Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Nobelova cena Udělována od rokuUdělována od roku 1901 ve švédském Stockholmu Ustanovena z dědictvíUstanovena z dědictví Alfredem Nobelem, vynálezcem dynamitu.
Věda v 19. století I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Srovnávací a vědomostní test
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.15 Téma: PowerPoint.
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Nepila Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.16 Téma: PowerPoint.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_20 Sada DUMDějepis 9 PředmětDějepis Název materiáluNobelova cena Anotace Prezentace vysvětluje ocenění.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Karel Havlíček Borovský
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
VV VY_32_INOVACE_55_NE.
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Jaroslav Seifert ( )
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Bohumil Hrabal „Do blankytně modrounkého celofánu humoru lze zabalit ztrápené a krvavé součástky denních starostí.“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Literatura – Jaroslav.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
František Hrubín „Dnes lidé mezi sebou hovoří tak, že jeden druhého neposlouchá.“
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
František Ladislav Čelakovský
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
„Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Kultura v předválečném Československu
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.14_Jiří Suchý a Jiří.
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PROCVIČOVACÍ HUDEBNÍ TEST
Autor: Martin Pivnička
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
VY_12_INOVACE_Jir_I_10 Jaroslav Seifert
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká poezie pro děti a mládež ve 2. polovině 20. století
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
JAROSLAV SEIFERT MRÁZ TOMÁŠ. JAROSLAV SEIFERT Jaroslav Seifert (23. září 1901 Žižkov, Rakousko-Uhersko – 10. ledna 1986 Praha, ČSSR) byl český básník,
Transkript prezentace:

Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“

Adresa školy: ZŠ Třeboň, Na Sadech 375 Jméno autora: Mgr. Olga Strusková Název: VY_32_INOVACE_437Čj/9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma hodiny: Jaroslav Seifert Ročník: 9. Klíčová slova: život, dílo, vymezení tvorby autora Datum tvorby:

Metodické pokyny Tato prezentace je určena k výkladu nové látky, k procvičování, opakování a upevňování probraného učiva českého jazyka druhého stupně základní školy. odkaz na požadované internetové stránky odkaz na stránky YouTube

Kdo to ví, odpoví Kde se Jaroslav Seifert narodil, žil a tvořil? Víš něco o životě Jaroslava Seiferta? Do jakého období můžeme tohoto autora zařadit? Jaká díla tento autor vytvořil? Se kterými slavnými literárními osobnostmi se mohl Seifert za svého života potkat?

Život Jaroslava Seiferta narodil se v Praze na Žižkově kvůli mnoha neomluveným hodinám nedokončil gymnázium 1921 vstoupil do KSČ, v roce 1929 byl vyloučen 1968 odsoudil sovětskou okupaci 1976 jako jeden z prvních podepsal Chartu 77 v období normalizace byl v ústraní jeho díla vycházela v samizdatu

Tvorba Jaroslava Seiferta byl to lyrický básník, spisovatel, novinář a překladatel spoluzakladatel poetismu = výhradně český umělecký směr = básně všedního dne, popisují obyčejné věci = soustředí se na radostné okamžiky štěstí a radosti

Dílo Jaroslava Seiferta 1949 Šel malíř chudě do světa 1954 Maminka 1956 Chlapec a hvězdy První dopis mamince

Zajímavosti Seifert v době svých gymnaziálních studií hojně navštěvoval pivnice, kde skládal básně za pivo v roce 1986 se Seifertův pohřeb konal pod dohledem státní bezpečnosti – hrozilo, že pohřeb přeroste v protikomunistickou manifestaci 1931 Seifert s dcerou Janou

Nobelova cena 1984 získal Seifert Nobelovu cenu za literaturu uděluje se každoročně od roku 1901 na základě poslední vůle z pozůstalosti Alfreda Nobela v současnosti je finanční odměna cca 23 miliónů korun je udělována v oblastech: fyzika, chemie, lékařství, literatura a mír - Alfred Nobel - přední strana medaile

Současníci Jaroslava Seiferta

Zdroje obrázků: Titulní strana: Strana 4: FBn_GlADjCY/Us1HgfIjIhI/AAAAAAAANnA/V6xXfVkqAYo/s1600-h/ _seifert-jaroslav4.jpg Strana 5: 6: Strana 6: Strana 8: Strana 9: Strana 10:vlastní tvorba autora Youtube Internet explorer‘n‘Mozilla Firefox