ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3367 NázevNervová soustava člověka Téma hodinyČlověk – Nervová soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

Obvodová NS.
Opakování - centrální nervová soustava
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervová soustava.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Nervová soustava NOSITELÉ SIGNÁLŮ.
SAVCI Savci mají kostru. Řadíme je mezi obratlovce.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kostra.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Nervová soustava - úvod
Stavba kostry člověka Kostra= osová kostra =páteř, žebra, hrudní kost, lebka + kostra končetin LEBKA: chrání mozek a smyslové orgány, tvoří ji mozková.
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_636_NERVOVÁ SOUSTAVA Téma: ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY,
Nervová soustava Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Řízení organismu Filip Bordovský.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Svalová (pohybová) soustava
Člověk Člověk je společně s živými organizmy součástí živé přírody.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola Střední průmyslová škola Zlín
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
VY_III/2_INOVACE_112_Nervová soustava Nervová soustava Miroslav Kaňok.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3356 NázevLidské tělo Téma hodinyLidské tělo PředmětPřírodověda.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3359 NázevZdravé zuby Téma hodinyZdravé zuby PředmětPřírodověda.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3420 NázevPůdy a zemědělství ČR Téma hodinyZemědělství ČR PředmětVlastivěda.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Obratlovci Pětilístek: páteř
Lidské tělo - kostra.
ŠABLONA 32 Obvodová nervová soustava
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Nervová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
STAVBA TĚLA ČLOVĚKA VY_32_INOVACE_08
Název: VY_32_INOVACE_02_Mozek Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_ČLOVĚK - ČÁSTI TĚLA
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA2_P1-2
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Prezentace – výklad učiva
Transkript prezentace:

ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3367 NázevNervová soustava člověka Téma hodinyČlověk – Nervová soustava PředmětPřírodověda Ročník/y/5.A AnotaceMateriál obsahuje stručné informace o lidské nervové soustavě. V závěru si žák ověří získané informace při doplňování vět. Očekávaný výstup Žák vnímá charakteristické znaky člověka, využívá poznatků o lidském těle k vysvětlení základních funkcí dané orgánové soustavy. Druh učebního materiálu Prezentace

Nervová soustava Nervová soustava slouží k zachycení a zpracování podnětů, které působí na organismus a zajišťuje správné reakce na ně. Je tvořena centrální nervovou soustavou (mozek a mícha) a periferními nervy. mozek mícha Mozek je chráněn lebkou a mícha prochází páteřním kanálem.

Zvláštní kapitolu tvoří vegetativní nervy, které je nezávislé na vůli člověka a zajišťuje činnost vnitřních orgánů. Udržují činnost srdce, dýchání, trávení, pocení, močení, tvoří sliny, zaostřují oko, apod. Ačkoliv většina jeho činností je nevědomých, některé, jako proces dýchání, můžeme částečně vědomě ovládat.

mozek mícha nervynervy nervynervy

Některé choroby nervové soustavy Migréna – krutá bolest hlavy spojená s nevolností, zvracením a přecitlivělostí na světlo Mozková mrtvice – poškození mozku, když se přeruší zásobení krví. Paraplegie – ochrnutí obou dolních končetin a dolní části trupu, způsobené poškozením dolní částí míchy. Kvadruplegie – ochrnutí končetin a trupu způsobené poškozením míchy v dolní krční oblasti. Roztroušená skleróza – postupně se zhoršující onemocnění centrálního nervového systému, které způsobuje poruchy citlivosti, brnění a svalovou slabost.

Doplň věty Nervová soustava je tvořenacentrální nervovou soustavou a periferními nervy. Mozek a mícha jsou chráněnylebkou a páteřním kanálem. Činnost vnitřních orgánů zajišťujívegetativní nervy. Centrální nervová soustava je tvořenamozkem a míchou. Vegetativní nervy zajišťují např.činnost srdce, trávení pocení, tvorbu slin,… Ochrnutí způsobené poškozením dolní částí míchy se nazývá paraplegie.

Zdroje s_system.svg ystem_diagram_%28dumb%29.png