B je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící alespoň do jedné z množin A a B.

Operace s množinami: Zápis: Sjednocení množin: Sjednocení množin A a B je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící alespoň do jedné z množin A a B.

Operace s množinami: Zápis: Sjednocení množin: Znázornění: A B Sjednocení množin A a B je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící alespoň do jedné z množin A a B.

Operace s množinami: Zápis: Sjednocení množin: Znázornění: A B Sjednocení množin A a B je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící alespoň do jedné z množin A a B.

Operace s množinami: Příklad: Zápis: Sjednocení množin: Znázornění: A B Sjednocení množin A a B je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící alespoň do jedné z množin A a B.

Operace s množinami: Rozdíl množin: Rozdíl množin A a B (v tomto pořadí) je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící do A a nepatřící do B.

Operace s množinami: Zápis: Rozdíl množin: Rozdíl množin A a B (v tomto pořadí) je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící do A a nepatřící do B. A B

Operace s množinami: Zápis: Rozdíl množin: Rozdíl množin A a B (v tomto pořadí) je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící do A a nepatřící do B. Znázornění: A B A B

Operace s množinami: Zápis: Rozdíl množin: Rozdíl množin A a B (v tomto pořadí) je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící do A a nepatřící do B. Znázornění: A B A B

Operace s množinami: Příklad: Zápis: Rozdíl množin: Rozdíl množin A a B (v tomto pořadí) je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící do A a nepatřící do B. Znázornění: A B A B

Operace s množinami: Příklad: Zápis: Rozdíl množin: Rozdíl množin A a B (v tomto pořadí) je množina, kterou tvoří všechny prvky patřící do A a nepatřící do B. Znázornění: A B Poznámka: Rozdíl množin obecně není komutativní A B

Operace s množinami: Doplněk množiny: Pokud, pak rozdíl nazýváme doplněk množiny A do množiny B

Operace s množinami: Zápis: Doplněk množiny: Pokud, pak rozdíl nazýváme doplněk množiny A do množiny B

Operace s množinami: Zápis: Doplněk množiny: Pokud, pak rozdíl nazýváme doplněk množiny A do množiny B Znázornění: B A

Operace s množinami: Zápis: Doplněk množiny: Pokud, pak rozdíl nazýváme doplněk množiny A do množiny B Znázornění: B A

Operace s množinami: Příklad: doplněk množiny racionálních čísel do množiny reálných čísel je množina čísel iracionálních. Zápis: Doplněk množiny: Pokud, pak rozdíl nazýváme doplněk množiny A do množiny B Znázornění: B A

Operace s množinami: Příklad: doplněk množiny racionálních čísel do množiny reálných čísel je množina čísel iracionálních. Zápis: Doplněk množiny: Pokud, pak rozdíl nazýváme doplněk množiny A do množiny B Znázornění: B A Poznámka: Je-li zřejmé, v jaké množině B tvoříme doplněk, můžeme psát pouze