VY_32_INOVACE_Lul_II_12 Fredy Hirsch, Artur Berlinger a Valter Eisinger Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Lul_III_01 Egypt Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
VY_32_INOVACE_Lul_II_17 Osvětim II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_36_Chodsko Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_12_INOVACE_Rů_I_14 Drama 2/2 - Národní divadlo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Přísudek VY_12_INOVACE_Rů_I_34 Název projektu: OP VK
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Návykové látky Název projektu: OP VK
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
VY_32_INOVACE_Fi_III_21 Název Svět - soutěž
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Gymnasium Jižní Město Praha
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Roz_II_01 Čtení a zápis čísel v oboru do
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název a číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_Jir_I_32 L.Ferlinghetti
Revoluce ve Francii
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Práva a povinnosti členů rodiny
Vláda prvních Habsburků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Lul_II_12 Fredy Hirsch, Artur Berlinger a Valter Eisinger Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Leona Lukašíková

Fredy Hirsch, Artur Berlinger a Valter Eisinger

Fredy Hirsch * v Cáhách  v Osvětimi (sebevražda) Po vyhlášení Nor. zákonů se přestěhoval do Česka → nadále pracoval s dětmi organizaci Makabejská mládež transportován do Terezína → dostal za úkol formovat mládež v Terezíně → získal respekt i některých příslušníků SS V září r byl deportován do Osvětimi Dělal tam stejné věci jako v Terezíně, ale zkomplikovalo mu to příjezd dalších 500 dětí Zjistil, že má být v noci ze 7. na 8. března 1944 popraven Odmítal uvěřit tomu, že by nacisté zabili tolik lidí V noci požil jed

ortodoxní Žid má velkou zásluhu na vytvoření modlitebny – tvoří veškerou výzdobu vymaloval strop místnosti náboženskými motivy a na všechny stěny umístil hebrejské citáty z modliteb ujal se vedení bohoslužeb v transportním zavazadle si dovezl vlastní liturgické potřeby díky jemu mohla řada vězňů prožívat chvíle meditace a pocitu duchovního spojení s Bohem pocházel z bavorského Schweinfurtu učitel náboženství, hudby, i výtvarník a kaligraf do Terezína deportován s manželkou měl 2 dcery – zachránil je: v r.1939 je poslal do Anglie; jsou spolu v kontaktu korespondencí nedočkal se konce války – na podzim v r byl i s manželkou deportován do Osvětimi, kde oba zahynuli Artur Berlinger

Valter Eisinger (U 930) * 1913 Podivín † záčátek r Středoškolský učitel ČJ a NJ na gymnáziích musel opustit české školy → brněnské žid. gymn. → po zrušení v kanceláři tamní židovské obce byl deportován do Terezína Působil jako vychovatel mládeže v chlapeckém domově L 417 Miloval ruskou literaturu

V Terezíně se učil rusky a později i překládal → Republika Škid (L. Pantělejev, G. Bělycha) Přespával se svými svěřenci na palandách Dal si přezdívku „Prcek“ a podepisoval se tak pod své články v časopisu Vedem se oženil s Věrou Sommerovou (chlapci jim udělali „dort“) Po 14-ti dnech deportován do Osvětimi Po jeho odjezdu se Věra dobrovolně přihlásila do smíšeného transportu V Osvětimi se však už nesetkali Věra Sommerová přežila Valter byl začátkem roku 1945 zastřelen na pochodu smrti „Zbyly mi jen vzpomínky a hrstka dopisů, které ani po třiceti letech neztrácejí vroucí cit a něhu, kterou byl schopen rozdávat svým blízkým…“ V. Sommerová (Valterova žena)

Republika Škid nazývali tak hrdě svůj kolektiv kluci na Domově 1 v objektu bývalé školy – L 417 Valtr zde postupně vytvořil samosprávu, v rámci které se chlapci nejen podíleli na organizaci svého života v ghettu, ale učili se vzájemně si pomáhat, chválit i napomínat, učit se navzájem Samospráva měla předsedu a radu, ale každý týden se konala tzv. „plenárka“, kde se všechny problémy probíraly v celém kolektivu, který čítal mezi čtyřiceti a padesáti kluky čtrnácti až šestnáctiletými Během necelých dvou let její existence prošlo kolektivem mnoho skvělých chlapců, kterým často systém samosprávy a díky ní i krásný kolektiv „Škidu“, pomohl najít a rozvinout sebe sama, najít smysl svých dní v dalším poznávání, tvoření, práci pro kamarády.

Škidovská hymna (Zpívala se na nápěv Hašlerovy písně Hymna svobody) Jaká bouře, jaká sláva na jedničce jásá lid ožila tam samospráva žije republika Škid. Nám je každý člověk bratrem ať je křesťan nebo žid my jdem svorně pod prapory chlapců republiky Škid My se nikomu nedáme kdo by nás chtěl urazit pracovat my přísaháme pro čest republiky Škid

Zdroje: Vzdělávací semináře v Terezíně v letech Vzdělávací a informační bulletin vzdělávacího oddělení památníku Terezín z let

Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: devátý Předmět: Dějepis Anotace: Materiál slouží k seznámení s příběhy konkrétních osobností deportovaných do ghetta v Terezíně