Určování hydraulických charakteristik program RETC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Advertisements

Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Fyzika I Marie Urbanová Fyzika I-2016, přednáška 1 1.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Ekonomicko-matematické metody č. 11 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Kapitola 1: Popisná statistika jednoho souboru2  Matematická statistika je věda, která se zabývá studiem dat vykazujících náhodná kolísání.  Je možno.
10. SEMINÁŘ INDUKTIVNÍ STATISTIKA 3. HODNOCENÍ ZÁVISLOSTÍ.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
VY_32_INOVACE_95.  Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA 
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
STATISTICKÉ METODY V GEOGRAFII. Odhady parametrů intervaly spolehlivosti.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Lineární funkce - příklady
Dynamika hmotného bodu
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
„Svět se skládá z atomů“
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Kompetenční modely Mgr. Andrea Drdáková.
Popis pohybu hmotného bodu (kinematika)
PRINCIPY POUŽÍVÁNÍ ODHADOVÝCH METOD
Databáze MS ACCESS 2010.
SIMULAČNÍ MODELY.
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Parametry polohy Modus Medián
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Stavební fakulta ČVUT, B407
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Spojité VELIČINY Vyšetřování normality dat
Evaluce pedagogického výkonu 2016/17
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
Hydraulika podzemních vod Environmentální modelování
3. přednáška Laplaceova transformace
Kmity.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Lineární regrese.
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
ZKOUŠKY CEMENTU pevnost
* Funkce Matematika – 9. ročník *.
Molekulová fyzika Vlhkost.
VLASTNOSTI KAPALIN
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Modely obnovy stárnoucího zařízení
TEORIE OCEŇOVÁNÍ LESNÍHO POROSTU A LESA
Lineární funkce a její vlastnosti
KŘIVKA DEFORMACE.
Grafy kvadratických funkcí
Seminář o stavebním spoření
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Určování hydraulických charakteristik program RETC

Úvod RETC UNSODA ROSETTA Příklad Simulační modely popisující proudění vody porézním prostředím řeší Richardsovu rovnici. Pro řešení rovnice je nutná znalost popisovaného prostředí půda- voda. Popisujeme pomocí hydraulických charakteristik: - retenční křivka: fce závislosti sacího tlaku na vlhkosti (parametricky – van Genuchten, Brooks a Corey) - křivka hydraulické vodvosti : fce závislosti hydraulické vodivosti na sacím tlaku (resp. vlhkosti) (teorie kapilárních modelů – Mualem, Burdin) Hydraulické charakteristiky lze určit měřením, nebo pomocí pedotransferových funkcí.

RETC - měření UNSODA ROSETTA Retenční čára půdní vlhkosti – měření Měříme jednotlivé body retenční křivky (drenážní větev): 1/ drénování vzorku při nastaveném podtlaku 2/ ustálený stav (objem vody v půdě je konstantní) 3/ gravimetrické určení vlhkosti Pro tlaky 0 – 1 m (teoreticky max. 10 m) lze použít pískový (jílový) tank. Pro větší tlaky (cca do 15 bar) přetlakový aparát. zdroj:

RETC-proložení UNSODA ROSETTA Retenční čára půdní vlhkosti – proložení

RETC-vyjádření UNSODA ROSETTA ANALYTICKÉ VYJÁDŘENÍ RETENČNÍ ČÁRY Prokládání měřených bodů analytickým výrazem Nejužívanější výrazy pro retenční čáru: Brooks a Corey (1964) a H b parametry (  pore size distribution index,  H b – bubling pressure)  e efektivní vlhkost  s nasycená vlhkost  r residuální vlhkost

RETC-vyjádření UNSODA ROSETTA van Genuchten (1978) , n a m jsou fitovací parametry Obvykle m je dané jako m = 1-1/n, parametr n musí být > 1 často se užívá výraz efektivní nasycenost, vyjádřená symboly S nebo S e

RETC UNSODA ROSETTA van Genuchtenův vztah je vhodný pro matematické modelování, retenční křivka je hladká funkce – derivovatelná ve všech bodech (na rozdíl od Brooks-Corey) fyzikální význam vstupní hodnoty vzduchu je mírně znevýrazněn

RETC-program UNSODA ROSETTA program pro analýzu hydraulických charakteristik proměnlivě nasycených půd prokládání retenčních čar měřenými body (parametrické modely Brookse-Coreyho a van Genuchtena) odhad průběhu nenasycené hydraulické vodivosti dle kapilárních modelů (Mualem, Burdin – teoretické rozložení pórů) Van Genuchten, Leij, Yates – USDA, ARS, USSL, Riverside CA (volně stažitelný program + manuál)

thetah [cm] Měřené body Optimalizace parametrů pomocí RETC

NIT SSQThetaRThetaSAlphan Iterační postup

thetah [cm] Průběh iterací Měřené body

thetah [cm] Průběh iterací Měřené body

thetah [cm] Průběh iterací Měřené body

thetah [cm] Průběh iterací Měřené body

thetah [cm] Průběh iterací Měřené body

thetah [cm] Měřené body Průběh iterací

Opakování - Hydraulické charakteristiky Retenční křivka charakterizuje pórovité prostředí z hlediska jeho prázdnění a plnění závislost mezi tlakovou výškou h a objemovou hmotností  závisí zejména na struktuře pevné látky, ale i na vlastnostech ostatních fází získává se měřením – body se prokládají funkčním vztahem (van Genuchten 1976, Brooks a Corey 1964) hystereze n>1  ... efektivní vlhkost ... vlhkost  s... nasycená vlhkost  r... reziduální vlhkost h [L] je kapilární tlak,  [L -1 ], n a m jsou optimalizační parametry vlhkost

Funkce hydraulické vodivosti závislost nenasycené hydraulické vodivosti na tlakové výšce měření složité, časově náročné – odvozuje se na základě teorie kapilárních modelů z retenční křivky zavedení relativní kapilární vodivosti – předpovědi dle Mualemova nebo Burdinova kapilárního modelu Závěr: znalost hydraulických charakteristik je zásadní pro studie pohybu vody a látek půdou, avšak měření těchto charakteristik je časově (i finančně) náročné Opakování - Hydraulické charakteristiky

RETC UNSODA ROSETTA Příklad Popis: Na pískovém tanku a v přetlakovém aparátu byly na neporušených půdních vzorcích změřeny body retenční čáry. Výsledkem po změření vzorků je sada 7 dvojic hodnot (kapilární sací tlak a objemová vlhkost). h (cm)  10, , , , , , ,1646 Ks = 151 cm/den

RETC UNSODA ROSETTA Příklad Úkol: Pomocí programu RETC proveďte proložení měřených bodů matematickou funkcí pro retenční křivku podle van Genuchtena a podle Brooks-Coreyho. Vyneste funkci nenasycené hydraulické vodivosti pro model van Genuchten – Mualem. Výstupy: parametry retenční křivky podle van Genuchtenovy fce ( , n,  r,  s ) parametry retenční křivky podle fce Brooks-Corey (H b,,  r,  s ) vynesené funkční závislosti (EXCEL) 1.Graf s měřenými body proloženými retenčními křivkami dle vG a B-C 2.Graf nenasycené hydraulické vodivosti (vG-Mualem)