Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Advertisements

Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji Pracovní schůzka koordinátorů ZŠ
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Mechatronika v okresu Plzeň-sever (a nejen tam) Ing. Jiří Prantner, Klastr Mechatronika o.s., prezident Tel: Mail:
Věda pro život, život pro vědu Projekt reg. č. CZ 1.07/2.3.00/ Josef Beneš.
Projekt Svět techniky Obsah 1. Časová osa 2. Mise a cíle Světa techniky 3. Obsah Světa techniky 4. Next steps 2.
Aerodynamický tunel Střední škola letecká Kunovice,
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Nové talenty pro vědu a výzkum Lenka Mynářová koordinátor projektu.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
10. krajské setkání metodiků Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji CZ.1.07/1.1.00/ Střední škola dopravy, obchodu a služeb.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.1.00/ I.
EXPO 2015, Milán (IT), Nabídka spolupráce na prezentaci Jihomoravského kraje.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
INFORMACE O ČINNOSTI JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM. POLYTECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ S DŮRAZEM NA INFRASTRUKTURU A INVESTICE  Motivace žáků ke studiu technických oborů.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
1 PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Radim Chmelík.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
2015 – uzavření smlouvy o spolupráci ve výzkumu a vzdělávání
„Okna technickým oborům dokořán“
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
The stem engagement europe project
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Setkání KAP a MAP JMK 7. prosince 2016
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
TTnet (Training of Trainers Network)
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
Finanční motivace učitelů při práci s nadanými žáky
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Statutární město Ostrava
Systematická podpora technických talentů
Při technické univerzitě v Liberci
Informace o projektu IKAP
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Aerodynamický tunel Střední škola letecká Kunovice,
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů

„… ještě pamatuji doby, kdy inženýrské fakulty vybíraly jen ty nejlepší z nejlepších, kdy studium technických oborů bylo touhou každého mladého člověka. A dnes? Jakoby je najednou fyzika, matematika a chemie vůbec nezajímaly a na techniku se hlásí stále méně zájemců…“ Josef Nesvadba „Einsteinův mozek“ (1960)

PROČ ?  Velmi malé povědomí o osobnostech vědy, o výsledcích vědy a jejich využití v běžném životě  Technické obory nejsou pro mladé lidi atraktivní  Chybí kontinuální systematická práce se zájemci  Akademičtí pracovníci neumějí výsledky své práce prezentovat pro širokou veřejnost  Výsledek? - Ubývá zájemců o studium technických oborů

CO S TÍM ?  Změnit image technických oborů a zvýšit zájem o jejich studium  Systematická a kontinuální práce s talenty a se zájemci o techniku

Centrum popularizace VŠB-TUO

Centrum popularizace VŠB-TUO  Seznamovat širokou veřejnost s výsledky VaV „JAK SE DĚLÁ VĚDA“  Měnit image technických oborů a zvýšit zájem o jejich studium - „VĚDA NENÍ NUDA“  Systematická práce s talentovanými zájemci o techniku  Podpora akad. pracovníků v popularizaci výsledků vědecké činnosti

Centrum popularizace VŠB-TUO  od roku 2012  12 popularizačních projektů (celkem 135 mil. Kč)  interní popularizátoři a ambasadoři vědy  funkční partnerská síť  pod značkou ZLEPŠI SI TECHNIKU

Nejsme jediní, ale…  Dlouhodobý deficit technicky kvalifikovaných zaměstnanců v MSK  Dílčí aktivity a projekty různých subjektů  Spíše jednorázové eventy  Vzájemně nekoordinované  Bez návaznosti na aktuální potřeby trhu práce  Vlivem nedostatku finančních zdrojů bez další kontinuity

Co s tím ?  Zajištění koordinace, provázanosti a kontinuity veškerých aktivit  Zvýšení efektivity a dopadu realizovaných aktivit  Provázanost s aktuálními potřebami zaměstnavatelů  Zajištění fin. zdrojů pro zajištění kontinuity

Vize / Myšlenka Systematický a koordinovaný přístup k přípravě a realizaci popularizačních aktivit prostřednictvím společné platformy sdružující zainteresované subjekty na všech úrovních vzdělávání, zaměstnavatele, veř. správu a další. Centrum popularizace PTO v Moravskoslezkém kraji

Zainteresované strany  žáci MŠ, ZŠ, SŠ, studenti VŠ  školy (pedagogové MŠ, ZŠ, SŠ)  zaměstnavatelé  široká veřejnost (rodiče…)  popularizátoři (vědečtí pracovníci, odborníci z praxe, ambasadoři…)  partneři (DOV, OU, SLU…)  veřejná správa (obce, kraj, ministerstva)  odborný garant (VŠB-TUO)

Jsme na jedné lodi  Změnit image technických oborů a zvýšit zájem o jejich studium  Zabránit odlivu technických talentů do humanitních a společenských věd  Zabránit odlivu absolventů technických SŠ a VŠ do jiných regionů  Zajistit dostatek kvalifikovaných techniků pro zaměstnavatele v MS kraji

Cíle  Vytvoření společné platformy v oblasti popularizace přírodovědných a technických oborů (PTO)  Systematická popularizace PTO  Vytvoření systému práce s talenty a zájemci o PTO  Vytvoření funkční sítě spolupracujících subjektů  Metodická podpora pedagogů a akad. pracovníků.  Zachování značky ZLEPŠI SI TECHNIKU

Proč VŠB-TU Ostrava ?  Centrum popularizace od roku 2012  Popularizačních projekty za celkem 280 mil. Kč  Interní popularizátoři a ambasadoři vědy  Funkční partnerská síť (120 aktivních MŠ, ZŠ, SŠ)  Vlastní S-L centra (Planetárium a Geologický pavilon)  Značka ZLEPŠI SI TECHNIKU  Regionální koordinátor popularizace PTO  Vlastní univerzitní MŠ  Držitel licence InventorClass (Kids and Science)

Proč VŠB-TU Ostrava ?  15 popularizačních výstav  35 letních škol a táborů TechCamp  60 Tříd vynálezců  300 dětských vynálezů  1600 účastníků motivačních soutěží  3200 absolventů technických kroužků  8000 návštěvníků výstav  desítky Kabaretů vědy a techniky bez zranění

Centrum popularizace VŠB-TUO  Technické kroužky  Kabaret vědy a techniky  Projektové dny pro školy  Návštěvy odborných pracovišť  Odborné semináře / Workshopy  Motivační soutěže  Letní školy / Tábory  Výstavy