Mikrobiologickýústav LF MU a FN u svaté Anny v Brně Mikrobiologický ústav LF MU a FN u svaté Anny v Brně Miroslav Votava Vzdělanostní úroveň posluchačů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

IV. Dětský sněm Krajský parlament dětí a mládeže Zlínského kraje
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci.
NOVÁ MATURITNÍ ZKOUŠKA
Maturitní zkouška 2013  společná část („státní maturita“)  jedna úroveň obtížnosti  profilová část  v „režii“ školy.
Model maturitní zkoušky po změně od roku 2010 Pro 3. ročníky Podle platné legislativy ke dni
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_100.
Maturita 2015.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
GVID – MATURITA 2015 aktuální stav – září STRUKTURA MATURITNÍ ZKOUŠKY Maturitní zkouška (MZ) Společná část MZ Český jazyk a literatura Matematika.
Model maturitní zkoušky po změně od roku 2010 Pro 1. ročníky Podle platné legislativy ke dni
Digitální učební materiál
PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA Úvod, kombinatorika
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Informace ke kurzu Manažerské účetnictví I a jak ho studovat.
3. Celofakultní pedagogická konference1 Zapojení předních odborníků z praxe na Ekonomicko- správní fakultě Masarykovy univerzity.
Maturita 2008? Společná část Profilová část.
Skloňování základních číslovek
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Didaktika přírodopisu 2
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Závěrečné shrnutí Mikrobiologie a imunologie – BSKM021p + c + BZMI021p + c Téma 15 Ondřej Zahradníček.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 16. PŘEDNÁŠKA.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Možnosti a meze masového vzdělávání (praktických předmětů) na Přírodovědecké fakultě MU Zdeněk Bochníček.
Za akademický rok 2013/2014 Hana Kolářová proděkanka LF UP.
Vítejte na Přírodovědecké fakultě
Medicinska fakulteta Ljublana Jan Novák, Nikola Tkáčová Konference OptiMed,
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
LOGARITMICKÉ ROVNICE Mgr.Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR 1.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
… jak jsem na tom ve srovnání s ostatními?
Fyzická geografie Podzim 2014 Z0026/2 – čtvrtek 18 – 18.50, Z4 Z0026/3 – čtvrtek 19 – 19.50, Z4 Cvičení 1 - Organizační pokyny Mgr. Ondřej.
Fyzická geografie Podzim 2013 Z0026/4 – pondělí 13 – 13.50, Z3 Z0026/5 – pondělí 12 – 12.50, Z3 Cvičení 1 - Organizační pokyny Mgr. Ondřej.
Písemná forma zkoušení z klinické biochemie ÚBAP 3.LF UK Laburda M., Čechák P., Hátle K., Nováková H.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Ženské pohlavní ústrojí
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
1 5. jednání Národního kulatého stolu k maturitní zkoušce 14. ledna 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Maturita ► Společná část  2 zkoušky ► Profilová část  3 zkoušky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Konference MŠMT Standardy v matematice Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. Předseda „Společnosti učitelů matematiky“ (SUMA) Přírodovědecká fakulta.
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Didaktika přírodopisu 1 9. seminář: Mezipředmětové vztahy
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Pokyny ke zkoušce z biologie 2008/2009
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_199_ ĆÍSLOVKY
Nová závěrečná zkouška Komentář
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
Studijní obor Fyzioterapie
Mikrobiologický ústav LF a FN u sv. Anny v Brně
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
ČÍSLOVKY - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Studijní obor Bc. Regenerace a výživa ve sportu NMgr
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

Mikrobiologickýústav LF MU a FN u svaté Anny v Brně Mikrobiologický ústav LF MU a FN u svaté Anny v Brně Miroslav Votava Vzdělanostní úroveň posluchačů u zkoušky z lékařské mikrobiologie mikrobiologie I. celofakultní konference o studiu na LF MU, Brno,

Statistika výsledků zkoušky z lékařské mikrobiologie v letech akademický rok zapsáno posluchačů uspělo uspělo % 2001/ / /

Příklady neznalostí z oborů již absolvovaných – I Biologie: Studentka PřF (!) neví, jaký je rozdíl mezi hmyzem a roztoči Studenti PřF (!) neznají latinské názvy ektoparazitů Chemie: Studenti nevědí, co vzniká při reakci H 2 S s ionty železa

Příklady neznalostí z oborů již absolvovaných – II Anatomie: Studentka (!) netuší, že existuje spojení mezi vejcovody a dutinou břišní Student neví, jak se latinsky nazývá hrdlo děložní Histologie: Studentka (!) netuší, že buňky poševní sliznice obsahují glykogen

Příklady neznalostí, patřících ke všeobecnému vzdělání – I Zeměpis: Student kromě Kypru nezná další ostrovy ve Středozemním moři (kvůli maltské horečce) Dějepis: Studentka PřF neví, které národy bojovaly u Stalingradu (kvůli rusům a švábům), a po sdělení, že to bylo za II. světové války, prohlašuje, že co se stalo, než se narodila, ji absolutně nezajímá

Příklady neznalostí, patřících ke všeobecnému vzdělání – II Literatura: 9 studentům z okresu Frýdek-Místek recitován verš „Z Frydku je Bernard Žár, a proto svůj zapírá národ – Bernard Žor…“ Báseň neznal žádný Na otázku, kdo tak asi mohl tento verš napsat, zareagovali pouze dva

Příklady neznalostí, patřících ke všeobecnému vzdělání – III Literatura a medicina: Studenti LF neumí uvést příklad díla, v němž se píše o nějaké chorobě Studenti netuší, že Wolker zemřel na tbc Studenti LF nemají potuchy, že existují např. Kášovy sbírky medicinských historek, natož Alarichova Medicina v županu

Příklady neznalostí, patřících ke všeobecnému vzdělání – IV Čeština: Nespisovné vyjadřování, např. „…širokospektrýma antibiotikama…“ Neznalost skloňování číslovek, např. „…s dvěmi sty, …s pěti stami…“ Matematika: Studenti nemají potuchy, co je logaritmus (neumí vysvětlit, proč se nejdůležitější fáze množení mikrobů nazývá logaritmická neboli exponenciální)

Příklady prohřešků proti společenskému vystupování Oděv: Obuv studentů jakživ nepoznala krém Studenti PřF přicházejí ke zkoušce v tričkách, svetrech a texaskách Chování: Studenti netuší, že je společensky neúnosné popíjet během zkoušky z přinesené lahve či nabízet examinátorovi při loučení ruku

Proč uvedených příkladů přibývá? Existuje jen určitý podíl kvalitních studentů Pokud jich místo 180 přijmeme 260 (o 44 % více), musí se to projevit na jejich úrovni Jako učitelé jsme však odpovědni za úroveň budoucích lékařů

Co dělat? Nejen vyučovat, ale i vychovávat V přednáškách lze upozornit na ledacos Přednášky ale navštěvuje jen menší část posluchačů Zdá se, že ti, co chodí na přednášky, jsou na tom, co se vzdělanosti týče, relativně lépe

Kdo tedy hraje hlavní úlohu ve výuce a výchově? Ti, kteří vedou stáže a praktická cvičení, totiž naši asistenti Na jejich umění, dovednostech, dovednostech, snaze, snaze, nápadech a hlavně na jejich nápadech a hlavně na jejich příkladu příkladu spočívá největší odpovědnost za úroveň příštích lékařů a dalších odborníků Děkuji za pozornost