ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Advertisements

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAROKO V ČECHÁCH.
Hudba českého raného baroka (1620 – 1670). Společenská situace násilná katolizace Čech po Bílé hoře znamenala konec veřejného provozování nejrozvinutější.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 15 Prima – kvarta osmiletého studia
Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová
Barokní hudba v Čechách
Hudební baroko ( století).
Vzdělanost, literatura a hudba v 17. století
Rozčlenění hudebního vývoje
Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_842_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_345_ Č eské hudební baroko AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Povídání o Bachovi.
JOHANN SEBASTIAN BACH.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HUDBA V BAROKU.
Konec 16. – polovina 18. století. 2 o Baroko klade důraz na cit, majestátnost, vznešenost a náboženské zanícení. o Pro baroko jsou typické hudební druhy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_351_Hudba v období baroka AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jakub Jan Ryba byl… spisovatel a malíř hudební skladatel a učitel
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Skladatelé Evropa Čechy úkoly Dějiny evropské hudby BAROKO.
6. částBAROKO ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_08:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební klasicismus.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _02 Osobnosti českého baroka Téma: Dějepis 8. ročník.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
Adam Václav Michna
Česká hudební renesance a baroko Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby v období renesance a baroka. Popisuje historické souvislosti jejího vzniku.
STŘEDOVĚK STŘEDOVĚK polovina 11. století–15. století RENESANCERENESANCE 16. století BAROKO BAROKO od 20. let 17. století–1750 KLASICISMUS KLASICISMUS.
ANTONIO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Michal Mrňák. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Test k ověření znalostí z HV
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dějiny hudby a její osobnosti
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Gymnázium Židlochovice kvarta
Dějiny evropské hudby BAROKO Skladatelé Evropa Čechy úkoly
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Test k ověření znalostí z HV
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dějiny hudby a její osobnosti
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
CESTA Z PRAVĚKU ČESKÝ KLASICISMUS
Světoví hudební skladatelé
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Antonio Lucio Vivaldi Benátky – Vídeň.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hudební renesance v Čechách
Název školy: ZŠ Průhonice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
BAROKO významní představitelé
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Dějiny hudby a její osobnosti
Transkript prezentace:

ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO

BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století -klade důraz na cit, majestátnost, vznešenost, náboženské zanícení -Královský dvůr nesídlil v Čechách, hudebníci měli málo příležitostí k uplatnění

KANTOŘI Hudba se rozvíjela díky venkovským učitelům – kantorům. Slovo má základ v latinském „kantó“ – zpívat. Zpěv se vyučoval v 17. a 18. století ve školách i několik hodin týdně. Žáci měli většinou povinnost každou neděli zpívat na kůru v kostele. Mimoto si hudbou přivydělávali na svatbách, pohřbech, o Vánocích - chodili koledou (vlastně žebrali).

ADAM VÁCLAV MICHNA Z OTRADOVIC jindřichohradecký varhaník Tvořil mše a složil mnoho písní Nejznámější vánoční koleda „Chtíc, aby spal“

PAVEL JOSEF VEJVANOVSKÝ vedoucí biskupské kapely v Kroměříži vynikající trubač v jeho instrumentálních skladbách mají významné party dechové nástroje skládal sonáty a serenády

JAN DISMAS ZELENKA 1679 – 1745 žil v Drážďanech Kontrabasista, člen vedoucí knížecí kapely Je označován za českého Bacha

BOHUSLAV MATĚJ ČERNOHORSKÝ 1684 – 1742 Působil v kostele sv. Jakuba v Praze jako kněz studoval v Itálii Psal díla pro varhany – jde o první známe české varhanní skladby

BAROKNÍ HUDEBNÍ DRUHY A FORMY Pro baroko jsou typické nové hudební druhy a formy: Kantáty a oratoria (skladby pro sbor, sóla a orchestr) Skladby pro sólové nástroje (především varhany) opera

OPERA Vyžaduje velké prostředky Čechy byly chudé, operní soubory u nás jen hostovaly Italská opera zazněla v Praze při korunovaci Ferdinanda III. na českého krále (1627) a při korunovaci Karla IV. Českým králem (1723). Operní soubory hostil i hrabě Špork na zámku v Kuksu.

FRANTIŠEK VÁCLAV MÍČA Jedna z prvních českých oper zazněla v Jaroměřicích nad Rokytnou Zde působil FVM jako kapelník Napsal jednoduchou operu na český text O původu Jaroměřic