Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_HUDEBNÍ VÝCHOVA_Z ČEHO SE SKLÁDÁ HUDBA? Název: Z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fryderic Chopin.
Advertisements

Autor: Mgr. Hana Kalousková
Společenské TANCE Občanská výchova 7. ročník
Hudebně výrazové prostředky
Autor: Mgr. Hana Kalousková
HUDEBNÍ VÝCHOVA Havrlantová Natálie 2010.
Hudební výrazové prostředky
1.r.2.r.3.r.4.r.5.r.6.r.7.r. Hra na klavír Hudební nauka Skupinová interpretace 1111 Učební plán hry na klavír hudebního oboru ZUŠ.
Posuvky Posuvky posouvají tón o něco výš nebo ho naopak snižují .
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ICT – 2 – 3 – 1 Hudební výchova PL 1 - ukolébavka
Školní vzdělávací program, Hra na klavír
přehled – hudební pojmy, osobnosti apod.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
2.1 Hudební vyjadřovací prostředky
Hudební výrazové prostředky
Hudební výrazové prostředky
Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – Rakousko-Uhersko byl státní.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 3.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název Folková hudba Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo HV 7
HudebnÍ KoŘENÍ.
ICT2 – 3 – 35 HV Prodaná nevěsta
Název Notopis 2 Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv41/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Hudební výchova-5.ročník ZŠ „Otázky ke kritickému myšlení“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ICT – 2 – 3 – Hudební výchova
ICT 2 – 3 – 37 HV Vánoční koledy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Romantismus.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDBA VOKÁLNÍ, INSTRUMENTÁLNÍ, VOKÁLNĚ.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_36_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU (ŘEŠENÍ)
Tance Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_14_TANCE Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu:
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDEBNÍ NÁSTROJE (KŘÍŽOVKA) Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19 rytmus písní TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Anotace Žáci se rozdělí do 3 skupin. Skupiny si jedna po druhé volí otázku. Pokud na ni odpoví dobře, připočítávají se jí příslušné body. Pokud ne, má.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_EVH.4.Ste.02_Dynamická_označení.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/19  Název materiálu: Rondo  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDBA VÁŽNÁ A POPULÁRNÍ Název: HUDBA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/05
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/06
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Notová osnova Houslový a basový klíč.
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Lidové písně Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_05_LIDOVÉ PÍSNĚ Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Hudební výrazové prostředky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/07 
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/04  
Základní hudební pojmy
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  4/13
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Hudební uskupení Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Italské hudební názvosloví
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/16 
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_06
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  4/10
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  4/17
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
TÉMA: rytmus a melodie ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_HUDEBNÍ VÝCHOVA_Z ČEHO SE SKLÁDÁ HUDBA? Název: Z ČEHO SE SKLÁDÁ HUDBA? Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková Z ČEHO SE SKLÁDÁ HUDBA? Dostupné na portálu

Anotace: Materiál je určen pro žáky od 4. třídy. Materiál se zaměřuje na oblast Umění a kultura, vzdělávací obor Hudební výchova. Materiál slouží k vyvození učiva o základních pojmech spojujících se s charakteristikou hudby. Materiál je určen k výkladu. Výklad je díky materiálu názornější. Součástí materiálu je i několik hudebních ukázek, na jejichž základě mohou děti snadněji pochopit problematiku rytmu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Obr. 01 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Pojmem dynamika rozumíme hlasitost hraní. Pro hudebníky je velice důležitá – bez dynamiky skladbu zahrát zcela správně. Jak hudebník pozná, co má hrát silně co slaběji a co téměř neslyšně? p f pp ppp ff fff pianoforte mf p p f f zeslabovatzesilovat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Pojmem dynamika rozumíme rychlost, kterou hudebník hraje. Tempo je důležité pro charakter skladby. Jakým tempem se hraje např. ukolébavka či veselá píseň? Podle jakých značek hudebník pozná, kdy má jak rychle hrát? pomalu rychle lento moderato allegro táhle mírně rychle Znáš i jiná taková slova? Víš co znamenají? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Pojem rytmus vyjadřuje pravidelné střídání přízvučných a nepřízvučných dob ve skladbě. Rytmus se označuje dvěma čísly, které jsou umístěny hned za houslovým klíčem. Ve které umělecké činnosti je rytmus velmi důležitý? Obr. 02 TŘÍDOBÉ TANCEDVOUDOBÉ TANCE VALČÍK POLKA MAZURKA POLONÉZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Tónina vyjadřuje příslušnost not k určité stupnici. Tónin existuje velmi mnoho. Jak hudebník pozná ve které tónině hraje? Každá tónina má jiné předznamenání. Víš kterými značkami je předznamenání určeno? KŘÍŽKYBÉČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

Existují dva základní druhy tónin. Znáš je? DUROVÉ TÓNINYMOLLOVÉ TÓNINY Pozor!!! Tóninu lze poznat nejen podle předznamenání, ale také pouze podle sluchu. MALÁ NÁPOVĚDA Vzpomeň si na 2 písničky - jedna je DUR a druhá moll. Jaký je mezi nimi rozdíl? Kdyby byl BavorovDobrú noc Jaká je nálada těchto skladeb? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková

ZDROJE: Louisina polka [online] [cit ]. Dostupné z: polka-mp3 Vídeňský valčík na krásném modrém dunaji. In: Richard Strauss [online] [cit ]. Dostupné z: dunaji-mp3 Polonéza As-DUR. In: Polonéza As-DUR [online] [cit ]. Dostupné z: Mazurka. In: Fryderyk Chopin [online] [cit ]. Dostupné z: Obr. 01: Galerie Office [cit ] Obr.02: Galerie Office [cit ] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Makovičková