Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maria Curie-Skłodowska
Advertisements

Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
Nobelova cena Udělována od rokuUdělována od roku 1901 ve švédském Stockholmu Ustanovena z dědictvíUstanovena z dědictví Alfredem Nobelem, vynálezcem dynamitu.
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
Věda v 19. století I. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Wilhelm Conrad Röntgen
Významné osobnosti fyziky a chemie
Alfred Nobel Vynálezce dynamitu.
10. IRENE JOLIOT- CURIE FREDERIC JOLIOT- CURIE
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Slavní chemici a jejich objevy
Alfred Bernhard Nobel Jakub Koschull.
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Jaderná energie.
Jaderná Energie.
VY_32_INOVACE_3D.9.05 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Věda a technika konce 19.st.
Curieová Sklodowská Marie
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Antonie Henri Becquerel
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
Nové radioizotopy Od protonového čísla 104 Vopálková Markéta 4.C.
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
Osobnosti v chemii Richard Horký.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Nobelovu cenu za chemii dostala trojice vědců, přenesli chemii do kyberprostoru Nobelovu cenu za chemii získali ve středu podle agentury DPA tři američtí.
Marie Currie-Sklodowská
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 KOCH VY_32_INOVACE_F05 Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Marie Curie-Sklodowská
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sir Alexander Fleming (6. srpna 1881 – 11. března 1955)
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:
Marie Curieová-Sklodowská
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Marie Curie Sklodowska
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
Maria Curie-Sklodowska Lise Meitnerová
Marie Curie-Sklodowska
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Martin Pivnička
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Prvky s protonovým číslem
Wilhelm Conrad Röntgen
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Marie Curie Sklodowska
Transkript prezentace:

Nobelovy ceny

Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti: fyzika,chemie, fyziologie, medicína, literatura a mír Uděluje se od roku 1901 na základě poslední vůle švédského vědce Alfreda Nobela

104x udělena Nobelova cena za chemii do roku 2011 (104roků) První cena za chemii byla udělena r p.J.H.van Hoff za objev zákonů chemické dynamiky a osmotického tlaku v roztocích Sir E.Rutherford – výzkum rozpadu prvků a chemii radioaktivních látek M.Curie-Sklodowska – objev radia, polonia

F.Joliot-Curie, I.Joliot-Curie – syntéza nových radioaktivních prvků Otto Hahn – štěpení těžkých atomových jader Pracoval s L.Meitner společně na výzkumu 30let, objevili prvek protaktinium, Lize objevila neradioaktivní zářivý přechod. Za práci obdržel cenu pouze Hahn, komise neuznala její práci, až r.1944 obdržela cenu Enrico Fermini Prize (prvek č.109 je nazván meitnerium)

J.Hejrovský – vynález a využití polarografie D.Schechtman – objev kvazikrystalů

Alfred Nobel Švédský chemik, narodil se v bohaté rodině podnikatele ( ) V mládí měl soukromé učitele, v 17 letech hovořil 5 jazyky Na studiích v Paříži se seznámil s vynálezcem nitroglycerinu A.Sobrerem Po návratu do Švédska zkoumal nitroglycerin, při výbuchu zemřel jeho bratr Emil Své pokusy přesunul na loď, vláda zakázala pokusy ve městě

1867 – patent na dynamit Chtěl vyrobit bezpečnou důlní trhavinu Účinky jeho vynálezu na bojištích jím tolik otřásly, že se rozhodl zmírnit je Nobelovou cenou Za svůj život získal 355 patentů Zemřel v San Remu

„Chtěl bych vynalézt látku nebo stroj s tak strašným destruktivním účinkem, že by se jím jednou provždy znemožnily všechny války.“ (str.53, Svět speciál) Budoucnost přinesla mnohem ničivější zbraně a lidé se nezastaví před jejím používáním.

Ke konci života byl A.Nobel vlastníkem nejen mnoha patentů, ale také majitelem stovky továren. Mnohé z nich jsou dnes průmyslovými giganty, např. Imperial Chemical Industries (Anglie), Societe Centrale deDynamite (Francie), Dyno Industries (Norsko).

Alfred Nobel

Autor : Mgr.V.Brtnová Téma : Nobelova cena za chemii Ročník : devátý ZŠ Předmět : Chemie Datum vytvoření : duben 2012 Anotace : prezentace je určena pro žáky 9.tříd k seznámení se udělování cen za úspěšnou práci. Získají stručné informace o životě a práci A.Nobela.

Zdroje informací : Svět speciál. Extra Publishing,s.r.o., Brno. VI ISSN Zdroj obrázku : humb/6/6e/AlfredNobel_adjusted.jpg/220px- AlfredNobel_adjusted.jpg