Každodenní život Řeků. Bydlení na venkově domy z hlíny a slámy ve městě z nepálených cihel středem domu dvůr, kde stál oltář jednotlivé místnosti kolem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Advertisements

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
NÁZEV ŠKOLYěh BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTURozvoj čtení a.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_07.
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/11 – Péče o novorozence a kojence.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_15_Slovní úlohy o pohybu-příklady.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Křížovka. Křížovka Řešení Kréta a první Řekové (doba bronzová)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
BRZDY Mgr. Martin Tichý. BRZDY Mgr. Martin Tichý.
„Řemesla s techniky začneme od píky“
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l.
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Antické Řecko – doba železná
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_32_INOVACE_07_Literatura 19. století Romantismus
VY_52_INOVACE_25_01_soustava kožní - hygiena
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Vyjmenovaná slova po M - homonyma
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Délka
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Raná řecká tyranida, Sparta
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STAROVĚKÉ ŘECKO Dějepis 6.roč. Mgr.Renata Šimková.
PRAVĚK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
PRAVĚK.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_20_STAROVĚK - ŘECKO
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VY_32_INOVACE_20 20 Závěrečné opakování autor: Mgr. Jana Kobylková
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Slovní úlohy o společné práci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_11_STAVBA_TELA_ZVIRAT Název materiálu:
Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.08_Význam_slov Datum:
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
KOSTRA.
Transkript prezentace:

Každodenní život Řeků

Bydlení na venkově domy z hlíny a slámy ve městě z nepálených cihel středem domu dvůr, kde stál oltář jednotlivé místnosti kolem dvora rozdělení na část mužskou a ženskou vytápění pánvemi s dřevěným uhlím

Popis řeckého domu 1-ŽENSKÁ OBYTNÁ MÍSTNOST 2-KUCHYNĚ 3-MUŽSKÁ MÍSTNOST 4-LOŽNICE 5-DVŮR 6-HERNA ŘECKÝ DŮM HELÉNISTICKÉ OBDOBÍ: 1-PERISTYL/AULÉ (DVŮR SE SLOUPOVÝM OCHOZEM) 2-PROSTAS (SLAVNOSTNÍ SÍŇ) 3-ANDRÓN ( MUŽSKÁ JÍDELNA,PŘIJÍMACÍ POKOJ) 4-MUŽSKÁ ČÁST 5-ŽENSKÁ ČÁST

Jídlo staří Řekové byli střídmí jedli jen 3x denně hlavním jídlem večeře – obilná kaše nebo placky, zelenina a ryby, bohatší lidé vepřové nebo skopové maso, drůbež snídaně a oběd – obilná kaše, placky, olivy, cibule

Hostiny skládaly se ze dvou částí první části se účastnily i ženy pak zůstávali jen muži, kteří pili víno a debatovali o důležitých věcech – sympósion (společné pití) jedlo se na lehátkách rukama hosty bavili hudebníci a akrobati

Oblékání oděvy velmi jednoduché chitón – pruh látky ovinutý kolem těla a sepnutý na rameni sponou kožené řemínkové sandály svobodní občané - klobouky

Účesy, hygiena v nejstarších dobách muži - dlouhé vlasy a plnovous později vlasy kratší a oholená tvář ženy – vlasy stočené do uzlů a pletenců, líčení, voňavky každodenní koupele, veřejné lázně

Rodina hlavou rodiny otec ženy v domácnosti, nesměly se účastnit politického života ani vlastnit majetek, ve městech dokonce nesměly vycházet ven bez doprovodu dívky se vdávaly už v 15 letech, ženich byl starší (30-35 let), vybíral ho otec nevěsty

Otázky a úkoly Porovnejte starořecký a váš současný jídelníček. Který je zdravější? Přiřaďte k těmto výrobkům řemeslníky, kteří je vyráběli:chitón, amfora, zlatá spona, dýka, lehátko Porovnejte postavení ženy v antickém Řecku a v současnosti. V jakém významu se nyní užívá slovo sympozium?

Zdroje Dějepis, pravěk a starověk, Nová škola 2007