Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
VY_32_INOVACE_51_11 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Česká republika – demokratický stát
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Modern í š kola reg.č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/ N á zev výukov é ho materi á lu: MOC VÝKONNÁ K ó d (označen í DUM): VY_32_INOVACE_3.Ov8 07.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Politický systém ČR – Vláda ČR
Dělba moci.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_SVF32760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Kontrola veřejné správy I.
VY_32_INOVACE_02_SVP_076_Zrn
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba moci Moc soudní.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Exekutiva a justice VkO 9.
Politologie – pracovní list
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_050 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Právní základy státu.
EU_32_sada1_14_SV_Vláda_Cup
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Státní moc Tato prezentace je zaměřena na dělbu státní moci. Žáci se seznámí se systémem dělby státní moci v ČR a voleb zástupců do PČR. Seznámí se s webovými.
Výchova k občanství Moc soudní
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Výchova k občanství Moc výkonná
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová aktivita III/2) TémaSložky státní moci Ročník2. Jméno autoraBc. Lenka Přichystalová Anotace Prezentace má za úkol popsat jednotlivé složky státní moci a přiblížit principy, na kterých tyto složky stojí. Datum tvorby

1) Moc zákonodárná (legislativa) Parlament 2) Moc soudní (justice) Ústavní soud Nezávislé soudy 3) Moc výkonná (exekutiva) Vláda Prezident Státní zastupitelství Principy: a) Brzd a rovnovah b) Oddělení mocí

 V rukou dvoukomorového Parlamentu ČR  Poslanecká sněmovna (200 poslanců) a Senát (81 senátorů) Silnější postavení, přijímá návrhy zákonů Zřizuje výbory, které vyjednávají návrhy zákonů (např. Mandátový, petiční) V čele stojí předseda, který řídí schůze Poslanecká sněmovna Nerozpustitelný, ale každé 2 roky se obměňuje 1/3 Brzda Poslanecké sněmovny (nepřijme návrh zákona přijatý sněmovnou) Zástupný legislativní orgán při rozpuštění sněmovny Senát

THUNOVSKÝ PALÁC ZASEDACÍ SÁL PS LOGO POSLANECKÉ SNĚMOVNY

VALDŠTEJNSKÝ PALÁC SÍDLO SENÁTU PŘEDSEDA SENÁTU MILAN ŠTĚCH

1) PREZIDENT  Hlava státu, volen přímo občany, volební období 5 let Pravomoci a) Bez kontrasignace: např. právo suspenzivního veta b) S kontrasignací: např. amnestie, jmenování soudců 2) VLÁDA  Vrcholný orgán výkonné moci, složen z předsedy (premiéra), místopředsedů a ministrů  Je oprávněna vydávat nařízení 3) STÁTNÍ ZASTUPITELSTVÍ  Zastupuje veřejnou žalobu v trestním řízení

MINISTERSTVA 1) Zahraničních věcí 2) Financí 3) Průmyslu a obchodu 4) Vnitra 5) Obrany 6) Práce a sociálních věcí 7) Životního prostředí 8) Pro místní rozvoj 9) Dopravy 10) Zemědělství 11) Školství, mládeže a tělovýchovy 12) Kultury 13) Zdravotnictví 14) spravedlnosti SÍDLO VLÁDY STRAKOVA AKADEMIE

Nejvyšší soud (Brno) Nejvyšší správní soud (Brno) Vrchní soudy (Praha a Olomouc) Krajské soudyOkresní soudy ÚSTAVNÍ SOUD (stojí mimo soustavu)

BUDOVA ÚSTAVNÍHO SOUDU V BRNĚ  Složení: 15 soudců jmenovaných na 10 let  Orgán ochrany ústavnosti  Činnost: např. rozhoduje o ústavní stížnosti, o zrušení zákonů Slib soudce Ústavního soudu: „Slibuji na svou čest a svědomí, že budu chránit neporušitelnost přirozených práv člověka a práv občan, řídit se ústavními zákony a rozhodovat podle svého nejlepšího přesvědčení nezávisle a nestranně.“

 Moc není soustředěna v rukou jednoho státního orgánu  John Locke jako jeden z prvních přišel s myšlenkou dělby moci, ale nepočítal s justicí  Charles de Montesquieu rozdělil moc na zákonodárnou, výkonnou a soudní  Deklarace práv člověka a občana pak výslovně prohlásila: „ Společnost, ve které není zajištěna záruka práv a vytyčena dělba moci, nemá vůbec ústavu.“

 Složky státní moci jsou odděleny, ale navzájem se vyvažují a omezují  Tzn. rozhodnutí orgánu jedné složky mohou být ostatními orgány korigována popř. zrušena.

Moc zákonodárná kontroluje moc výkonnou. Moc soudní kontroluje legislativu. Justice kontroluje moc výkonnou. Exekutiva kontroluje legislativu. Ústavní soud zbaví prezidenta republiky úřadu pro velezradu. Poslanecká sněmovna vysloví nedůvěru vládě. Prezident rozpustí Poslaneckou sněmovnu. Ústavní soud zruší zákon přijatý Parlamentem.

 DVOŘÁK, Jan, a kol. Odmaturuj ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2008, 256 s. ISBN  FILIP, Jan, Josef ZIMEK a Jan SVATOŇ. Základy státovědy. 1. vyd. Brno, 1994, 258 s. Edice učebnic Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. ISBN  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cz/images/results.aspx?qu=v%C3%A1ha&ex=1#ai:MP |  AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org/wiki [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: A9_sn%C4%9Bmovny.jpg  AUTOR NEUVEDEN commons.wikimedia.org/wiki [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  MORAVEC, HYNEK. commons.wikimedia.org/wiki [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  MARTIN VLČEK commons.wikimedia.org/wiki [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: