Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Sluneční soustava.
Sluneční soustava Slunce
TEPLO A SVĚTLO.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Země ve vesmíru.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční Soustava Autor Hrát.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Informační technologie-prezentace
Sluneční soustava – 5. ročník
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Planetky, měsíce, komety, meteory
Vesmír (Space).
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
ANOTACE Soubor slouží k výkladu a opakování učiva o Slunci. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák dokáže vysvětlit pojmy Slunce, sluneční soustava,
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Sluneční soustava.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Sluneční soustava.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Název školy: ZŠ Netvořice
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Anotace Materiál slouží k seznámení se základy o sluneční soustavě.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací oblast /obor/tém. okruh/téma Slunce a sluneční soustava Metodický list/anotace Prezentace byla vytvořena především k orientaci a bližšímu poznání hvězd a vesmíru.

Jupiter Merkur Slunce a sluneční soustava Země Slunce

Slunce – zdroj tepla a světla Teplo a světlo patří mezi základní podmínky života na Zemi. Většina tepla a světla nezbytná pro život pochází ze Slunce. Bez Slunce by Země byla tmavá a studená, že by na ní nemohl existovat žádný život. Slunce umožňuje život na Zemi proto, že: teploty na Zemi nejsou vzhledem k příznivé vzdálenosti Země od Slunce ani příliš vysoké, ani příliš nízké, sluneční záření je zdrojem energie pro život na Zemi.

Slunce – nejbližší hvězda planety Země Slunce je hvězda. Slunce je viditelné na jasné obloze ve dne. Jakmile se začne stmívat, můžeme na jasné obloze spatřit další hvězdy. Mnohem více jich však uvidíme, až bude nebe úplně temné. Od naší planety Země jsou tyto hvězdy velmi vzdálené, a proto je na obloze vidíme jen jako malé svítící body. Hvězda Slunce je nejjasnější hvězdou naší oblohy, protože je k planetě Zemi nejblíž. *Hvězdy si můžeme představit jako horké, žhavé koule, které jsou složené z plynů. Svítí a zahřívají okolní tělesa.

Sluneční soustava Slunce, planety a jejich měsíce, planetky, komety a další malá tělesa tvoří sluneční soustavu. V jejím středu je velmi hmotné Slunce, které u sebe drží obrovskou přitažlivou gravitační silou ostatní tělesa sluneční soustavy. Tělesa sluneční soustavy si můžeme představit jako menší koule nebo nepravidelná tělesa složená z hornin nebo plynů.

Sluneční soustavu tvoří: slunce planety se svými měsíci planetky komety meteorická tělesa, prach, plyn Planetky Meteorit Halleyova kometa Kometa

Planety Merkur Venuše Země Mars Kolem Slunce obíhá osm planet. Jsou to: Jupiter Saturn Uran Neptun

S pomocí obrázku: a) Vyjmenujte planety v pořadí, v jakém jsou vzdáleny od Slunce b) Které planety jsou menšími planetami sluneční soustavy? C) Patří Země k menším nebo větším planetám sluneční soustavy?

Citace: