EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Křemičitany (silikáty)
Horniny přeměněné (Metamorfované).
Vyvřelé (magmatické) horniny
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: VYVŘELÉ HORNINY
VYVŘELINY Mgr. Helena Tlapáková.
Hlubinné vyvřelé horniny
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Přeměněné horniny.
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Nerudní suroviny 5. ročník
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Nerostné bohatství 4. ročník
HLUBINNÉ VYVŘELÉ HORNINY
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
NázevMinerály 4 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – vlastnosti minerálů – barva,habitus. Prezentace.
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU :Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vyvřelé horniny = vyvřeliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s tříděním vyvřelých hornin, jejich.
Dudíková Nikola Bezvodnaté Oxidy
Odrůdy křemene Mineralogie IV
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků o horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_41 Vzdělávací.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
9. Křemičitany největší skupina nerostů, horninotvorné minerály.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Nerudní suroviny 5. ročník
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Prezentace – výklad učiva
Prezentace – výklad učiva
Prezentace – výklad učiva
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Prezentace – výklad učiva
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková
Prezentace – výklad učiva
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Prezentace – výklad učiva
Nerudní suroviny 5. ročník
Prezentace – výklad učiva
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
TŘÍDĚNÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Škola:. Základní škola Kladruby
Třídění podle chemického složení
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
HORNINY PŘÍRODOPIS 9.
Prezentace – výklad učiva
Prezentace – výklad učiva
Transkript prezentace:

EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Předmět Přírodověda Způsob využití ŽULA Prezentace seznamuje s horninou žulou, uvádí její výskyt v přírodě, využití v praxi. Popisuje blíže i jednotlivé nerosty, které žulu tvoří. Může sloužit k samostatnému zápisu učiva. Druh materiálu Prezentace – výklad učiva

Žula ŽULA je vyvřelá hornina složená z křemene, živce a slídy. Má rozdílnou barvu i zrnitost podle velikosti a složení zrn jednotlivých nerostů.  Těží se v lomech.

Žula Barva zrn v žule:  křemen – šedá  živec – bílá, nažloutlá, růžová, červená  slída – lesklá stříbrná, lesklá hnědá  černá zrna jsou další nerosty obsažené v žule

Žula  V přírodě tvoří četná pohoří, často vysoká, odolávající povětrnostním vlivům.  V ČR se s ní setkáváme např. v Krkonoších nebo Českomoravské vrchovině. Obr.1,2

Žula Žula je velmi pevná a tvrdá. Využívá se jako stavební (podezdívky) a dlažební kámen. Obr.3

Žula Žula je velmi odolná. Vyrábí se z ní pomníky. Do žulového masivu je vytesán i proslulý pomník čtyř prezidentů v Jižní Dakotě v USA. Obr.4

Žula Leštěné desky se používají na náhrobky a luxusní obklady (sály, koupelny, kuchyně). Obr.5

Křemen Křemen má řadu ušlechtilých odrůd používaných ve šperkařství. křišťál – čirý růženín - růžový citrín - žlutý ametyst - fialový záhněda - hnědý

Živec Živec při svém rozpadu uvolňuje do půdy živiny- odtud jeho české jméno živec. Živce jsou surovinou při výrobě keramiky a glazur. Leštěné se používají jako ozdobné kameny. Obr.6

Slída Slída se v přírodě vyskytuje jako: muskovit – světlá biotit – tmavá Slída má skelný lesk a loupe se tenkých plátech – lístcích. Je průsvitná a žáruvzdorná. Dříve se používala místo žáruvzdorných skel do okének krbů a pecí. Obr.7

Použité zdroje informací: Učivo vychází z učebnice J. Matyášek, V. Štiková, J. Trna, PŘÍRODOVĚDA 5,učebnice pro 5.ročník, ČLOVĚK A JEHO SVĚT, nakladatelství Nová škola 2004, ISBN , str Fotografie, není-li uvedeno jinak, jsou vlastním dílem autora. Obr.1-7: Microsoft Office Klipart /office.microsoft.com/